Skip to main content

Άιντε: Ανοικτό το θέμα συμμετοχών στη νέα διάσκεψη για το Κυπριακό

Ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ δήλωσε ότι στη διάσκεψη του Ιανουαρίου θα πρέπει να συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί τελεσίδικα η σύνθεση της διάσκεψης για την Κύπρο, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Άιντε, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος έχει ρόλο όταν θα έρθει η στιγμή επίσημων αλλαγών στις συνθήκες της Δημοκρατίας».

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΡΙΚ, ο κ. Άιντε σημείωσε ότι δεν χρησιμοποιείται ο όρος πενταμερής ή πολυμερής, αλλά και πως δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν περισσότερες από μια απόψεις για το θέμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιλυθεί.

Ανέφερε παράλληλα πως είναι απολύτως ξεκάθαρο πως στη διάσκεψη θα είναι οι Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία. Βασικός παίκτης, πρόσθεσε, θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού σε αυτήν θα ανήκει η Ενωμένη Κύπρος.

Σε ερώτηση ποιος θα αποφασίσει για τη σύνθεση της διάσκεψης, ο κ . Άιντε απάντησε ότι θα είναι τα Ηνωμένα Έθνη σε διαβούλευση με τις δύο πλευρές στην Κύπρο. Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της διάσκεψης τόνισε πως στόχος είναι να τεθούν όσο πιο λίγα θέματα σε αυτήν.