Skip to main content

Αγκάθι το εστιατόριο για να ανοίξει το κάμπινγκ του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής αν θα ανοίξει φέτος η φοιτητική κατασκήνωση του Πανεπιστημίου

Αγώνα δρόμου για να λειτουργήσει και φέτος η πανεπιστημιακή κατασκήνωση Καλάνδρας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη Χαλκιδική δίνουν οι πρυτανικές αρχές.

Σημαντικό πρόβλημα φαίνεται να αποτελεί το εστιατόριο της κατασκήνωσης, καθώς, περίπου δύο εβδομάδες πριν τον καθιερωμένο χρόνο έναρξης λειτουργίας της κατασκήνωσης, παρά το αρχικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί, καμία ανάδοχος εταιρεία δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής το έργο της σίτισης των φοιτητών και υπαλλήλων του ΑΠΘ.

Πάντως, όπως τονίζει στη Voria.gr ο πρύτανης του ΑΠΘ, Δημήτρης Κωβαίος, οι πρυτανικές αρχές θα εξαντλήσουν κάθε χρονικό και άλλο περιθώριο προκειμένου, έστω και στην ύστατη στιγμή, να βρεθεί λύση στο ζήτημα του εστιατορίου για να λειτουργήσει το κάμπινγκ.

«Η κατασκήνωση δεν θα ανοίξει, αν αρχικά δεν εξασφαλιστεί η ασφάλεια των χιλιάδων φοιτητών που θα βρίσκονται εκεί. Ασφάλεια σε ό,τι αφορά τις υποδομές που χρειάζονται συντήρηση, σε ό,τι αφορά τη διατροφή τους που χρειάζεται κατάλληλη προσοχή και σε ό,τι αφορά τα υπάρχοντα δέντρα και τις υπάρχουσες γενικά φυσικές δομές. Αν δεν εξασφαλιστούν αυτά, δεν θα ανοίξει ποτέ η κατασκήνωση, με σεβασμό προς τους χιλιάδες φοιτητές και υπαλλήλους που πηγαίνουν κάθε χρόνο εκεί», τονίζει ο κ. Κωβαίος στη Voria.gr και προσθέτει: «Δεύτερον, η κατασκήνωση θα ανοίξει μόνο με σεβασμό προς το δημόσιο χρήμα, καθώς δεν γίνεται να ξοδευτούν τόσα χρήματα αν δεν υπάρχουν και έσοδα. Δεν πρέπει να υπάρξει βλάβη για το δημόσιο χρήμα, δηλαδή να υπάρχει συνεχώς οικονομική ζημία».

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά μέσο όρο στη διάρκεια λειτουργίας της φοιτητικής κατασκήνωσης χρειάζεται να ετοιμάζονται περίπου 2.000-3.000 μερίδες φαγητού την ημέρα.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί αν τελικά θα μπορέσει να ανοίξει η κατασκήνωση ή αν θα εξεταστεί εκ νέου η επαναλειτουργία της το 2024. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η κατασκήνωση είχε ανοίξει, ενώ τις προηγούμενες δύο χρονιές είχε παραμείνει κλειστή λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

Η πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στην Καλάνδρα της Χαλκιδικής, βρίσκεται σε μια παραθαλάσσια  έκταση 128 στρεμμάτων, δίπλα στο γραφικό Ποσείδι. Η κατασκήνωση έχει μακρόχρονη ιστορία 62 ετών, καθώς λειτουργεί από το 1961, αποτελώντας σημείο αναφοράς των σπουδών για πολλές γενεές αποφοίτων του ΑΠΘ. Σημειώνεται ότι είναι η μοναδική φοιτητική κατασκήνωση στον ελληνικό χώρο και από τις ελάχιστες διεθνώς με αυτόν τον χαρακτήρα.