Skip to main content

Άιντε: Να μην επηρεάσουν το Κυπριακό οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Θέλουμε να πάμε σε μια πλατφόρμα στην οποία η Τουρκία και η Ελλάδα να μπορέσουν να έχουν συνεργασία, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ.

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να επηρεαστούν αρνητικά οι διαπραγματεύσεις του Κυπριακού από την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Χαμπέρ Τουρκ.

«Η αυξημένη ένταση των τελευταίων ημερών και τελευταίων εβδομάδων δυσκολεύει αυτό που κάνω. Λέω μακάρι να μην γίνονταν, ωστόσο χωρίς να επιτρέψουμε να επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό, θέλουμε να πάμε σε μια πλατφόρμα στην οποία η Τουρκία και η Ελλάδα να μπορέσουν να έχουν συνεργασία. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μια μέση οδό. Οι διαπραγματεύσεις μου έδειξαν ότι αυτό είναι πιθανόν. Είναι δυνατή μια λύση στην οποία η κάθε πλευρά να μην αισθάνεται ότι απειλείται», δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το protothema.gr.

Σχολιάζοντας την κατάθεση των χαρτών, ο κ. Άιντε δήλωσε αισιόδοξος.

«Οι δύο χάρτες είναι αρκετά κοντά ο ένας με τον άλλον. Υπάρχει μια μικρή διαφορά του 1% στο ποσοστό των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», ανέφερε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι ο ίδιος είναι «ένας ρεαλιστής αισιόδοξος» και ότι ειδικά για το θέμα των εγγυήσεων μπορεί να βρεθεί μια μέση οδός. «Πρέπει να σκεφτούμε λίγο έξω από τα πλαίσια και να είμαστε δημιουργικοί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Οι ηγέτες στην Κύπρο έφτασαν σε ένα σημείο που δεν είχαν καταφέρει να φτάσουν προηγουμένως».