Skip to main content

Άιντε:Να μην αποβούν μάταια όσα πετύχαμε στο Κυπριακό λόγω μιας κρίσης

Ενώ έχει γίνει κάποια πρόοδος με αργό ρυθμό, στις διαπραγματεύσεις, βλέπουμε επίσης ένα δύσκολο περιβάλλον γύρω από τις συνομιλίες, ανέφερε.

Να μην αποβούν μάταια όλα όσα επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες για το Κυπριακό λόγω μιας πιθανής κρίσης, κάλεσε τις δύο πλευρές ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, `Εσπεν Μπαρθ Άιντε, ύστερα από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Άιντε χαρακτήρισε την συνάντηση που έχουν αυτή την ώρα οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί, σημαντική σημειώνοντας πως αυτή είναι η προτελευταία τους συνάντηση από αυτές που έχουν μέχρι τώρα συμφωνήσει να πραγματοποιήσουν.

Είπε πως είχαν με τον κ. Ακιντζί μια λεπτομερή συζήτηση για τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα αλλά και για τη στρατηγική εικόνα, όπως και με τον κ. Αναστασιάδη το πρωί.

«Γιατί ενώ έχει γίνει κάποια πρόοδος με αργό ρυθμό, στις διαπραγματεύσεις, βλέπουμε επίσης ένα δύσκολο περιβάλλον γύρω από τις συνομιλίες. Αυτό έχει να κάνει με τη διάθεση στις δυο κοινότητες αλλά επίσης και με τις διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή. Και πραγματικά δεν υπάρχει χρόνος να χαθεί», ανέφερε.  

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αυτό το χρόνο. Είναι απόλυτα δυνατόν», επεσήμανε. Πρόσθεσε πως είχαν μια σειρά πολύ ενθαρρυντικών συναντήσεων σήμερα με τους επικεφαλής και υψηλόβαθμους αξιωματούχους ορισμένων διεθνών οικονομικών θεσμών που βρίσκονται στην Κύπρο για τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης  και πως πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΗΕ και αριθμού άλλων θεσμών που όλοι λένε ότι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν ενεργά στην επίτευξη μιας λύσης και επίσης προσφέροντας οικονομική βοήθεια μετά τη λύση.

«Και αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα όλης αυτής της υποστήριξης που βρίσκεται εκεί έξω», ανέφερε, προσθέτοντας πως οι Κύπριοι και οι ηγέτες τους έχουν ένα σχεδόν μοναδικό επίπεδο διεθνούς υποστήριξης για τη δουλειά που κάνουν. Επανέλαβε πως αυτή είναι μια διαδικασία καθοδηγούμενη από τους ηγέτες και έτσι πρέπει να είναι.

Σημείωσε πως κανείς στον ΟΗΕ δεν σκέφτεται ακόμη και στο ελάχιστο να αναλάβει αυτή την ευθύνη. «Δεν ασκούμε επιδιαιτησία, δεν εργαζόμαστε για να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο, προσπαθήσαμε κάτι τέτοιο πριν, απέτυχε, και δεν το επαναλαμβάνουμε», είπε.

Πρόσθεσε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ στέλνει, ωστόσο, ένα ισχυρό μήνυμα προς τους δυο ηγέτες και προς τον ίδιο πως «όλοι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας και να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρον αυτή την ευκαιρία, σκεπτόμενοι στρατηγικά για το τί θα μπορούσε μια λύση να συνεπάγεται». Αυτό είναι δυνατόν αλλά χρειάζεται σκληρή δουλειά και σοβαρή ηγετική στάση, κατέληξε ο κ. Άιντε