Skip to main content

Άιντε: Νέα διάσκεψη για το Κυπριακό στον σωστό χρόνο

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ χαρακτήρισε «κρίσιμη» την αυριανή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με θέμα τα επόμενα βήματα.

«Θα επανέλθουμε, όταν ο χρόνος θα είναι σωστός», δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Άιντε, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο σύγκλησης νέας διάσκεψης για το ζήτημα, ενώ τόνισε ότι αυτό είναι κάτι που θα συμφωνηθεί από τους ηγέτες και φυσικά από τους άλλους συμμετέχοντες στη διάσκεψη, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

«Δε θα έλεγα ότι αυτό είναι πρόβλημα, αλλά χρειάζεται καλύτερη κατανόηση για το τι απαιτείται να γίνει εδώ, ώστε να υπάρξει μία επιτυχής επανάληψη της διάσκεψης», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν είναι η στιγμή να υπάρξει «πάρε-δώσε» για να προχωρήσει η διαδικασία, απάντησε πως «ίσως δεν είμαστε μακριά από κάτι τέτοιο», σημειώνοντας ότι «θα είναι κέρδος και για τις δυο πλευρές».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ χαρακτήρισε «κρίσιμη» την αυριανή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, γιατί, όπως είπε, θα πρέπει να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Για τις δηλώσεις του περί πενταμερούς διάσκεψης, τόνισε ότι δεν ήταν ιδιαίτερο θέμα στη συνάντηση του με τον κ. Αναστασιάδη και ότι συμφώνησαν πως η μορφή της διάσκεψης για την Κύπρο θα παραμείνει βάση των συμφωνημένων δηλώσεων που την αφορούν, δηλαδή της 1ης Δεκεμβρίου και της ανακοίνωσης που εξεδόθη μετά τη διασκεψη. «Δεν νομιζω ότι έχουμε ουσιαστική διαφωνία», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες επεσήμανε στον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών πως δεν αποδέχεται προϋποθέσεις για τον διάλογο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης έθιξε στον κ. Άιντε το θέμα των δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, υποδεικνύοντας πως δημιουργούν πρόβλημα στον διάλογο. Ιδιαίτερα έθεσε το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ, που αξιώνει η Άγκυρα να απολαμβάνουν Τούρκοι υπήκοοι στην Κύπρο μετά τη λύση και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση ο ίδιος να αποδεχθεί παραχώρηση των ευρωπαϊκών ελευθεριών.