Skip to main content

Άγιαξ εναντίον Γιουνάιτεντ για τη δόξα και το Champions League (video)

Δέκα ευρωπαϊκοί τίτλοι θα συναντηθούν απόψε το βράδυ στη «Friends Arena» της Στοκχόλμης με στόχο την κορυφή της Ευρώπης.

Δύο διαφορετικές ποδοσφαιρικές σχολές που άφησαν πίσω τους βαριά κληρονομία στο χώρο του αθλήματος συγκρούονται απόψε στη Στοκχόλμη για τον 8ο τελικό της διοργάνωσης του Europa League («Friends Arena», 21:45).

Από τη μία, τα «μωρά» του Άγιαξ των έξι ευρωπαϊκών τίτλων με οδηγό τον Πέτερ Μπος κατάφεραν να φτάσουν σε ευρωπαϊκό τελικό για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια κάνοντας όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη να υποκλιθεί στο ταλέντο τους, γεγονός απόλυτα λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών του «Αίαντα» αγγίζει τα 22 χρόνια.

Από την άλλη, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ των τεσσάρων ευρωπαϊκών τίτλων με οδηγό τον Ζοσέ Μουρίνιο βλέπει την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου ως αυτοσκοπό, τόσο για το πρεστίζ του συλλόγου όσο και για να αποκτήσει το δικαίωμα συμμετοχής στους ομίλους του Champions League από τη νέα αγωνιστική περίοδο, πράγμα που δεν κατάφερε να πετύχει μέσω της Premier League καθώς τερμάτισε στην 6η θέση.

Η προιστορία ανάμεσα στις δύο ομάδες

Οι δύο ομάδες αναμετρώνται απόψε για 5η φορά στα κύπελλα Ευρώπης ενώ αξιωσημείωτο είναι πως όλες τους οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν για την δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση.

Άγιαξ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναμετρήθηκαν για τον 1ο γύρο του κυπέλλου UEFA τη σεζόν 1976-1977 με τους Ολλανδούς να κερδίζουν με 1-0 αλλά έχασαν με 2-0 επί αγγλικού εδάφους.

Τη σεζόν 2011-2012, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν για τη φάση των «32» του Europa League με τη Γιουνάιτεντ να περνά νικηφόρα με 0-2 από τo Άμστερνταμ αλλά να ηττάται με 1-2 στο «Όλντ Τραφορντ».

Αξίζει να σημειωθεί πως και στις δύο περιπτώσεις, οι «κόκκινοι διάβολοι» ήταν αυτοί που πανηγύρισαν την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Αξιομνημόνευτο είναι και το τρομερό ρεκόρ που τρέχει κόντρα στον Άγιαξ ο Ζοζέ Μουρίνιο με τον Πορτογάλο να έχει έξι νίκες σε ισάριθμα ματς κόντρα στο συγκρότημα του Πίτερ Μπος ενώ ειδικότερα τρομάζει ο συντελεστής τερμάτων που ανέρχεται σε 20 υπέρ και μόλις 2 κατά.

Η μεγάλη αυτή αναμέτρηση δεν θα μπορούσε να μην σημαδευτεί από το τρομοκρατικό χτύπημα προχθές το βράδυ στο Μάντσεστερ και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε στο «Μάντσεστερ Αρένα».

Η μάχη των δύο προπονητών

Ο αποψινός είναι ο πρώτος τελικός στην καριέρα του Πίτερ Μπος ενώ στον αντίποδα ο Ζοζέ Μουρίνιο θα συμμετάσχει για 14η φορά στην καριέρα του σε τελικό.

Μάλιστα ο 54χρονος Πορτογάλος προπονητής τρέχει ένα επιτυχημένο σερί σε τελικούς καθώς επικράτησε στους 11 από τους 13 που έχει δώσει μέχρι στιγμής (ηττήθηκε μόνο το 2004 ως προπονητής της Πόρτο από τη Μπενφίκα στον τελικό του πορτογαλικού κυπέλλου και το 2013 ως προπονητής της Ρεάλ αντίστοιχα στον τελικό του κυπέλλου Ισπανίας από την Ατλέτικο).

Παρά τους ενδοιασμούς για την ασφαλή διεξαγωγή του τελικού, η UEFA αποφάσισε αυτός να πραγματοποιηθεί κανονικά στέλνοντας έτσι μήνυμα ενάντια στην τρομοκρατία, με τα μέτρα ασφαλείας στη σουηδική πρωτεύουσα να είναι δρακόντεια.

Χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία αναφέρει:

«Η UEFA είναι σοκαρισμένη με τη χθεσινή επίθεση στο Μάντσεστερ. Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους.

Τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένη πληροφόρηση πως οι δραστηριότητες του τελικού του Europa League στη Στοκχόλμη είναι πιθανός στόχος επιθέσεων.

Η UEFA είναι σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τη σουηδική ομοσπονδία και ο κίνδυνος της τρομοκρατίας είχε ληφθεί σοβαρά υπόψη από την αρχή. Επιπροσθέτως, έχουν ληφθεί έξτρα μέτρα ασφαλείας μετά την επίθεση στη Στοκχόλμη τον περασμένο Απρίλιο.

Λόγω των ελέγχων που θα γίνουν για λόγους ασφαλείας στο γήπεδο, η UEFA καλεί τους φιλάθλους να προσέλθουν το συντομότερο δυνατό στο γήπεδο, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις».

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη του αγώνα θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης με τους ποδοσφαιριστές να αποτίουν φόρο τιμής φορώντας μαύρα περιβραχιόνια. Ακόμη αξίζει να σημειωθεί πως αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συναυλία που θα πραγματοποιούσε το σουηδικό συγκρότημα  Axwell ^ Ingrosso.

Αναφορικά με τα αγωνιστικά και ξεκινώντας από τον τυπικά γηπεδούχο Άγιαξ εκτός από την αποψινή αναμέτρηση θα μείνουν ο τιμωρημένος Νικ Φιργκέβερ και ο τραυματίας Ντάλει Σινγκράβεν.

Αντίστοιχα για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ η μεγάλη απουσία ακούει στο όνομα του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Ο Σουηδός σούπερ σταρ του αγγλικού συλλόγου τραυματίστηκε στην αναμέτρηση της προημιτελικής φάσης κόντρα στην Άντερλεχτ με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δώσει το «παρών» απόψε, μια απουσία με ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς η παρουσία του θα ήταν ξεχωριστή, τόσο γιατί θα ήταν απέναντι στους συμπατριώτες του όσο και για το γεγονός ότι θα αντιμετώπιζε την παλιά του ομάδα και πρώτη εκτός Σουηδίας.

Ακόμη εκτός για τους «μπέμπηδες» θα μείνουν, ο τιμωρημένος Ερίκ Μπαϊγί και οι τραυματίες Λιούκ Σο και Άσλει Γιανγκ.

Τα ρόστερ των δύο ομάδων:

Άγιαξ

Τερματοφύλακες: Ονάνα, Μποερ, Φαν Βλάντερεν.

Αμυντικοί: Τέτε, Φέλτμαν, Ρίντεβαλντ, Σάντσες, Βέστερμαν, Ντε Λιχτ, Έιτινγκ, Ζεφούικ.

Μέσοι: Κλάασεν, Γιουνές, Τσέρνι, Σένε, Ντε Γιονγκ, Ζίγεκ, Φαν ντερ Μπεκ, Νούρι.

Επιθετικοί: Τραορέ, Κασιέρα, Ντόλμπεργκ, Κλέμεντ, Κλάιφερτ, Νέρες.

Μάντεστερ Γιουνάιτεντ

Τερματοφύλακες: Ντε Χέα, Ρομέρο, Περέιρα.

Αμυντικοί: Τζόουνς, Ρόχο, Σμόλινγκ, Μπλιντ, Φόσου-Μένσα, Βαλένσια, Νταρμιάν.

Μέσοι: Πογκμπά, Μάτα, Λίνγκαρντ, Κάρικ, Ερέρα, Μικιταριάν, Φελαϊνί.

Επιθετικοί: Ρούνεϊ, Μαρσιάλ, Ράσφορντ.

Οι πιθανές εντεκάδες των δύο ομάδων:

Άγιαξ (4-2-3-1): Ονανά, Φέλτμαν, Ντε Λιχτ, Σάντσες, Ρίντεβαλντ, Κλάασεν, Σένε, Ζίγεκ, Τραορέ, Ντόλμπεργκ, Γιουνές.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (4-3-3): Ρομέρο, Βαλένσια, Τζόουνς, Μπλιντ, Νταρμιάν, Φελαϊνί, Ερέρα, Πογκμπά, Λίνγκαρντ, Ράσφορντ, Μικιταριάν.

Διαιτητής: Νταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία)

Βοηθοί: Πραπρόντικ, Βούκαν

Επιπρόσθετοι: Γιουνγκ, Βίντσιτς

Τέταρτος: Ρόκι