Skip to main content

Τα σενάρια για τις αιτίες της διπλωματικής κρίσης Σερβίας - Σκοπίων

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Βούτσιτς θα συνομιλήσει αύριο, Τετάρτη, τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει την αιφνίδια διπλωματική κρίση που ξέσπασε τη Δευτέρα μεταξύ της Σερβίας και της ΠΓΔΜ όταν η πρώτη ανακάλεσε τη διπλωματική της αποστολή στα Σκόπια.

Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας αναφέρεται επανειλημμένα σε εχθρικές πράξεις από μέρους των Σκοπίων χωρίς όμως να διευκρινίζει ποιες είναι οι πράξεις αυτές.

«Υπάρχουν πολλές εικασίες αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι όλα τα ξεκαθαρίσουν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες» δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μιλώντας σε δημοσιογράφους κοντά στο Βελιγράδι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, χαρακτήρισε με τη σειρά του την ανάκληση της διπλωματικής αποστολής ως μήνυμα προς την ΠΓΔΜ ενώ έκανε λόγο για πράξεις εκ μέρους της ΠΓΔΜ που δεν γίνονται μεταξύ φίλων και που ήταν καθαρά προσβλητικές απέναντι στους θεσμούς της Σερβίας. Ο ίδιος άφησε αιχμές ότι στην κατάσταση αυτή εμπλέκεται και «ξένος παράγοντας».

Ανακοίνωσε τέλος ότι ο Πρόεδρος Βούτσιτς θα συνομιλήσει αύριο, Τετάρτη, τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων συνδέουν την κίνηση αυτή του Βελιγραδίου με πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ΠΓΔΜ σκοπεύει να πιέσει ώστε να γίνει το Κόσοβο μέλος της UNESCO.

Σχολιάζοντας τη θέση της κυβέρνησης των Σκοπίων να συνταχθεί με την πλειοψηφία των μελών της ΕΕ στο θέμα της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO, ο Σέρβος ΥΠΕΞ τόνισε ότι αν η χώρα του ακολουθούσε τη θέση της Ένωσης στο ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων τότε θα έπρεπε να ακυρώσει την προηγούμενη απόφαση της και να αναγνωρίζει τα Σκόπια όχι ως «Μακεδονία» αλλά ως «ΠΓΔΜ», όπως αναφέρονται στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, το Balkan Insight γράφει πως φιλοκυβερνητικά σερβικά μέσα μεταδίδουν πως η κυβέρνηση των Σκοπίων υπέκλεψε τις συνομιλίες Σέρβων αξιωματούχων μέχρι και τις συνομιλίες του πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΓΔΜ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση αναφορικά με την ανάκληση της διπλωματικής αποστολής της Σερβίας γράφοντας: «Η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" είναι αφοσιωμένη στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με τη Δημοκρατία της Σερβίας. Η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" αναπτύσσει φιλικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες. Η νέα κυβέρνηση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" είναι ισχυρά αφοσιωμένη και λαμβάνει εντατικά μέτρα προς την κατεύθυνση της επίλυσης και όχι της δημιουργίας προβλημάτων, προωθώντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, τη συνεργασία και την εταιρική σχέση με τη Δημοκρατία της Σερβίας και τις άλλες χώρες της περιοχής. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσει η περιοχή αποφασιστικά προς τα εμπρός»

«Σε σχέση με την συγκεκριμένη περίπτωση, μη εξάγοντας βιαστικά συμπεράσματα, χαιρετίζουμε τις δηλώσεις του επίσημου Βελιγραδίου για προστασία των φιλικών σχέσεων και για επιστροφή των πραγμάτων στο σύνηθες πλαίσιο» τόνισε καταλήγοντας την ανακοίνωση της.