Skip to main content

Αγαπηδάκη: Το εμβόλιο κατά του HPV για τα αγόρια θα αποζημιώνεται και την επόμενη χρονιά

Αν και το πρόγραμμα έχει διάρκεια έως το τέλος του 2023, φαίνεται πως θα επεκταθεί με σκοπό την ανοσοποίηση

Την επέκταση της αποζημίωσης του εμβολίου κατά του ιού HPV για τα αγόρια και την επόμενη χρονιά προανήγγειλε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Ημερίδα του ygeiamou «Εμβολιασμός και Δημόσια Υγεία: Προκλήσεις και Προοπτικές».

Αναπτύσσοντας τη στρατηγική του Υπουργείου Υγείας στο πεδίο της πρόληψης, η κ. Αγαπηδάκη σημείωσε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα με αντικείμενο την επέκταση της αποζημίωσης του εμβολίου για τον HPV για τουλάχιστον ακόμη μία χρονιά. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα έχει διάρκεια έως το τελος του 2023, ωστόσο κρίνεται αναγκαία η ανοσοποίηση των αγοριών με σκοπό την έμμεση πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες αλλά και στην πρόληψη άλλων τύπων του καρκίνου, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας τόνισε ότι ότι το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει μια ενιαία υγεία. «Έχουμε εργαλεία που εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας δεν έχουν αξιοποιηθεί. Θέλουμε μια στρατηγική ενιαία για να μπορεί ο πολίτης να αισθάνεται ότι το Σύστημα Υγείας έχει νόημα και αποτέλεσμα», σημείωσε.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για τη Θεσσαλία και τις παρεμβάσεις Δημόσιας Υγείας που έγιναν εκεί, αποτελώντας μια «πρόβα» όσων ακολουθούν σε όλη τη χώρα, η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε ότι έγιναν 3000 εμβολιασμοί κατά της ηπατίτιδας Α και κατά του τετάνου. Επίσης, όπως είπε, από τις δράσεις στο πεδίο «συνειδητοποιήσαμε πόσο παραμελημένη είναι η υγεία μας».

Επικαλούμενη τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σημείωσε ότι «η υγεία είναι πόρος για τη ζωή», ενώ τόνισε ότι το μοντέλο που ακολουθείται έως σήμερα σε ό,τι αφορά στην πρόληψη πρέπει να αλλάξει. «Να μην περιμένει το κράτος τον πολίτη να επισκεφτεί τις υπηρεσίες υγείας».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη μνεία στις ψηφιακές εφαρμογές. Ετσι, στο πρότυπο του παιδιατρικού ψηφιακού βιβλιαρίου που έδωσε στα συναρμόδια υπουργεία σημαντικές πληροφορίες σε σχέση με τα παιδιατρικά εμβόλια, ανέφερε ότι ακολουθούν ο Ατομικός Φάκελος Υγείας καθώς και ο Σύμβουλος Υγείας για τους ενηλίκους. Επιπλέον, προανήγγειλε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας τύπου Netflix μέσα στην οποία θα μπορεί κανείς με εύκολη αναζήτηση να μπορεί να βρει ό,τι τον απασχολεί και να ενημερωθει για fake news. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι έρχονται ποικίλες δράσεις όπως είναι τα Συμβούλια Πολιτών.