Skip to main content

Τραγωδία με πτώση ελικοπτέρου στο Αιγαίο-Αγνοούνται οι τρεις χειριστές

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νησίδα Κίναρο νεκροί εντοπίστηκαν οι δύο υποπλοίαρχοι πιλότοι και ο ένας χειριστής ραντάρ. Το tweet Καμμένου.

Στη νησίδα Κίναρο εντοπίστηκαν λίγο πριν τις 8 το πρωί τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού με τρία άτομα πλήρωμα το στίγμα του οποίου είχε χαθεί από τα ραντάρ στις 2:45 τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματικούς, πάνω στη νησίδα εντοπίστηκαν νεκροί οι δύο υποπλοίαρχοι πιλότοι και ο ένας χειριστής ραντάρ. Ωστόσο, επίσημα το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι τρεις αξιωματικοί θεωρούνται αγνοούμενοι, καθώς δεν έχουν βρεθεί όλα τα τμήματα του ελικοπτέρου. Πρόκειται για τους: υποπλοίαρχο Αναστάσιο Τουλίτση, υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά και τον ναυτίλο Ελευθέριο Ευαγγέλου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, διευκρίνισε ότι ακόμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για νεκρούς. «Δεν μπορώ καν να δώσω συλλυπητήρια, γιατί η επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη» υπογράμμισε. «Όταν θα τους βρούμε, θα μπορούμε να μιλήσουμε» είπε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού σε ερώτηση για το αν είναι νεκροί οι τρεις χειριστές. Πάντως όπως ενημέρωσε επισήμως το ΥΠΕΘΑ, έχουν ενημερωθεί οι οικείοι τους.

Το ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212 είχε απονηωθεί από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς» στο πλαίσιο της άσκησης Αστραπή 2/16.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, έκανε νυχτερινή πτήση επιφάνειας, που σημαίνει ότι πετούσε χαμηλά. Η τελευταία φορά που το Agusta Bell έδωσε στίγμα ήταν όταν βρισκόταν στο ύψος της νησίδας Κινάρου, που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού.

Στην επιχείρηση έρευνας συμμετείχαν από πλοία της άσκησης, ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το «tweet» του υπ. Άμυνας για την πτώση του ελικοπτέρου

Με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν ανασυρθεί οι σωροί των τριών χειριστών.

«Όλα όσα γράφονται για ανεύρεση σoρών είναι ψεύδη, ειδικές δυνάμεις τώρα προσεγγίζουν, τουλάχιστον σεβαστείτε τις οικογένειες των αξιωματικών», τόνισε σε ανάρτησή του στο twitter πριν από 25 λεπτά ο Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στο θέμα της πτώσης του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στην Κίναρο.

Σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Άμυνας βρίσκεται από νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Με ΝΟΤΑΜ η Τουρκία αμφισβητεί τις έρευνες για το ελικόπτερο στο Αιγαίο

Στο μεταξύ, με NOTAM οι τουρκικές αρχές αμφισβητούν την επιχείρηση-έρευνα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου τα ξημερώματα. Συγκεκριμένα, η Τουρκία θεωρεί παράνομη την έρευνα διάσωσης που γίνεται στην Κίναρο. Είχαν προηγηθεί τέσσερις τουρκικές ΝΟΤΑΜ με τις οποίες η Άγκυρα αποκρούει τρεις ελληνικές που αφορούν δεσμεύσεις περιοχών για ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.