Skip to main content

Αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου τον Ιανουάριο

Ανήλθαν στα 3,602 δισ. ευρώ έναντι 3,31 δισ. τον Δεκέμβριο του 2016, αύξηση που αποδίδεται στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Αύξηση παρουσίασαν τον Ιανουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν στα 3,602 δισ. ευρώ έναντι 3,31 δισ. τον Δεκέμβριο του 2016, αύξηση που αποδίδεται στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Η αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι ήδη από τον Δεκέμβριο, είχαν εξαντληθεί τα κεφάλαια που είχε στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών από τη δόση που είχε εκταμιευτεί τον περασμένο Οκτώβριο.

Επίσης, οφείλεται στη διαδικασία «παγώματος» των δημοσίων δαπανών πρακτική στην οποία καταφεύγει και πάλι το υπουργείο Οικονομικών για να διατηρήσει ρευστότητα στα κρατικά ταμεία.

Εφόσον στα 3,602 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προστεθούν και τα 1,206 δισ. που είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, τότε οι συνολικές οφειλές ανέρχονται τον Ιανουάριο στα 4,808 δισ. ευρώ έναντι 4,536 δισ. τον Δεκέμβριο.

Τα χρέη των Ταμείων των Ιανουάριο ανήλθαν στα 2,238 δισ. ευρώ έναντι 2,024 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, ενώ οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ αυξήθηκαν περίπου κατά 200 εκατ. ευρώ στα 1,33 δισ. ευρώ.