Skip to main content

Αγωγή υγείας για 9.480 μαθητές 30 σχολείων της Κ. Μακεδονίας

Τα παιδιά αλλάζουν στάση ζωής και μαθαίνουν κανόνες υγιεινής και προστασίας, μέσα από συγκεκριμένες θεματικές της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας.

Μαθητές τριάντα σχολείων παρακολούθησαν φέτος τα προγράμματα αγωγής υγείας, που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα υλοποιούνται κάθε χρόνο και θεωρούνται εξαιρετικά επιτυχημένα. Φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης παρακολούθησαν τα συγκεκριμένα προγράμματα 9.480 μαθητές 30 σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας, με τους 3.717 να είναι μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 5.763 δευτεροβάθμιας.

Τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών, μαθαίνουν για την υγιεινή των χεριών και για τα κουνούπια, ενώ της δευτεροβάθμιας ενημερώνονται για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις συνέπειες του καπνίσματος, ώστε να γίνουν ενεργητικοί αντικαπνιστές.

Η Διεύθυνση προετοιμάζει μάλιστα και άλλες θεματικές περιμένοντας την έγκριση από το υπουργείο για τη νέα σχολική χρονιά, ενώ θα συνεχιστούν και οι ήδη εγκεκριμένες θεματικές και παράλληλα σχεδιάζεται η δυνατότητα να επεκταθούν οι ενημερώσεις σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες εκτός των μαθητών. Ανάμεσα στα νέα θέματα περιλαμβάνονται περιβαλλοντικά ζητήματα (κατά προτεραιότητα), όπως η ρύπανση και η ποιότητα των νερών.

Στόχος είναι σε κάθε περίπτωση η ενημέρωση και άρα η πρόληψη και κυρίως οι νέοι από νωρίς να διαμορφώσουν μια διαφορετική νοοτροπία και στάση ζωής, που θα συνοδεύεται από τις ανάλογες συμπεριφορές με επίκεντρο τα ζητήματα πρόληψης υγείας.

Γι' αυτό το σκοπό άλλωστε δημιουργήθηκε και το Δίκτυο Δράσεων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, που απαρτίζεται από περισσότερους των 35 επαγγελματίες υγείας και στις επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικά για τα κουνούπια και σε σχέση με τα θέματα δημόσιας υγείας που εγείρονται, τα παιδιά του δημοτικού από την τρίτη τάξη και μετά εκπαιδεύονται με τον κλασικό τρόπο, μαθαίνοντας να προστατεύονται, αλλά και το ποιοι παράγοντες συντελούν στην αύξηση και τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών, τι προβλήματα δημιουργούνται, τους φυσικούς τρόπους προστασίας και ανακούφισης από τα τσιμπήματα. Ενώ στα νηπιαγωγεία και τις πρώτες δυο τάξεις του δημοτικού, η εκπαίδευση γίνεται μέσα από εικόνες, σε ένα παραμύθι με πρωταγωνιστές τα μέλη οικογενειών κουνουπιών (οικογένεια Κουνουπά...) που ψάχνουν να δημιουργήσουν μια κουνουπογειτονιά, σε μια ανθρωπογειτονιά... Σύμφωνα με τους αρμόδιους της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, η συμμετοχή και η ανταπόκριση των παιδιών στην εικονογραφημένη ιστορία των κουνουπιών είναι ενθουσιώδης.