Skip to main content

Αγορά Μοδιάνο: Τα σενάρια αξιοποίησης, άμεσα μπαίνει ο επενδυτής

Γιατί καθυστέρησε η μεταβίβαση του ποσοστού του δημοσίου στην One Outlet. Το κόστος στατικής αποκατάστασης και το σχέδιο αξιοποίησης.

Mέσα στο επόμενο διάστημα, το πιθανότερο εντός Ιουλίου, αναμένεται να γίνει η μεταβίβαση του ποσοστού του Δημοσίου (43,64%)  στην Αγορά Μοδιάνο, στον προτιμώμενο επενδυτή, την One Outlet A.E. συμφερόντων του επιχειρηματία Σάμι Φάις.

Με την μεταβίβαση θα ανοίξει πλέον ο δρόμος για την αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος και την αξιοποίηση της ιστορικής αυτής αγοράς τροφίμων, που είναι διατηρητέα ως προς το κτίσμα αλλά και ως προς τις χρήσεις που μπορεί να φιλοξενεί, επαναφέροντας στη ζωή την Αγορά Μοδιάνο αλλά και τονώνοντας όλη την γύρω περιοχή.

Το θέμα της «Μοδιάνο» γράφει καθυστερήσεις καθώς από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ, τον Οκτώβριο του 2016, μέχρι σήμερα, έχουν περάσει οκτώ μήνες χωρίς να έχει συντελεστεί η μεταβίβαση του ποσοστού του Δημοσίου, ενώ πρόσφατα έγινε γνωστή και η έκθεση της Πολεοδομίας σύμφωνα με την οποία «οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Στοάς παρουσιάζουν επικινδυνότητα δομική» και θα πρέπει εντός ορισμένων χρόνων να γίνουν παρεμβάσεις αποκατάστασης από τους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, οι παρεμβάσεις που αφορούν στη στατικότητα του κτιρίου, εκτιμώνται στα 2-3 εκατομμύρια ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο αν αναλογιστεί κανείς ότι η προσφορά της «Οne Outlet» για το μερίδιο του Δημοσίου ήταν 1,9 εκατ. ευρώ. Πέραν του κόστους της δομικής αποκατάστασης, αρκετά εκατομμύρια θα απαιτηθούν για τις εργασίες σε δίκτυα, λειτουργικά συστήματα και τις αρχιτεκτονικές εργασίες. 

Αυτό που τονίσθηκε στη Voria.gr είναι, ότι η καθυστέρηση στη μεταβίβαση οφειλόταν στην ανάγκη να γίνουν επιμέρους αλλαγές στο SPV (special purpose vehicle) λόγω των ερευνών που διενεργήθηκαν στους δεκάδες τίτλους κυριότητας, από την δεκαετία ακόμη του 1930, από όταν δηλαδή δημιουργήθηκε η Αγορά (σ.σ μερίδια τους κοινόχρηστους χώρους). Οι αλλαγές αυτές έγιναν και πέρασαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε τούτη την φάση, η διαδικασία βρίσκεται στη μετεγγραφή στο Κτηματολόγιο ώστε στη συνέχεια να γίνει η μεταβίβαση του 43,64%.

Σενάρια αξιοποίησης της Αγοράς

Βεβαίως ο αγοραστής, προκειμένου να προχωρήσει στην αξιοποίηση του κτιρίου, θα πρέπει να έρθει, μέσα από ένα λειτουργικό σχήμα, σε συνεννόηση με τους 59 μικρότερους συνιδιοκτήτες.

Πάντοτε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρχικός στόχος του επενδυτή είναι να ελέγξει ποσοστό 67% των ιδιοκτησιών ( σ.σ η ιδιοκτησία είναι εξαδιαρέτου). Σε περίπτωση όμως που αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί, πάλι υπάρχουν επεξεργασμένα σενάρια και τρόποι για να προχωρήσει η αξιοποίηση.

Το πλέον προφανές σενάριο είναι η αγορά και άλλων ιδιοκτησιών από την «Οne Outlet¨. Επίσης, δυνατή είναι η απόκτηση ποσοστών από τις μικροιδιοκτησίες, αντί του κόστους αποκατάστασης της Αγοράς, στο ποσοστό που αναλογεί στον κάθε ένα ιδιοκτήτη. Τα ζητήματα που προκύπτουν από τις πολλές ιδιοκτησίες μπορούν να αντιμετωπιστούν  και μέσα από την δημιουργία ενός σχήματος Διαχείρισης της «Μοδιάνο».

