Skip to main content

Αιματηρή επίθεση Ισραηλινών στον «Στόλο της ελευθερίας»

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επίθεση εναντίον των πλοίων της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Περισσότεροι από 10 ακτιβιστές σκοτώθηκαν κατά την ισραηλινή επιδρομή εναντίον της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής που μετέφερε εφόδια στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Περίπου 60 άτομα έχουν τραυματιστεί, ενώ μεταξύ των τραυματιών φέρεται να είναι και ένας Έλληνας. Υπό κατάληψη βρίσκεται και το εμπορικό πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος», με ελληνική σημαία και το «Σφενδόνη» με 34 Έλληνες.

Ο στολίσκος, που μεταφέρει 700 ακτιβιστές και 10 χιλιάδες τόνουςανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας, εντοπίστηκε από τοισραηλινό ναυτικό τα ξημερώματα σήμερα, ανέφεραν οργανωτές τουκινήματος «Ελευθερώστε τη Γάζα».

Τα πλοία βρίσκονταν περίπου 120χιλιόμετρα ανοικτά του Ισραήλ, όταν εντοπίστηκαν από το πολεμικό ναυτικότης χώρας και οι επιβάτες προετοιμάστηκαν αμέσως για την παρεμπόδισήτους από τις ισραηλινές αρχές να προσεγγίσουν το στόχο τους.

Ταπλοία καταλήφθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού πολεμικούναυτικού, ενώ βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα, σε απόσταση περίπου 70 μιλίωναπό την ακτή.

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι θα εμποδίσει τηναποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ακόμη και αν χρειαστεί να καταφύγειστη βία.

«Κατά την επιχείρηση, οι Ισραηλινοί στρατιώτες αντιμετώπισαν ισχυρή σωματική βία. Ορισμένοι από τους επιβάτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σιδηρογροθιές και επιχείρησαν επίσης να αρπάξουν το όπλο ενός στρατιώτη. Μπροστά στην αναγκαιότητα να υπερασπιστούν τη ζωή τους, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

«Κομάντος κατέλαβαν έξι πλοία που επιχείρησαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό [της Λωρίδας της Γάζας]... Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, οι στρατιώτες αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση από τους ακτιβιστές οι οποίοι επιτέθηκαν με αληθινά πυρά», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Από τις συγκρούσεις αυτές, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των επιβατών. Τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας από σφαίρα, και μεταφέρθηκαν στα ισραηλινά νοσοκομεία», προσθέτει η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Νωρίτερα, το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10 είχε μεταδώσει ότι οι νεκροί ήταν 14-16.

Η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον ισραηλινό πρεσβευτή για να του επιδώσει διαμαρτυρία, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

«Ο πρεσβευτής Γκάμπι Λέβι εκλήθη στο ΥΠΕΞ. Πρόκειται να του διαβιβάσουμε την εντονότατη αντίδρασή μας με τους πλέον σκληρούς τόνους», δήλωσε Τούρκος διπλωμάτης, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

Ισραηλινός υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για τις απώλειες από την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα εναντίον των πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

«Οι εικόνες σίγουρα δεν είναι ευχάριστες. Μπορώ μόνο να εκφράσω τη λύπη μου για τις απώλειες», τόνισε ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ.

Η ισραηλινή αστυνομία αύξησε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα για να αντιμετωπίσει «πιθανές ταραχές» ανάμεσα στους Άραβες Ισραηλινούς, μετά την επιχείρηση, ανακοίνωσε αστυνομικός εκπρόσωπος.

Άγνωστο ποιος έδωσε τη διαταγή στους κομάντο να ανοίξουν πυρ

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στρατηγός Αβι Μπεναγιάχου δήλωσε σήμερα πως δεν γνωρίζει «ποιός έδωσε τη διαταγή να ανοίξουν πυρ» οι κομάντος εναντίον των ακτιβιστών που επέβαιναν στα πλοία της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής με προορισμό της Γάζα.

