Skip to main content

Αύξηση των ακροδεξιών στο γερμανικό στρατό;

Προς το παρόν τα στοιχεία που προέρχονται από το στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες στρατού MAD ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο.

Η απάντηση αρχές του γερμανικού υπουργείου Άμυνας στις αρχές της εβδομάδας σε ερώτηση των Πρασίνων προκάλεσε τρόμο. Μεταξύ  2008 και 2017, 200 στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων έχουν χαρακτηριστεί ως ακροδεξιοί. Η βουλευτής των Πρασίνων Ιρένε Μίχαλιτς χαρακτήρισε τον αριθμό των είκοσι περιστατικών κατά μέσον όρο το χρόνο ως ανησυχητικό. Κατέγραψε μάλιστα ανακολουθία σε σχέση με τον αριθμό που έδωσε ο πρόεδρος των Μυστικών Υπηρεσιών Στρατού MAD Κρίστοφ Γκραμ σε πρόσφατη ακρόαση που είχει στην επιτροπή ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών.

Ωρολογιακή βόμβα

Το νούμερο που έδωσε τότε ήταν μικρότερο κατά το ήμισυ. Τι θα πρέπει να υποθέσει κανείς; Ότι η τεράστια αύξηση ακροδεξιών στο στράτευμα αποκρύφτηκε; Η DW προσπάθησε να αναζητήσει την αλήθεια ρωτώντας ειδήμονες από το περιβάλλον του MAD, σύμφωνα με τους οποίους ο Γκραμ δεν είχε υπόψη του όλα τα αριθμητικά στοιχεία από το 2008 αλλά μόνο από το 2012. Από τότε βέβαια καταργήθηκε η υποχρεωτική θητεία στο στρατό. Πράγμα που σημαίνει ότι ενώ πριν το 2012 καταγράφηκαν 40 ακροδεξιοί στο στρατό, από το 2012 υπήρξαν μόνο 4 περιπτώσεις στρατιωτών που αποδεδειγμένα οι ιδέες και πράξεις τους χαρακτηρίζονται ακροδεξιές. «Ο γερμανικός στρατός σύμφωνα με τα καθήκοντα που αναλαμβάνει, δεν είναι καταφύγιο ακροδεξιών» επιβεβαίωσε επικεφαλής του MAD.

Μιλώντας στη DW η βουλευτής Ούλα Γιέλπκε διαπιστώνει ότι στρατιώτες που προέρχονται από ακροδεξιούς κύκλους αποτελούν ωρολογιακή βόμβα. Η Γιέλπκε, που ήταν μέχρι πρότινος εκπρόσωπος για θέματα Εσωτερικής Πολιτικής στην Κ.Ο. του κόμματος Η Αριστερά, υποστηρίζει ότι χωρίς μακρόχρονες έρευνες τέτοιοι στρατιώτες πρέπει να απομακρύνονται από τις τάξεις του  στρατού ή από την στρατιωτική εκπαίδευση. Μόλις προκύπτει υπόνοια για ακροδεξιά ιδεολογία ή αντίστοιχες πράξεις, πρέπει αμέσως οι αρμόδιοι να προχωρούν στη δράση. «Πολύ συχνά περνούν ακόμη και μήνες μέχρι να ερευνηθεί ένα περιστατικό, γι αυτό είναι σημαντικό να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία.»

«Δεν είναι όλοι συλλήβδην ακροδεξιοί»

Οι Μυστικές Υπηρεσίες του Στρατού εξετάζουν κάθε ενεργό στρατιώτη για το ενδεχόμενο να έχει ακροδεξιά ιδεολογία ή να έχει διαπράξει αντίστοιχες ενέργειες. Από τον Αύγουστο του 2017 έχει συσταθεί ομάδα εργασίας από κοινού με την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, που παρακολουθεί τους εφέδρους. Για ναζιστικούς χαιρετισμούς, αγκυλωτούς σταυρούς ή εγγύτητα με ακροδεξιές ομάδες. Από 1η Ιουλίου έχει τεθεί σε ισχύ ειδικός νόμος που επιτρέπει την «ακτινογράφηση» όσων κάνουν αίτηση για εργασία στο στρατό. Από κύκλους αυτών των μυστικών υπηρεσιών προκύπτει ότι κάθε πληροφορία για ύπαρξη ακροδεξιών στο στρατό εξετάζεται με μεγάλη προσοχή. Και πριν επιβληθούν πειθαρχική ποινή ή ποινή του ποινικού δικαίου, θα πρέπει τα στοιχεία να έχουν διασταυρωθεί από διαφορετικές πηγές. Αυτήν την εποχή το MAD ερευνά 391 περιπτώσεις. Πάντως οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν αρκετά μέσα από το ποινικό δίκαιο εναντίον των ακροδεξιών.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι από το 2012 απολύθηκαν από τις τάξεις τους στρατού 18 στρατιώτες με αποδεδειγμένη ροπή προς την άκρα δεξιά. Βέβαια, ο εντεταλμένος των ενόπλων δυνάμεων Χανς Πέτερ Μπάρτελς προειδοποιεί για τον κίνδυνο να κατηγορούνται όλοι οι στρατιωτικοί συλλήβδην ως ακροδεξιοί.  Όπως διευκρινίζει στην κοινοβουλευτική εφημερίδα Das Parlament, στα στρατό δεν υπάρχουν περισσότεροι ακροδεξιοί από ότι σε ολόκληρη την κοινωνία.

Βόλφγκανγκ Ντικ/ Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle