Skip to main content

Άγρια κόντρα Οικονόμου με Λεουτσάκο και Πετράκο στη Βουλή

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου, και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Λεουτσάκου και Θανάση Πετράκου.

Άναψαν τα αίματα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου, και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Λεουτσάκου και Θανάση Πετράκου.

Κατά τη συζήτηση για το σχεδίο νόμου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα» καταγράφηκαν αντεγκλήσεις εκατέρωθεν για την πολιτική τους διαδρομή.

Οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι προωθεί την ψήφιση του νομοσχεδίου το οποίο έχει κόστος 300 εκατ. ευρώ για να φανεί δήθεν φιλολαϊκή. «Αυτό παραπέμπει σε μία διγλωσσία έξω μέτρα, μέσα πρωτοβουλίες παροχολογικές. Ο εμπαιγμός έχει όριο, έχουμε κάθε καλή πίστη να έρθουμε και να συζητήσουμε και να συνεισφέρουμε, όμως με την επιμονή σας δεν μας δίνετε άλλη εκδοχή από το να αποχωρήσουμε από τη διαδικασία» δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από τη ΝΔ.

Μάλιστα, ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που έρχονται μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ να φέρνουν αυτό το νομοσχέδιο», το οποίο χαρακτήρισε «παροχολογικό» για ομογενείς και άλλες κατηγορίες πολιτών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος σχολίασε πως «αν έχουν πρόβλημα με την κατάργηση των νόμων, που καταργεί αυτό το νομοσχέδιο, ας το λύσουν με τη συνείδησή τους».

Κατά τη συζήτηση ο Βασίλης Οικονόμου από τη ΝΔ και ο Θανάσης Πετράκος από τον ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξαν βαρύτατους προσωπικούς χαρακτηρισμούς για «μετεγγραφές» σε διάφορους ιδεολογικούς χώρους.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές για την «μεταπήδηση» του Βασίλη Οικονόμου στη ΝΔ από τη ΔΗΜΑΡ. «Ο κ. Πετράκος είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλήσει για μένα μετά τα δεκάδες περά δώθε που έχει κάνει στην πολιτική του διαδρομή» αντέδρασε ο «γαλάζιος» βουλευτής.

«Να είσαι προσεχτικός, να μη μιλάς πολύ…» ακούστηκε να φωνάζει ο Θανάσης Πετράκος. «Να ανακαλέσει ο κ. Οικονόμου γιατί είναι γνωστή η πολιτική διαδρομή του καθενός. Αλλάζει τα κόμματα σαν τα πουκάμισα. Να ανακαλέσει τις ανακρίβειες» πρόσθεσε.

«Εσείς, επειδή έχετε χάσει το λογαριασμό…» συνέχισε ο Βασίλης Οικονόμου ενώ πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν σηκωθεί όρθιοι και αποδοκίμαζαν τον βουλευτή της Ν.Δ., με τον Στάθη Λεουτσάκο να φωνάζει: «μιλάνε όλοι μιλάει και ο Οικονόμου. Μιλάνε όλοι μιλάνε και οι γυρολόγοι».

Γιακουμάτος: Είστε καραμουρτζούνηδες - Λεουτσάκος: Είστε τρόικα εσωτερικού

Στην κορύφωση της σύγκρουσης, αντηλλάγησαν σκληρές εκφράσεις με πιο ενδεικτικές:

-Θανάσης Πετράκος: Το νομοσχέδιο καταργεί τους δικούς τους μνημονιακούς νόμους. Αν έχουν πρόβλημα να το λύσουν με την συνείδησή τους… να κάνουν την προσευχή τους και μετάνοιες.

-Μάκης Γιακουμάτος: Η ΝΔ είναι υπέρ και των συντάξεων στους υπερήλικες και σε όλες τις διατάξεις. Εμείς όμως δεν θα παίξουμε το παιχνίδι ράβε ξήλωνε. Τα λόγια θα τα πληρώσετε πολύ ακριβά. Στο ψέμα δεν μπορούμε να συνηγορήσουμε. Φέρετε μας έκθεση του ΓΛΚ που να μας λέει τι κοστίζουν τα μέτρα και αυτά τα χρήματα από πού θα βρεθούν; Από ΑΚΑΓΕ από ΟΤΑ; Εδώ Γιάννης πίνει Γιάννης κερνά. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει. Παίρνεις από τους συνταξιούχους και έρχεσαι εδώ και κάνεις τον Καραμουρτζούνη.

-Στάθης Λεουτσάκος: Γεράσιμε κάτσε καλά

-Νίκος Φιλης: Όλα αυτά είναι επί τις διαδικασίας;

-Μάκης Γιακουμάτος: Δεν θα μας αφήσετε να μιλήσουμε; Αυτά να τα κάνεις στην Βόρειο Κορέα.

-Βασίλης Οικονόμου: Πρώτη φορά βλέπω αντιπρόεδρο κοινοβουλίου να εισηγείται νομοσχέδιο για κόμμα (σ.σ. για την κα. Δέσποινα Χαραλαμπίδου)

Θανάσης Πετράκος: όταν γίνεις γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ να μας καθορίσεις το ποιος θα μιλά. Μπορεί και αυτό να γίνει μιας και έχετε αλλάξει τόσα κόμματα.

-Οικονόμου. Εσείς κ. Πετράκο με την σπουδαία διαδρομή σας είστε ο τελευταίος που μπορείτε να μιλήσετε για έμενα με τα πέρα δώθε που έχετε κάνει… άσε τώρα που από κομμουνιστής μας έγινες μνημονιακό. Η έκθεση του ΓΛΚ δεν λέει το κόστος. Εμείς ζητάμε κάτι απλό: επειδή είναι παραχολογικό το νομοσχέδιο και επειδή το ΓΛΚ δεν μας λεει το κόστος και την ίδια ώρα υπογράφετε συμφωνία με σκληρά μέτρα υπάρχει αντίφαση. Λεμε λοιπόν να μας πείτε από πού έχετε τα λεφτά. Είναι πέτσινα τα λεφτά και κάνετε φθηνή φιλολαϊκή πολιτική. Εμείς δεν θα συμπράξουμε.

-Στρατούλης: Αυτή η Δημοκρατία έχει θεσμοθετημένες διαδικασίες. Το νομοσχέδιο συνοδεύεται από έκθεση του ΓΛΚ υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο υπουργό. Αν διαβάζατε καλά θα διαπιστώνατε ότι δεν υπάρχει κόστος... Τα 300 εκατ. ευρώ κόστος δεν υπάρχει . Η έκθεση λέει από πού θα προέλθουν τα έσοδα για να καλύψουν το κόστος. Το νομοσχέδιο εκτός της δαπάνης προβλέπει και έσοδα από αντιμετώπιση εισφοροδιαφυγής και αντιμετώπισης μαύρης εργασίας.

-Πετράκος: Να ανακαλέσει ο Οικονόμου. Είναι γνωστή η διαδρομή μου. Ο Οικονόμου αλλάζει τα κόμματα σαν τα πουκάμισα.

-Οικονόμου: Εγώ από πού έχω περάσει τα γράφω στο βιογραφικό μου. Εσείς γιατί δεν τα λέτε

-Λεουτσάκος: Μιλάνε όλοι μιλάει και ο Οικονόμου. Μιλάνε όλοι μιλούν και οι γυρολόγοι

-Οικονόμου: Σας ενοχλεί που δεν ακολούθησα την δική σας πολιτική. Πήρατε αυτά που σας αξίζανε. Το κέντρο δεν θα σας ακολουθήσει.

-Παναγιωτόπουλος:  Οι ενστάσεις μας δεν εδράζονται στο κομμάτι απλοποίησης των ΚΕΠΑ. Ζητήσαμε σοβαρή έκθεση ΓΛΚ και ενημέρωση για την συμφωνία

-Λεουτσάκος: Είναι υποκριτική η στάση τους. Θέλουν μνημόνια σκληρά. Έχουν ταυτιστεί με τους δανειστές. Επειδή εδώ δεν υπάρχουν θέλουν να τους αντικαταστήσουν

-Βρούτσης: ακούμε για 8 δισ. ευρώ μέτρα πρέπει να ενημερωθούμε

-Ζαρδελής: Θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε στην Ολομέλεια από όλους τους υπουργούς

-Λεουτσάκος: Να ενημερώσουμε ότι δεν θα κοπεί το ΕΚΑΣ και δεν θα κοπούν οι συντάξεις στο 50% όπως ήθελε η ΝΔ. Γι' αυτό δυσκολεύεται να ψηφίσει η ΝΔ που ήθελε ταφόπλακα για ασφαλιστικό