Skip to main content

Κακοκαιρία: Αγωνία για τους πρόσφυγες στα κέντρα της Θεσσαλονίκης

Το κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται φοβίζει τους αρμόδιους, παρότι θέρμανση υπάρχει σε όλα τα κέντρα των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη.

Αγώνα δρόμου για να καλύψουν τις όποιες ελλείψεις με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τη θέρμανση και την προστασία των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης δίνουν οι αρμόδιοι, εν όψει και του χιονιά.

Στα περισσότερα κέντρα, σύμφωνα με την εικόνα που έδωσαν στη Voria.gr εργαζόμενοι σε αυτά, η κατάσταση είναι ικανοποιητική με τη θέρμανση, χωρίς όμως να λείπουν τα προβλήματα.

Στα Λαγκαδίκια η κατάσταση είναι αξιοπρεπής, όχι όμως και στο Ωραιόκαστρο (Αλεξίλ), που είναι διαμπερές και εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και οι αρμόδιοι περιμένουν με αγωνία το χιονιά. Ένα ζητούμενο, όπως τόνιζαν, είναι πόσο θα αντέξουν οι σκηνές το χιόνι εάν οι ποσότητες που πέσουν είναι μεγάλες και εάν ο παγετός είναι παρατεταμένος.

«Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι 'στρατιωτικές'. Σαν να κάνουν άσκηση χειμερινής διαβίωσης είναι οι άνθρωποι. Αυτές είναι συνθήκες για να μείνει κάποιος δυο ή τρεις μέρες και σίγουρα όχι καλές συνθήκες για ανήλικους και ιδίως για βρέφη και νήπια. Οι άνθρωποι αντέχουν μεν, αλλά δεν είναι καλά. Ευτυχώς, θέρμανση υπάρχει και είναι ικανοποιητική, οπότε έχουμε ένα μίνιμουμ προστασίας», τόνισε εργαζόμενος σε κέντρο φιλοξενίας του Ωραιοκάστρου.

Στις αποθήκες Κορδογιάννη, στα Βασιλικά έχουν μείνει πλέον 180 – 200 πρόσφυγες, οι οποίοι είναι μεν προστατευμένοι, όμως το πρόβλημα, όπως τόνισαν εργαζόμενοι στο κέντρο, είναι το ντους και η τουαλέτες, που είναι εξωτερικές και για να πάνε οι άνθρωποι ξεπαγιάζουν... Το ζεστό νερό επίσης δεν είναι πάντοτε δεδομένο.

Ο φράχτης σταδιακά ολοκληρώνεται, ενώ οι πρόσφυγες μετακινούνται στις πρώτες δυο αποθήκες, ώστε σταδιακά να ολοκληρωθούν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στις υπόλοιπες και να δημιουργηθούν οι συνθήκες μετατροπής του κέντρου σε μόνιμη δομή φιλοξενίας.

Στα Διαβατά, όπως και στα υπόλοιπα κέντρα της Σίνδου και του δήμου Δέλτα, η κατάσταση παραμένει σε ανεκτά επίπεδα, με τις εργασίες αναβάθμισης του ηλεκτρικού ρεύματος να έχουν ολοκληρωθεί κι έτσι να μην υπάρχει πρόβλημα με τη θέρμανση.

Πάντως, όλοι εύχονται το κύμα κακοκαιρίας να μην είναι τόσο έντονο όσο περιγράφουν οι δυσοίωνες προβλέψεις και κυρίως φοβούνται τον παγετό από Σάββατο μέχρι Δευτέρα – Τρίτη.