Skip to main content

Άγαλμα της Βασίλισσας Όλγας από τη Ρωσία στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

Η χωροθέτηση του μνημείου σε κοινόχρηστο χώρο, επί της οδού Βασ. Όλγας 20, θα εγκριθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ένα νέο μνημείο πρόκειται να αποκτήσει το επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης με δωρεά από τη Πανρωσική Στρατιωτική – Ιστορική Ένωση. Πρόκειται για το άγαλμα της Βασίλισσας Όλγας Κωνσταντίνοβνα, το οποίο αναμένεται να τοποθετηθεί στην ομώνυμη οδό.   

Η χωροθέτηση του μνημείου σε κοινόχρηστο χώρο, επί της οδού Βασίλισσας Όλγας 20, θα εγκριθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η Πανρωσική Στρατιωτική – Ιστορική Ένωση, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του έτους ελληνορωσικής φιλίας, που ανακηρύχθηκε το 2016 από τους αρχηγούς των δύο κρατών, χρηματοδότησε τη φιλοτέχνηση του αγάλματος της Βασιλίσσης Όλγας Κωνσταντίνοβνα, ώστε να τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη οδό.

Η Όλγα Κονσταντίνοβνα της Ρωσίας, Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας κι έπειτα, μέσω του γάμου της, Βασίλισσα των Ελλήνων και Πριγκίπισσα της Δανίας, γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1851 στο Παλάτι του Παβλόφσκ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και πέθανε στις 18 Ιουνίου 1926 στην Ρώμη της Ιταλίας. Ήταν μέλος της Δυναστείας των Ρομανόφ, Βασίλισσα της Ελλάδας μεταξύ 1867 και 1913 και Αντιβασίλισσα μεταξύ 18 Νοεμβρίου και 11 Δεκεμβρίου 1920.

Από την αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών, το άγαλμα προτείνεται να τοποθετηθεί σε ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο που βρίσκεται επί της ομώνυμης οδού στον αριθμό 20, ο οποίος είναι όμορος με τον περιβάλλοντα χώρο του διατηρητέου κτηρίου του πρώην Ιταλικού Προξενείου.

Ήδη έχει εγκριθεί από το δήμο Θεσσαλονίκης η αποδοχή της δωρεάς του αγάλματος, ενώ πρόκειται να συνυπογραφεί σχετικό Σύμφωνο μεταξύ του δήμου και της Ένωσης.  Οι εργασίες μεταφοράς και τοποθέτησης του αγάλματος θα πραγματοποιηθούν με δαπάνη του δωρητή.

Η τοποθέτηση του νέου μνημείου, πάντως, κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με τη γενικότερη στάση της δημοτικής αρχής περί μνημείων και αγαλμάτων. Άλλωστε, ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, στο παρελθόν έχει κατ΄ επανάληψη ταχθεί κατά της ύπαρξης πολλών αγαλμάτων στην πόλη και, στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγους μήνες, απομακρύνθηκε το μνημείο του Πόντιου Πολεμιστή από την πλατεία της Χαριλάου.