Skip to main content

Αγωγός και εταιρίες χρυσού απασχολούν τον Εβρο

Με αποκλειστικά θέματα τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τις εταιρίες εξόρυξης χρυσού θα πραγματοποιηθούν δυο διαδοχικές συνεδριάσεις του νομαρχιακού συμβουλίου Εβρου.
Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τα Χρυσωρυχεία Θράκης θα αποτελέσουν τα βασικά θέματα δυο συνεδριάσεων του νομαρχιακού συμβουλίου του νομού Έβρου, που θα προγραμματιστούν στο τέλος του μηνός και αρχές Μαρτίου, όπως δήλωσε ο νομάρχης, Νίκος Ζαμπουνίδης.

Την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνεργασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για τον πετρελαιαγωγό και η νομαρχία Έβρου θα υπογράψει πλέον με τον πρύτανη τη σχετική σύμβαση. Υπεύθυνος από την πλευρά του πανεπιστημίου είναι ο καθηγητής κ. Βασίλης Τουρασής, που θα συντονίζει όλη την ομάδα εργασίας.

«Στη συνέχεια μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα γίνει ένα νομαρχιακό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τον πετρελαιαγωγό και θα συμμετέχουν οι πρυτανικές αρχές, ο επιστημονικά υπεύθυνος καθηγητής και όλοι οι καθηγητές των τμημάτων που θα εμπλακούν στη συνεργασία μας για τον αγωγό πετρελαίου», τόνισε ο κ. Ζαμπουνίδης και πρόσθεσε ότι θα γίνει ένα ακόμη νομαρχιακό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τα χρυσωρυχεία. «Τα τελευταία γεγονότα προφανώς μας ανησυχούν και ο στόχος είναι να απαντήσουμε σαν νομαρχιακό συμβούλιο, σαν τοπική κοινωνία, ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς, ότι έχουμε τη δυνατότητα να απαντήσουμε σε όλη αυτή την επικοινωνιακή επίθεση που κάνουν τα χρυσωρυχεία και προσπαθούν να πείσουν την τοπική κοινωνία ότι ο χρυσός και το κυάνιο είναι πολύ καλά και συμφέρουν. Παραμένουμε στις θέσεις μας, πεντακάθαροι, αγωνιούμε για αυτά που γίνονται και καλούμε την τοπική κοινωνία να συμμετέχει δυναμικά και να αντιδράσει στην προσπάθεια που γίνεται από πλευρά της εταιρείας των χρυσωρυχείων στη Θράκη».

Η διοίκηση της εταιρίας Χρυσωρυχεία Θράκης, που δρομολογεί την επένδυση για τη δημιουργία μονάδας χρυσού στο Πέραμα γνωστοποίησε κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικη πίτα ότι θα ξεκινήσει νέα καμπάνια ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, που αντιδρά σχεδόν καθολικά κατά της επένδυσης. Σύμφωνα με την εταιρία, η προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη της εταιρίας βρίσκεται ήδη στο αρμόδιο υπουργείο για έγκριση και είναι συμβατή με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το νέο στην όλη διαδικασία της εξόρυξης χρυσού είναι ότι πλέον δεν υπάρχει η λίμνη τελμάτων, αφού η μέθοδος που τελικά θα εφαρμοστεί δεν την περιλαμβάνει.

Πρόσφατα έγιναν κάποιες κινητοποιήσεις από την τοπική κοινωνία κατά των εταιριών εξόρυξης χρυσού που βρίσκονται στη Θράκη. Επίσης, οι τοπικοί φορείς ζητούν παρέμβαση της κυβέρνησης για την επένδυση χρυσού, που δρομολογείται στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, καθώς βρίσκεται κοντά στον Αρδα και εκφράζονται φόβοι για ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

Μάλιστα ο Ελληνας ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων, Μιχάλης Τρεμόπουλος είχε κάνει και ερώτηση στην Ευρωπαική Επιτροπή ζητώντας την απαγόρευση πανευρωπαϊκά της χρήσης κυανίου στη μεταλλουργία και την εφαρμογή της διεθνούς συνθήκης του Εspoo για τη διασυνοριακή ρύπανση ενόψει και της μονάδας στο Κιρτζαλί.