Skip to main content

Αγνοούνται τρεις Έλληνες ναυτικοί από πυρκαγιά σε φορτηγό πλοίο ανοιχτά της Βενεζουέλας

Αγνοούνται από τα ξημερώματα εννέα ναυτικοί, εκ των οποίων τρεις Έλληνες, μέλη του πληρώματος του ελληνικού φορτηγού πλοίου «Aegean Wind», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά, ενώ έπλεε ανοιχτά των ακτών τη
Ολοκληρώθηκε στις 19:40 η κατάσβεση της φωτιάς που είχε εκδηλωθεί το πρωί στο ελληνικό φορτηγό πλοίο «Aegean Wind», νηολογίου Πειραιά 8560, ενώ αυτό έπλεε 90 ναυτικά μίλια βόρεια των ακτών της Βενεζουέλας.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των 9 αγνοούμενων ναυτικών-μελών του πληρώματος του πλοίου, ανάμεσα στους οποίους και τρεις Ελληνες, συνεχίζονται. Οι Έλληνες ναυτικοί που αγνοούνται είναι ο ανθυποπλοίαρχος, ο τρίτος μηχανικός και ο ηλεκτρολόγος.

Από την πυρκαγιά τραυματίστηκαν ελαφρά 5 άτομα, δύο Ελληνες ναυτικοί, δύο αλλοδαποί και μια Ελληνίδα, δόκιμη αξιωματικός. Όλοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κοντινό νησί, για νοσηλεία. Στις 5 αύριο τα ξημερώματα αναμένεται να φθάσει στην περιοχή όπου βρίσκεται το «Aegean Wind», ρυμουλκό, προκειμένου να οδηγήσει το φορτηγό πλοίο στο πλησιέστερο λιμάνι. Εξάλλου, αξιωματικοί της Ακτοφυλακής της Βενεζουέλας μεταβαίνουν στο πλοίο για να ερευνήσουν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έφθασαν από την πρώτη στιγμή στο ενιαίο κέντρο έρευνας, συντονισμού έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, όπου και ενημερώθηκαν για την πορεία των ερευνών. Η κ. Κατσέλη, σε δηλώσεις της, υπογράμμισε ότι θα γίνει έρευνα σε βάθος, με πρωταρχικό στόχο τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή άλλων τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον. Ικανοποιημένος από τις ενέργειες του Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης δήλωσε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως ανακοίνωσε η Atlantic Bulk Carriers Management Ltd, διαχειρίστρια του πλοίου τραυματίστηκαν ελαφρά 4 άτομα. Η εταιρεία συνεργάζεται στενά με το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος και επικοινωνεί με τις οικογένειες των ναυτικών, ώστε να τους ενημερώνει για την κατάσταση, συμμεριζόμενη την αγωνία τους για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Από την πυρκαγιά, δεν αναφέρθηκε ρύπανση, ούτε υπάρχει κίνδυνος για άλλα πλοία, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το πλοίο μετέφερε σιδηρομεταλλεύματα από τη Βραζιλία στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών και είχε 24μελές πλήρωμα, εκ των οποίων οι εννέα Έλληνες ναυτικοί. Σύμφωνα με το αρχηγείο της Ακτοφυλακής, η πυρκαγιά ξεκίνησε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, από τους χώρους ενδιαίτησης του πληρώματος και πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το πλοίο.

Το «Aegean Wind» ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρία «Ατλάντικ Μπαλκάριερ» του Έλληνα εφοπλιστή Γ. Κουμάνταρου.