Skip to main content

Ποια είναι η κατάσταση στους δρόμους των δήμων της Θεσσαλονίκης

Οι δημοτικές αρχές του νομού Θεσσαλονίκης επικεντρώνονται κυρίως στους βασικούς άξονες, ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα σε στενά και πεζοδρόμια.

Μάχη με την έντονη χιονόπτωση δίνουν οι δήμοι σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Τα προβλήματα εντοπίζονται σε στενούς δρόμους και πεζοδρόμιο, ωστόσο, οι δημοτικές αρχές επικεντρώνονται κυρίως στους βασικούς άξονες.

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνο για τον τομέα πολιτικής προστασίας Θωμά Ψαρρά, οι κεντρικές αρτηρίες καθώς και οι δρόμοι όπου κυκλοφορούν λεωφορεία του ΟΑΣΘ είναι καθαροί και ανοιχτοί. Έχουν διανεμηθεί 10.000 σάκοι με αλάτι σε 50 σημεία της πόλης - κυρίως στα ψηλά σημεία - καθώς και στις έξι δημοτικές κοινότητες (δείτε εδώ).

Στο Ωραιόκαστρο οι κεντρικοί δρόμοι είναι ανοιχτοί καθώς και όσοι χρησιμοποιούνται από τα λεωφορεία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αστέριο Γαβότση, υπάρχουν προβλήματα σε ανηφόρες και στενά δρομάκια. «Ρίχνουμε το βάρος μας στην οδό Θεσσαλονίκης και σε μεγάλους δρόμους», τόνισε ο δήμαρχος. Αναφορικά με το πρόβλημα του νερού, ο δήμαρχος τόνισε ότι έχει την ενημέρωση από την ΕΥΑΘ ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, αλλά χρειάζεται χρόνος έως ότου γεμίσουν οι σωλήνες. Όπως ενημέρωσε η ΕΥΑΘ τον δήμο, σε περίπτωση που συνεχίζει το πρόβλημα οι δημότες πρέπει να επικοινωνήσουν με τον υδραυλικό τους.

Στον Δήμο Παύλου Μελά υπάρχουν προβλήματα στα στενά ενώ οι κεντρικοί δρόμοι είναι ανοιχτοί. «Ο κόσμος φωνάζει για τα στενά, έχει δίκιο, αλλά προσπαθούμε για το κεντρικό δίκτυο», υπογράμμισε ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο δήμος δίνει μάχη για να είναι ανοιχτοί και οι άξονες προς τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου, 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και Θεραπευτήριο Νεφροπαθών.

Στον Δήμο Νεάπολης- Συκεών οι υπηρεσίες κάνουν μεγάλες προσπάθειες να κρατήσουν ανοιχτούς τους κεντρικούς δρόμους και τους άξονες που οδηγούν στα νοσοκομεία. «Το φαινόμενο είναι σε επιδείνωση, δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε μικρούς δρόμους, κάνω έκκληση στους δημότες εάν δεν είναι απαραίτητο να μην μετακινούνται, ούτε πεζοί ούτε με τα αυτοκίνητά τους», τόνισε ο Σίμος Δανιηλίδης. Ήδη ο δήμος έχει προμηθεύσει με 1.000 τσουβάλια αλάτι αποχιονισμού τους δημότες. «Από τα ξημερώματα μεταφέρουμε και 67 νεφροπαθείς σε νοσοκομεία και όσους είχαν προγραμματισμένα χειρουργία με ειδικό προσωπικό», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου τα συνεργεία εργάζονταν όλη τη νύχτα, ενώ όπως τόνισε ο δήμαρχος Πέτρος Σούλας, δίνεται αγώνας για να διατηρηθεί καθαρό και προσβάσιμο το κεντρικό δίκτυο. «Είμαστε συνέχεια έξω στο δρόμο, είναι αδύνατον όμως με αυτό το φαινόμενο να καθαριστούν πεζοδρόμια και στενά δρομάκια», σημείωσε ο δήμαρχος.

Μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση και να παραμείνουν ανοιχτοί όλοι οι κεντρικοί δρόμοι πραγματοποιεί ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης.  «Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αντιμετωπίσουμε μία δύσκολη κατάσταση με κύριο σκοπό να παραμείνουν όλοι οι κεντρικοί δρόμοι ανοιχτοί και πιστεύουμε πως το κάνουμε με επιτυχία. Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου εργάζονται ασταμάτητα από το πρωί της 09/01/2017, σε 24ωρη βάση», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.

Για δύσκολη κατάσταση λόγω της συνεχόμενης χιονόπτωσης κάνει λόγο ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θόδωρος Μπακογλίδης. Όπως ανέφερε, το βασικό και τοπικό δίκτυο είναι καθαρά ενώ υπάρχει δυσκολία στα στενά. «Παλεύουμε συνέχεια αλλά το χιόνι είναι πολύ και δε σταματά», τόνισε ο κ. Μπακογλίδης.

Στον Δήμο Δέλτα η κατάσταση σύμφωνα με τον δήμαρχο Μίμη Φωτόπουλο είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Όπως σημείωσε, υπάρχει μια δυσκολία στο Καλοχώρι, ωστόσο, εκτίμησε ότι έως το μεσημέρι θα έχει βελτιωθεί και εκεί η κατάσταση. «Εκτός από τα μηχανήματα, βγήκαν σήμερα και τρακτέρ στους δρόμους για να βοηθήσουν», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Μεγάλες προσπάθειες για να μην αποκλειστεί κανένα από τα 17 χωριά πραγματοποιεί ο Δήμος Θέρμης, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το βασικό δίκτυο είναι ανοιχτό, αλλά στα υπόλοιπα τμήματα χρειάζονται αλυσίδες. «Να μη κυκλοφορήσει κανένας χωρίς να έχει μαζί του αλυσίδες», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Στον Δήμο Λαγκαδά ήδη από χθες τα μηχανήματα έχουν ρίψει 300 τόνους αλάτι και άλλους 100 εντός της ημέρας. «Η κατάσταση είναι δύσκολη, υπάρχει μεγάλη χιονόπτωση. Οκτώ οχήματα έχουμε έξω και καθαρίζουν για να είναι ανοιχτό το κεντρικό δίκτυο. Στα στενά είναι δύσκολο να μπούμε»», σημείωσε ο δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στον Δήμο Βόλβης, όπου οι μετακινήσεις γίνονται με αλυσίδες. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Διαμαντής Λιάμας γίνονται προσπάθειες μαζί με την Περιφέρεια να κρατηθούν ανοιχτοί οι άξονες Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Καβάλας, η Επ. Οδ. Λαγκαδά – Ρεντίνας και Βαμβακιάς προς Σοχό.

Στον Δήμο Θερμαϊκού το βασικό πρόβλημα παραμένει η διακοπή ηλεκτροδότησης σε τμήμα της Αγίας Τριάδας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Μαυρομάτη, τα συνεργεία της ΔΕΗ και της ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν να εργάζονται για την αποκατάσταση της βλάβης. Το βασικό δίκτυο του δήμου είναι ανοιχτό και η κυκλοφορία γίνεται χωρίς αλυσίδες στους άξονες Περαία προς Νέα Μηχανιώνα και Επανομή, ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα στις απομακρυσμένες περιοχές. Όπως ανέφερε ο κ. Μαυρομάτης, «δίνουν μάχη για να κρατήσουν ανοιχτό το κεντρικό δίκτυο, ενώ και ο ΟΑΣΘ κυκλοφορεί κανονικά».

Στον Δήμο Χαλκηδόνας ενώ μέχρι το πρωί η κατάσταση ήταν πολύ ικανοποιητική, μετά που ξεκίνησε και πάλι να χιονίζει δυσκόλεψαν οι μετακινήσεις. «Αυτή η στιγμή δε χρειάζεται κάπου αλυσίδες, αλλά δε μπορούμε να πούμε τι θα γίνει στη συνέχεια γιατί χιονίζει έντονα», σημείωσε ο δήμαρχος Γιάννης Τσουκνιδάς.