Skip to main content

Άγριο παζάρι δήμου – Εκκλησίας για το ενοίκιο της Πολεοδομίας

Το παρασκήνιο της πολύμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ του δήμου και της Εκκλησίας για τη μίσθωση της οικοδομής της οδού Μανουσογιανάκη

του Δημήτρη Παπανίκου

Έπειτα από διαβουλεύσεις οι οποίες διήρκεσαν μήνες δήμος Θεσσαλονίκης και Εκκλησία της Ελλάδος τα βρήκαν τελικά κάπου στη μέση για την επέκταση της μίσθωσης των τελευταίων τεσσάρων ορόφων της πολυκατοικίας επί της οδού Μανουσογιαννάκη 6 στην οποία στεγάζεται η Πολεοδομία.

Εδώ και περίπου 35 χρόνια οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας περιορίζονταν στους τέσσερις πρώτους ορόφους της οικοδομής, τον πρώτο όροφο επιφάνειας 426 τ.μ., το δεύτερο 415 τ.μ., τον τρίτο 417 τ.μ., τον τέταρτο 352 τ.μ., καθώς και το υπόγειο εμβαδού 400 τ.μ. Από τότε που η Πολεοδομία πέρασε από την αρμοδιότητα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης σε αυτήν του δήμου ξεκίνησε προσπάθεια μίσθωσης και των υπολοίπων τεσσάρων ορόφων, συνολικού εμβαδού 1.802 τ.μ. Όμως, δήμος και Εκκλησία στην ιδιοκτησία της οποίας είναι το ακίνητο απείχαν σημαντικά ως προς το ποσόν του ενοικίου.

Προηγουμένως οι δύο πλευρές είχαν να επιλύσουν το πρόβλημα με την αρχική μίσθωση για τους τέσσερις πρώτους ορόφους η οποία είχε λήξει το 2012 καθώς η τελευταία ανανέωσή της είχε γίνει πριν από 11 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2006. Τελικά, αφού μεσολάβησαν τρεις άγονοι διαγωνισμοί επιλέχθηκε η λύση της παράτασης της σύμβασης για τους τέσσερις πρώτους ορόφους συν το υπόγειο. Το συμφωνητικό υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2016 και προβλέπει την καταβολή ενοικίου 13.127,71 ευρώ για τα 2.010 τ.μ. δηλαδή περίπου 6,5 ευρώ ανά τ.μ., λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι εξ αυτών τα 400 τ.μ. είναι υπόγειο.  

Σκληρό παζάρι

Αφού έκλεισε αυτή η εκκρεμότητα οι δύο πλευρές επιχείρησαν να βρουν λύση και για τους υπόλοιπους τέσσερις ορόφους τους οποίους ήθελε η Πολεοδομία προκειμένου να επεκταθεί. Γι’ αυτά τα επιπλέον 1.802 τ.μ. η Εκκλησία ζήτησε 11.090 ευρώ.  

Ο δήμος ανέθεσε στην Επιτροπή Εκτίμησης Ακινήτων να προχωρήσει στην εκτίμηση του ύψους του μισθώματος. Εκείνη, ύστερα από αυτοψία στο ακίνητο, συνέταξε πρακτικό στο οποίο περιγράφονταν ορισμένες ενδεικτικές εργασίες συντήρησης και μερικής ανακαίνισης που απαιτούνταν και παράλληλα, καθόριζε τη μισθωτική αξία για τους τέσσερις τελευταίους ορόφους (5ο έως 8ο), στα 7.210,24 ευρώ, δηλαδή περίπου 4 ευρώ ανά τ.μ. Στην τιμή αυτή κατέληξε η Επιτροπή αφού, όπως σημειώνεται στο πρακτικό που παρέδωσε στο δήμο, έκανε και έρευνα για τις επικρατούσες τιμές ενοικίου σε ανάλογης παλαιότητας και εμβαδού ακίνητα στη γύρω περιοχή.

Έτσι, η απόσταση που χώριζε τις δύο πλευρές, περίπου 4.000 ευρώ ήταν τεράστια και η υπόθεση προς το παρόν πάγωσε.

Μετά μερικούς μήνες, ωστόσο και συγκεκριμένα τον περασμένο Δεκέμβριο, άγνωστο για ποιους λόγους η Επιτροπή Εκτίμησης Ακινήτων επανήλθε με νέο πρακτικό εκτίμησης μισθωτικής αξίας ανεβάζοντας αυτή τη φορά το προτεινόμενο ενοίκιο στα 8.237,70 ευρώ.

Κατόπιν αυτού, στις 2 Φεβρουαρίου η ιδιοκτήτρια του ακινήτου με έγγραφο που απέστειλε στο δήμο αντιπρότεινε το ποσό των 9.914,08 ευρώ μηνιαίως, αναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση για την υλοποίηση των εργασιών επισκευής και συντήρησης του ακινήτου.

Ακολούθησε νέος γύρος διαπραγμάτευσης ο οποίος ήταν τελικά και ο τελευταίος καθώς, έπειτα από λίγες ημέρες οι δύο πλευρές, κάνοντας νέες αμοιβαίες υποχωρήσεις τα βρήκαν στα 9.000 ευρώ. Η μίσθωση εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα.

Μετά την επέκταση της μίσθωσης και στους τέσσερις τελευταίους ορόφους η οποία, όπως και η αρχική λήγει στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, ο δήμος θα πληρώνει μηνιαίως στην Εκκλησία 22.127 ευρώ για το κτίριο των περίπου 3.800 τ.μ. (εκ των οποίων τα 400 τ.μ. υπόγειο), δηλαδή περίπου 5,8 ευρώ ανά τ.μ. Σύμφωνα με παράγοντες του real estate η τιμή για τα δεδομένα της αγοράς και λαμβανομένης υπόψη της μεγάλης διαθεσιμότητας ακινήτων, θεωρείται αρκετά υψηλή. Προκειμένου να διασκεδάσει αυτή την εντύπωση η διοίκηση του δήμου στην εισηγητική έκθεση που κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο για να εγκριθεί η μίσθωση αναφέρει ότι στο μεταξύ ο δήμος θα απαλλαγεί από ένα μίσθωμα της τάξης των 3.933,87 ευρώ το οποίο καταβάλλει τώρα για ακίνητο στη Θέρμη όπου φυλάσσεται το αρχείο της Πολεοδομίας.