Skip to main content

Aγκάθια στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από εταιρίες

Κανένα από τα βαριά ονόματα της αγοράς δεν έχει πάρει το πράσινο φως από την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων

Εξαντλητικές διατυπώσεις και απίστευτη γραφειοκρατία προϋποθέτει η αδειοδότηση των εταιριών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων στη χώρα μας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την έως τώρα εμπειρία. Το γεγονός άλλωστε ότι κανένα από τα βαριά ονόματα της αγοράς δεν έχει πάρει το πράσινο φως από την Τράπεζα της Ελλάδας είναι ενδεικτικό αυτού του γεγονότος. Των δυσκολιών, δηλαδλη, που υπάρχουν και οι οποίες εντοπίζονται στο απαιτητικό θεσμικό πλαίσιο.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση του αριθμού των σχετικών αιτήσεων μέσα σε διάστημα δύο μόλις μηνών – από τις επτά στις δέκα – είναι και αυτή ενδεικτική του ενδιαφέροντος που υπάρχει στη διεθνή αγορά για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, που φθάνουν τα 108 δισ. ευρώ.

Πώς έχει αυτή τη στιγμή η κατάσταση; Εκτός από την Aktua, την κοινή εταιρεία που έχουν συστήσει η Alpha Bank και η ομόνυμη ισπανική εταιρία και η οποία είναι η μόνη που έχει αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα, στη λίστα για την απόκτηση άδειας βρίσκεται η Eurobank. Η νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων που θα συστήσει, η FPS, αποτελεί ουσιαστικά συνένωση και μετεξέλιξη των εταιρειών διαχείρισης οφειλών και ενημέρωσης οφειλών που είχε μέχρι πρόσφατα ο όμιλος και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι η επόμενη εταιρεία που θα αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στον μακρύ κατάλογο των εταιρειών που έχουν κάνει αίτηση έχουν προστεθεί μεγάλοι διαχειριστές όπως η LXM, η Centerbridge, η KAICAN και η Alvarez Marsal, αλλά και το αμερικανικό fund KKR μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας για τη διαχείριση απαιτήσεων που έχει ιδρύσει, την Pillarstone.