Skip to main content

Αυξήθηκαν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις - Μεγάλη ανεπάρκεια σε υλικά

Μείζον πρόβλημα για την Δημόσια Υγεία οι Νοσοκομειακές Λοιμώξεις. Συνεχώς αυξάνεται η αντοχή των παθογόνων μικροοργανισμών

Αυξημένα είναι τα περιστατικά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων τα τελευταία χρόνια, λόγω των μεγάλων ελλείψεων στα νοσοκομεία. Όπως κατήγγειλαν εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δε γίνεται πλέον επαρκής απολύμανση ούτε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.  

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, πάνω από 4.000.000 ασθενείς υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζουν νοσοκομειακή λοίμωξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με εκτιμώμενο αριθμό θανάτων 37.000.

«Η νοσηρότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στις χώρες της Ε.Ε. είναι 5% των εισαγωγών στα νοσοκομεία τους. Στη χώρα μας προσβάλλονται από νοσοκομειακές λοιμώξεις κατά μέσο όρο το 15% των εισαγωγών στα Δημόσια Νοσοκομεία. Το ποσοστό διαφέρει από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο ανάλογα τις αντοχές τους», τόνισε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.  Όπως τόνισε, «η κυβέρνηση είναι αδίστακτη, διαλύει τη δημόσια υγεία, την περίθαλψη και πατάει επί πτωμάτων για να παραμείνει στην εξουσία. Από τις ενδονοσοκομειακές Λοιμώξεις δεν πεθαίνουν ή κινδυνεύουν μόνο οι επώνυμοι, αλλά και ανώνυμοι πολίτες».

Στα ελληνικά νοσοκομεία τα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, καθώς και η εμφάνιση νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς είναι συνεχώς αυξανόμενη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η χώρα μας εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις κατανάλωσης αντιβιοτικών και εμφάνισης ανθεκτικών βακτηρίων.

«Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση φέρνει τα δημόσια νοσοκομεία σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού δεν κάνουν επαρκή δουλειά επειδή τα χρήματα που τους δίνονται είναι ελάχιστα», υπογράμμισε ο Πέτρος Κετικίδης, πρόεδρος της ΕΔΟΘ.

Τα διαθέσιμα φάρμακα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα μικρόβια, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και σημαντική αύξηση του κόστους Νοσηλείας (αντιβιοτικά, μεγάλη παράταση του χρόνου νοσηλείας στις κλινικές ή στις ΜΕΘ).

«Δεν είναι μόνο οι ασθενείς αλλά και οι εργαζόμενοι κολλάνε λοιμώξεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό παρατηρήθηκε στα ογκολογικά νοσοκομεία», σημείωσε ο Γογοβίτης Αγαθοκλής, μέλος του Σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση είναι οι εξής:

Μεγάλη έλλειψη προσωπικού με έναν νοσηλευτή για 40 ασθενείς στη βάρδια

Ποιότητα χειρουργικών επεμβάσεων – Νοσηλευτικής φροντίδας. Υπάρχει μεγάλη ανεπάρκεια σε αντισηπτικά, γάντια, αναλώσιμα υλικά (γάζες, καθετήρες, Foley, κλπ), επιθέματα κατακλίσεων. Λόγω υποχρηματοδότησης υπάρχουν ελλείψεις σε υλικά καθαριότητας και σε υλικά απολύμανσης (χειροπετσέτες, σαπούνια κ.α.) με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και το Νοσηλευτικό και Ιατρικό προσωπικό να μην μπορούν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας,

Μεγάλη έλλειψη ιματισμού. Τα σεντόνια αλλάζουν μία φορά την εβδομάδα. Οι κουβέρτες δεν πλένονται σχεδόν ποτέ. Οι ασθενείς αναγκάζονται να φέρουν σεντόνια και κουβέρτες από το σπίτι τους. Δεν υπάρχουν πάνες. Δεν υπάρχει καν χαρτί υγείας στις τουαλέτες.

Μεγάλη είναι η ανεπάρκεια σε στρώματα και εξοπλισμό πρόληψης και αντιμετώπισης των κατακλίσεων.

Αναμονή Ασθενών. Μεγάλη είναι η αναμονή των ασθενών μετά την εισαγωγή τους στην εφημερία, έως ότου προγραμματισθεί το χειρουργείο τους, ή να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ. Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να αποικίζονται από μικρόβια και να πολλαπλασιάζονται οι Νοσοκομειακές Λοιμώξεις (πχ. Ουρολοιμώξεις, λοιμώξεις αναπνευστικού κλπ). Δεν υπάρχουν χώροι απομόνωσης των ασθενών με υψηλή επικινδυνότητα μετάδοσης Νοσημάτων.

Ελλιπέστατη καθαριότητα. Λόγω των μειωμένων διαθέσιμων κονδυλίων το απόγευμα και τη νύχτα το προσωπικό καθαριότητας είναι ελάχιστο, καθώς επίσης και στις εφημερίες. Οι εργολάβοι καθαριότητας δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους και μειώνουν παράνομα τις ώρες καθαριότητας και το προσωπικό που προβλέπουν οι συμβάσεις. Οι τουαλέτες και οι κλινικές δεν καθαρίζονται μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί. Μια καθαρίστρια τη νύχτα σε νοσοκομείο 700 κλινών. Για να γλιτώσουν οι εργολάβοι χρήματα μειώνουν κατά πολύ τα υλικά (χλωρίνη, χαρτιά, σαπούνια στις τουαλέτες κλπ) από τα προβλεπόμενα στις συμβάσεις.