Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η δύσκολη εξίσωση των φορτοεκφορτώσεων - Διαβούλευση θα κάνει ο δήμος, ανοχή ζητούν οι επαγγελματίες

Τι λένε οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών και των καταστηματαρχών για την εφαρμογή του ωραρίου

Το ωράριο φορτοεκφόρτωσης θα εφαρμοστεί διεμήνυσε για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι θα προηγηθεί διαβούλευση.

Απαντώντας με έντονο ύφος σε όσους υποδεικνύουν συνεχώς στη δημοτική αρχή ότι πρέπει να εφαρμόσει την κανονιστική για το ωράριο, ο κ. Αγγελούδης είπε χαρακτηριστικά ότι πριν ξεκινήσει αυτή να εφαρμόζεται «πρέπει να σκεφτούμε ότι υπάρχουν 2.000 καταστηματάρχες, επαγγελματίες στο κέντρο της πόλης που έχουν ένα, δύο, τρία άτομα που δουλεύουν». «Αυτοί δεν μπορούν να επωμιστούν το κόστος μιας κανονιστικής, η οποία θα ξεκινάει από το βράδυ, όταν κλείνει η αγορά και θα σταματάει στις 6.30 όταν είναι ακόμα κλειστή», υπογράμμισε.

Ο κ. Αγγελούδης σημείωσε ότι ίσως υπάρχει μια μικρή απόκλιση από το ωράριο που προβλέπει η κανονιστική. «Πρέπει να εφαρμοστεί όχι γιατί γίνεται το Flyover, αλλά γιατί είμαστε η μοναδική πόλη που δεν κάνει τη φορτοεκφόρτωση συγκεκριμένες ώρες», ανέφερε ο δήμαρχος, επαναλαμβάνοντας ότι για το θέμα θα γίνει διαβούλευση.

«Μέσα στο διάστημα αυτό θα δούμε πώς μπορεί να υπάρξει μια ανοχή κατά την έναρξη και την ολοκλήρωση και έχουμε ήδη συζητήσει με την Τροχαία. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε η φορτοεκφόρτωση να γίνεται στις ώρες που θα μπορούν οι καταστηματάρχες και οι επαγγελματίες να την υποστηρίξουν», υπογράμμισε ο κ. Αγγελούδης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει αναρχία όλο το 24ωρο.

Αναφορά στο θέμα του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης είχε κάνει στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το Flyover το απόγευμα της Τρίτης και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος. Όπως είπε χαρακτηριστικά προς τον δήμο, «δική σας είναι η κανονιστική, εφαρμόστε την».

Τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης περιέγραψαν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Παντελής Φιλιππίδης, σημείωσε αναφερόμενος στο ωράριο για τις φορτοεκφορτώσεις ότι «η πόλη δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί έως τις 7.30 το πρωί», αναφέροντας πως υπάρχουν 8.500 μαγαζιά τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. «Μόνο τα σούπερ μάρκετ μπορούν να εξυπηρετηθούν γιατί υπάρχει προσωπικό και η δυνατότητα. «Τα μικρομάγαζα που θα ξεκινήσουν στις 10.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ, ρωτάτε εάν μπορούν να έρθουν στις 6 το πρωί;», τόνισε ο κ. Φιλιππίδης. Ζήτησε δε να βρεθεί ένας χρόνος σε συνεργασία με την Τροχαία ώστε δύο ώρες την ημέρα να γίνεται η τροφοδοσία αυτών των καταστημάτων.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Χρήστος Νικολόπουλος, ανέφερε ότι υπάρχουν 50.000 επαγγελματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ασχολούνται με την τροφοδοσία των καταστημάτων. «Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει πάνω σε εμάς. Εμείς πάντα φροντίζουμε για την πόλη. Πρέπει και εσείς να δείξετε μια καλή πρόθεση, μια προσπάθεια για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κρατηθούν», ανέφερε.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι «η φορτοεκφόρτωση είναι αναγκαία. Έχουμε πάρα πολλές επιχειρήσεις που είναι στο κέντρο της πόλης και δίνουν δουλειά σε εργαζόμενους. Το ωράριο φορτοεκφόρτωσης πρέπει να εφαρμοστεί, αλλά πρέπει να υπάρχουν και χώροι».