Skip to main content

Άιντε: Από τη σημερινή συνάντηση αποχώρησε ο Ακιντζί

Η σημερινή συνάντηση εξελίχθηκε σε κάποια στιγμή σε ένα δύσκολο περιβάλλον, λόγω των συναισθημάτων που υπήρχαν, δήλωσε ο σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ.

Επιβεβαίωσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, τις πληροφορίες ότι από τη σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί αποχώρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης (δείτε αναλυτικότερα εδώ).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε δηλώσεις σε τουρκοκύπριους δημοσιογράφους ο κ. Άϊντε είπε ότι «η σημερινή συνάντηση εξελίχθηκε σε κάποια στιγμή σε ένα δύσκολο περιβάλλον, λόγω των συναισθημάτων που υπήρχαν».

Σημείωσε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι και τόσο παράξενο αυτό, γιατί, όπως είπε, όταν συζητάμε για το μέλλον τα πράγματα τείνουν να είναι πολύ πιο εύκολα απ` ό,τι, όταν συζητάμε για το παρελθόν και πώς να αντιμετωπίσεις τέτοια ζητήματα.

«Και όπως ο ίδιος ο κ. Ακιντζί είχε δηλώσει πριν από μερικές ώρες, σε εκείνο το σημείο αποφάσισε ότι το σωστό πράγμα, ήταν να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και να έρθει πίσω εδώ, κάτι που συνάγεται επίσης από τη δική του δήλωση», ανέφερε.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση είπε ότι η ατμόσφαιρα γύρω από τις συνομιλίες δεν ήταν η βέλτιστη, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη στιγμή σε αυτή τη φάση που έχει να κάνει με ζητήματα εκτός των ιδίων των συνομιλιών. Μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη ο κ. Άϊντε δήλωσε απόψε ότι η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα γίνει, όπως έχει προγραμματιστεί, στις 23 Φεβρουαρίου. Ανέφερε ότι και οι δύο ηγέτες τού είπαν ότι η διαδικασία δεν σταμάτησε.

Ο κ. Άϊντε επανέλαβε ότι ο κ. Ακιντζί αποχώρησε το πρωί και δήλωσε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν στοιχεία και στις δύο κοινότητες, που επιθυμούν η διαδικασία να βγει εκτός τροχιάς». Επίσης, ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα και με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις είχε προχωρήσει νωρίτερα και ο πρόεδρος της Κύπρου, λέγοντας ότι από τη συνάντηση αποχώρησε ο κ. Ακιντζί (δείτε εδώ).