Skip to main content

Αγωγή Ομπάμα κατά της BP για την πετρελαιοκηλίδα

Αγωγή σε βάρος του πετρελαϊκού γίγαντα και άλλων οκτώ εταιρειών για παραβίαση των ομοσπονδιακών κανονισμών ασφαλείας κατέθεσε η Ουάσινγκτον.
Εννέα μήνες μετά από τη ολέθρια έκρηξη σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι και να προκληθεί η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην αμερικανική ιστορία, η Ουάσινγκτον κατέθεσε αγωγή σε βάρος του πετρελαϊκού γίγαντα και άλλων οκτώ εταιρειών για παραβίαση των ομοσπονδιακών κανονισμών ασφαλείας.

Η αμερικανική κυβέρνηση ζητά οι όμιλοι να πληρώσουν τόσο για τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας όσο και για την καταστροφή που προκλήθηκε.

«Σκοπεύουμε να αποδείξουμε ότι οι εναγόμενοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για το τίμημα που κατέβαλε η κυβέρνηση για τον καθαρισμό, για τις οικονομικές απώλειες και την περιβαλλοντική ζημιά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ. Η κυβέρνηση καταγγέλλει ότι οι εννέα όμιλοι «δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα» ώστε να θωρακίσουν κατάλληλα το κοίτασμα πριν από την έκρηξη, ενώ «δεν έκαναν χρήση των καλύτερων και ασφαλέστερων από τις υπάρχουσες τεχνολογίες εξόρυξης» πετρελαίου.

Η ΒΡ, η Transocean και οι υπόλοιπες επτά εταιρείες δεν εξέδωσαν κάποια ανακοίνωση σχετικά με την προσφυγή της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, αν και οι περισσότερες είχαν ήδη προσφερθεί να αναλάβουν το οικονομικό κόστος του καθαρισμού.

Στο κείμενο της αγωγής δεν αναφέρεται συγκεκριμένο ποσό, πάντως βάσει της «Διάταξης για το Καθαρό Νερό», η κυβέρνηση δικαιούται να αξιώσει την καταβολή έως και 1.100 δολαρίων ανά βαρέλι που διέρρευσε, ενώ το τίμημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο σε περίπτωση που οι κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι για βαριά αμέλεια. Σύμφωνα με πρόσφατη κυβερνητική μελέτη, από το κοίτασμα διέρρευσαν 4,9 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου.

Να σημειωθεί ότι ήδη σε ομοσπονδιακά δικαστήρια της Νέας Ορλεάνης έχουν κατατεθεί περισσότερες από 300 αγωγές σε σχέση με το δυστύχημα, στην πλειονότητά τους από αλιείς και ανθρώπους που οι επιχειρήσεις τους -και η ζωή τους- καταστράφηκαν εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας. Υπενθυμίζεται ότι εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής μολύνθηκαν προτού το κοίτασμα σφραγιστεί, τον περασμένο Ιούλιο.