«Δεν γνωρίζω ποιός έδωσε τη διαταγή να ανοίξουν πυρ, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προσδιορίσουμε», τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο.

«Το Πολεμικό Ναυτικό ενεργεί σύμφωνα με τους κανόνες και οι οδηγίες για το πότε θα πυροβολούν είναι απόλυτα σαφείς. Οι στρατιώτες είχαν προειδοποιηθεί να μην απαντούν στις προκλήσεις», υπογράμμισε ο στρατηγός Μπεναγιάχου.

«Το Ναυτικό είχε προετοιμαστεί βάσει σεναρίων για την επιχείρηση αυτή, όμως καμιά φορά η ζωή είναι πιο πολύπλοκη από τα σενάρια. Είχαμε προετοιμαστεί για μια στρατιωτική επιχείρηση, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις βιαιότητες, όμως ήρθαμε αντιμέτωποι με τρομοκρατικού χαρακτήρα βία», είπε χαρακτηριστικά.

«O στολίσκος αγνόησε εντελώς τις προειδοποιήσεις μας»

Ισραηλινόςαξιωματούχος, που ζήτησε να μην ανακοινωθεί το όνομά του, δήλωσε σήμεραότι οι ακτιβιστές αγνόησαν τις εντολές του ισραηλινού ναυτικού ναεπιστρέψουν πίσω ή να οδηγηθούν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντοτ.

Ηίδια πηγή ανέφερε ότι ισραηλινά πλοία προειδοποίησαν τους περίπου 700ακτιβιστές πως η μόνη λύση που υπάρχει είναι να φτάσουν στο λιμάνιΑσντοτ και να ξεφορτώσουν εκεί τους 10 χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικήςβοήθειας προς τη Γάζα, την οποία θα μεταφέρουν οι Ισραηλινοί εκεί.

«Επικοινωνήσαμεμαζί τους μέσω του ράδιο, αποσαφηνίζοντας ότι δεν μπορεί να περάσουν απόπεριοχή όπου απαγορεύεται ο πλούς», ανέφερε ο Ισραηλινός αξιωματούχοςκαι πρόσθεσε:

«Τους δηλώσαμε ότι είναι καλοδεχούμενοι στο Ασντοτ,όπου όλη η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρουν θα σταλεί στη Γάζα απόεμάς. Αλλά ο στολίσκος αγνόησε εντελώς τις προειδοποιήσεις μας.Ενημερώσαμε τον καπετάνιο του πρώτου πλοίου να γυρίσει πίσω».

Ο«στολίσκος της ελευθερίας» οργανώθηκε από φιλοπαλαιστινιακές οργανώσειςκαι μια τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση, ενώ η Τουρκία έχει εγκαίρωςενημερώσει και έχει ζητήσει από το Ισραήλ να επιτρέψει το ασφαλέςπέρασμά του, διαβεβαιώνοντας ότι οι δέκα χιλιάδες τόνοι που μεταφέρουντα πλοία είναι αποκλειστικά ανθρωπιστική βοήθεια.

«Εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες»

Εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν στα πλοία της διεθνούς νηοπομπής και ο κυβερνήτης του δικού μας πλοίου τραυματίστηκε σοβαρά, μετέδωσε ο ανταποκριτής του αλ Τζαζίρα, ο οποίος βρίσκεται σε ένα από τα πλοία που κατευθύνονταν στη Γάζα, πριν διακοπεί η επικοινωνία.

«Εκατοντάδες Iσραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν στο στόλο της ειρήνης και οι επιβάτες του πλοίου στο οποίο βρίσκομαι συμπεριφέρονται με μεγάλο θάρρος», τόνισε ο Αμπάς Νάσερ στην τελευταία επικοινωνία που είχε με το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ.

«Ο κυβερνήτης του πλοίου μας τραυματίστηκε σοβαρά και υπάρχουν άλλοι δύο τραυματίες ανάμεσα στους επιβάτες», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική λογοκρισία απαγόρευσε τη μετάδοση κάθε πληροφορία για τους νεκρούς και τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της χώρας.