Ο επενδυτής έχει μεγάλες φιλοδοξίες για την αναβίωση της Αγοράς Μοδιάνο, έχοντας ως πρότυπο αγορές αυτού του Τύπου, δηλαδή παραδοσιακές αγορές τροφίμων, που υπάρχουν στην Ισπανία.

Η «Μοδιάνο», βάσει αυτών των προτύπων, θα είναι μία μπουτίκ αγορά τροφίμων, δηλαδή με τρόφιμα διαλεχτά και της υψηλότερης ποιότητας, οργανωμένη σε τμήματα ανά είδη τροφίμων (πχ. Ψάρια, λαχανικά, κρέατα κλπ). Επίσης, στην Αγορά, σκοπός είναι να δημιουργηθούν και χώροι στάσης των καταναλωτών και επισκεπτών, όπου θα προσφέρονται καφές, αναψυκτικά, ελαφρά γεύματα κ.ο.κ.

Εν όψει λειτουργίας της Αγοράς, θα πρέπει σε συνεννόηση και με τον Δήμο Θεσσαλονίκης να επιλυθούν θέματα της καθημερινότητας και πολύ ουσιαστικά, όπως ζητήματα που αφορούν στην εκφόρτωση εμπορευμάτων αλλά και την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Σημειώνεται ότι η «Μοδιάνο»  απαρτίζεται από 144 καταστήματα με μέση επιφάνεια από 5τμ-30τμ το καθένα, δύο περίπτερα, δύο υπόγεια και έναν εξώστη. Στην πορεία του χρόνου κάποια από τα καταστήματα έχουν συνενωθεί, ενώ σήμερα ελάχιστα λειτουργούν.

Το συγκρότημα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στεγασμένες σύγχρονες αγορές της Θεσσαλονίκης, την πιο παραδοσιακή αγορά τροφίμων και ένα από τα ορόσημα της πόλης, ενώ συνδέεται στενά με την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας. Αποτελεί τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου που περιβάλλεται από τις οδούς Αριστοτέλους, Ερμού, Κομνηνών και Βασιλέως Ηρακλείου. Ο αρχιτέκτονας και μηχανικός Ελί Μοδιάνο, ξεκίνησε την κατασκευή του κτηρίου το 1922. Ο θεμέλιος λίθος της Αγοράς μπήκε σε σημείο της πυρίκαυστης ζώνης της Θεσσαλονίκης στο οποίο προβλεπόταν να δημιουργηθούν παζάρια, με βάση τα σχέδια του Ερνέστ Εμπράρ. Παλαιότερα, στο συγκεκριμένο σημείο βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά. Τα εγκαίνια της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν το 1930.

Αξιοποίηση της όμορης Νέας Αγοράς

Η αξιοποίηση της «Μοδιάνο», αναμένεται να συμπαρασύρει τους ιδιοκτήτες της όμορης Νέας Αγοράς, στην αξιοποίηση και αυτής, project το οποίο έχει ήδη μελετηθεί από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης πού είναι ιδιοκτήτρια του βορείου τμήματος και διαθέτει κυρίαρχο ποσοστό στο όλον.

Στην περίπτωση της Νέας Αγοράς- που βρίσκεται ανατολικά της «Μοδιάνο» και η οποία διαθέτει επίσης στοές που συνδέουν εσωτερικά τις οδούς Ερμού και Βασιλέως Ηρακλείου- τα πράγματα είναι ευκολότερα αφού διατηρητέα είναι μόνο η όψη επί της οδού Ερμού. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο κτίριο μπορεί να καθαιρεθεί και, βάσει του συντελεστή δόμησης που ισχύει στην περιοχή (4,8) να κτιστεί νέο.

Ο σχεδιασμός της Ι.Κ.Θ. προβλέπει ότι στην «νέα»... Νέα Αγορά θα υπάρχουν και πάλι εμπορικές χρήσεις, αλλά στο κεντρικό πολυώροφο κτίσμα θα δοθούν και άλλες χρήσεις, με την διαμόρφωση χώρων γραφείων ή και κατοικίας ακόμη. Οπωσδήποτε η εκκίνηση του project της «Μοδιάνο», θα λειτουργήσει υπέρ της αξιοποίησης και της Νέας Αγοράς.