Skip to main content

Αύξηση στις αγορές εξοχικών κατοικιών από ξένους στην Ελλάδα

Αν διατηρηθεί ο ρυθμός ανόδου, είναι πολύ πιθανό στο τέλος του έτους να έχουν εισρεύσει πάνω από 430 εκατ. ευρώ στην χώρα μας, γι' αυτόν τον σκοπό.

Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται η ζήτηση στην αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα, ειδικά από ξένους αγοραστές, το τελευταίο διάστημα. Αρκεί να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, φέτος, η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων αυξήθηκε κατά 61,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Αν, μάλιστα, διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός ανόδου, είναι πολύ πιθανό στο τέλος του έτους να έχουν εισρεύσει πάνω από 430 εκατ. ευρώ στην χώρα μας, γι' αυτόν τον σκοπό.

Υπενθυμίζεται ότι και το 2016 οι σχετικές εισροές από το εξωτερικό είχαν αυξηθεί κατά 45,3% σε 270 εκατ. ευρώ, έναντι 186 εκατ. ευρώ το 2015, όταν καταγράφηκε πτώση 36%.

Σε κάθε περίπτωση, η πτωτική πορεία των τιμών των εξοχικών κατοικιών αναμένεται να διατηρηθεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2017, ως αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς ακινήτων, της έλλειψης ρευστότητας, αλλά και της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης, ιδίως για όσους ήδη διαθέτουν και άλλα ακίνητα.

Αντιθέτως, για τα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών προβλέπεται ότι θα βρίσκονται στο επίκεντρο, λόγω της μεγάλης ζήτησης από το εξωτερικό, κυρίως για νησιά όπως η Μύκονος. Σε κάθε περίπτωση, η συνεχής αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα αναμένεται να λειτουργήσει ευνοϊκά για την περαιτέρω άνοδο της ζήτησης για εξοχικές κατοικίες από το εξωτερικό.