Η ΕΕ ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας για την ισραηλινή επιδρομή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τους θανάτους επί των πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της επιδρομής των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάθριν Άστον εκφράζει τη βαθιά της λύπη για την είδηση των θανάτων και της βίας και... εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητεί τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας για τις συνθήκες του συμβάντος... Ζητεί την άμεση, διαρκή και άνευ όρων ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αγαθών και ανθρώπων προς τη Γάζα», δήλωσε εκπρόσωπος της Κάθριν Άστον.

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Κουβέιτ

Το υπουργικό συμβούλιο του Κουβέιτ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για να συζητήσει την αιματηρή ισραηλινή επίθεση εναντίον της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής στη Γάζα, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχαμάντ αλ-Μπασίρι.

Ο ισλαμιστής βουλευτής Ουαλίντ αλ-Ταμπταμπάι είναι ανάμεσα στους 16 ακτιβιστές από το Κουβέιτ που βρίσκονται σε ένα από τα έξι πλοία τα οποία μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας «Μεταρρύθμιση και Ανάπτυξη».

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Kuna, τον έκτακτο συμβούλιο συγκάλεσε ο πρωθυπουργός σεΐχης Νάσερ Μοχάμαντ αλ-Αχμάντ αλ-Σαμπάχ.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Γιάσεμ αλ-Χοράφι καταδίκασε «το απεχθές ισραηλινό έγκλημα εναντίον του Στόλου της Ελευθερίας που πραγματοποιούσε αποστολή ανθρωπιστικού χαρακτήρα και αλληλεγγύης προς τον λαό της Γάζας».

Τις εξελίξεις στη Γάζα θα συζητήσει σήμερα και το κοινοβούλιο του Κουβέιτ σε έκτακτη συνεδρίασή του.

Παλαιστινιακή Αρχή: Ζητά επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Αραβικού Συνδέσμου

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητεί την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Αραβικού Συνδέσμου.

Στη Ντόχα, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα χαρακτήρισε την ισραηλινή επιδρομή εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας «έγκλημα κατά ανθρωπιστικής αποστολής» και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου αύριο.

«Σύνοδος θα διεξαχθεί αύριο στο Κάιρο για την υιοθέτηση συλλογικής αραβικής στάσης», δήλωσε ο Αμρ Μούσα, προσθέτοντας ότι η αιματηρή επιδρομή εναντίον του «στολίσκου της ελευθερίας» αποτελεί «νέο μήνυμα, ένα πολύ ισχυρό μήνυμα που δείχνει ότι το Ισραήλ δεν θέλει την ειρήνη».

«Καταδικάζουμε αυτό το έγκλημα, το οποίο διαπράχθηκε κατά ανθρωπιστικής αποστολής και εναντίον ανθρώπων. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Δεν επρόκειτο για στρατιωτική αποστολή, όλος ο κόσμος πρέπει να καταδικάσει (την ισραηλινή επιδρομή)», δήλωσε ο Αμρ Μούσα.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι περισσότεροι από δέκα επιβαίνοντες στον στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επέμβασης, ορισμένοι από τους επιβαίνοντες χρησιμοποίησαν μαχαίρια εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών και επίσης προσπάθησαν να αρπάξουν το όπλο ενός από τους στρατιώτες, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Βαθιά  λύπη» εκφράζουν οι ΗΠΑ

Τη «βαθιά λύπη» του εξέφρασε ο Λευκός Οίκος για τους θανάτους κατά την επιχείρηση Ισραηλινών κομάντος εναντίον διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι ΗΠΑ λυπούνται βαθιά για την απώλεια ζωών και για τους τραυματισμούς και επιχειρούν να κατανοήσουν τις συνθήκες της τραγωδίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ουίλιαμ Μπέρτον.

Τελευταία ενημέρωση: 15:14