Skip to main content

Αγρότες: Ξεκινούν τα μπλόκα σε πολλές περιοχές της χώρας

Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη χωρίς ακόμη να προγραμματίζουν κάποιου είδους κινητοποίηση.

Μπλόκα θα στηθούν από τη Δευτέρα σε αρκετά σημεία της χώρας, ενώ αναμένονται αποφάσεις των αγροτικών συλλόγων για περαιτέρω δράσεις.

Στις Σέρρες, αγρότες ξεκινούν από Τρίτη να κατεβάζουν τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες των χωριών και προς το τέλος του τρέχοντος μηνός, αναμένεται να κάνουν την άφιξή τους στον Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

Επίσης, για τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια. Τη συγκεκριμένη κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Βέροιας, που κήρυξε 24ωρη απεργία για την ημέρα αυτή.

Εξάλλου, στη Δυτική Μακεδονία, εκπρόσωποι των μπλόκων που είχαν στηθεί πέρυσι θα έχουν συνάντηση την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου προκειμένου να καθορίσουν τις κινήσεις τους σε επίπεδο κινητοποιήσεων.

Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, χωρίς ακόμη να προγραμματίζουν κάποιου είδους κινητοποίηση, ενώ ζητούν να «καθαρίσει ο κλάδος από αυτούς που υποτίθεται ότι τους εκπροσωπούν και βάζουν πρώτα και πάνω από όλα τις επιδιώξεις τους, είτε προσωπικές, είτε κομματικές».

Οι αγρότες της Λάρισας οργανώνουν τη Δευτέρα τοπικό μπλόκο στη διασταύρωση Αργυροπουλίου (Μελούνα). Σε εκείνο το σημείο στο μπλόκο συμμετέχουν αγροτικοί σύλλογοι της επαρχίας του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, ενώ την ίδια μέρα οι αγρότες από άλλες περιοχές του νομού θα βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Πρέβεζας και η Επιτροπή του μπλόκου Λούρου, καλεί τη Δευτέρα στις 11:30 το πρωί σε συγκέντρωση στο Λούρο, ενώ θα υπάρξει συντονισμός με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Στην Αχαΐα, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης «αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και μέσα στις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να ξεκινήσουμε».

Στην Αιγιαλεία, ο τοπικός αγροτικός σύλλογος έχει προγραμματίσει αύριο το πρωί, στις 10:00, συγκέντρωση στην Παιναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών και στη συνέχεια αναμένεται να κατευθυνθούν προς τη νέα εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, όπου εκεί θα αποφασισθεί το αν θα γίνει αποκλεισμός του δρόμου.

Στην Ηλεία, η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων έχει απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση αύριο το πρωί στις 10:00 στη θέση Λατίφι Αμαλιάδας, που βρίσκεται στη διασταύρωση με την εθνική οδό Πατρών - Πύργου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, η Παναιτωλοακαρνανική συντονιστική επιτροπή αγώνα αγροτών «Μπλόκο Κεφαλόβρυσου» έχει αποφασίσει για αύριο το πρωί στις 11:00 παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο και σε υποκατάστημα τράπεζας στη Βόνιτσας.

Ακόμη, έχει αποφασισθεί η παράταξη γεωργικών μηχανημάτων σε κεντρικά σημεία σε όλες τις αγροτικές περιοχές. Η αρχή αναμένεται να γίνει στις τοπικές κοινότητες Κατοχή και το Ευηνοχώρι, που βρίσκονται κοντά στο Μεσολόγγι.

Την Δευτέρα πραγματοποιούν κινητοποιήσεις και οι αγρότες της Κρήτης, με τρία σημεία συγκέντρωσης στο νησί.

- Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά του νομού σε συλλαλητήριο στην πλατεία Αγοράς στις 12 μμ
- Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να βγουν με τα τρακτέρ σε μπλόκο, στον κόμβο των Πραιτωρίων.
- Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αρκαλοχωρίου, καλούν τους μικρομεσαίους αγρότες των περιοχών τους σε κινητοποίηση στη ΔΟΥ Ηρακλείου, στις 10.30 πμ.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας στην «Βραδυνή της Κυριακής» τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει περαιτέρω ελαφρύνσεις με τον αγροτικό κόσμο αν συνεχιστεί η μείωση της φοροδιαφυγής.