Skip to main content

Αύξηση εξαγωγών- κλείσιμο του εμπορικού ελλείμματος στην Κ. Μακεδονία

Πολύ πάνω από τον εθνικό μέσο όρο η συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ της Περιφέρειας. Η πρόταση του ΣΕΒΕ για τόνωση των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Η εξαγωγική επίδοση της Κεντρικής Μακεδονίας είναι κατά πολύ καλύτερη από τον εθνικό μέσο όρο, ενώ η Περιφέρεια, που έχασε εξαγωγικό έδαφος στην περίοδο 2012 - 2016 εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και της μείωσης των εξαγωγών πετρελαιοειδών, ανέκαμψε σημαντικά το 2016 και το πιθανότερο είναι, το 2017, να «κλείσει» το έλλειμμα του εμπορικού της ισοζυγίου.

Τα παραπάνω τονίσθηκαν κατά την παρουσίαση της αναλυτικής μελέτης χαρτογράφησης της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νομό, από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Τα συμπεράσματα της μελέτης σχολίασαν ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Κυριάκος Λουφάκης και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Παναγιώτης Χασάπης.

Πιο συγκεκριμένα η οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας, κινείται εξαγωγικά σε ορισμένους από τους πλέον δυναμικούς και εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τα τρόφιμα (32% συμμετοχή στις εξαγωγές ), αλλά και πετρελαιοειδή (15%), κυρίως στα κλωστοϋφαντουργικά και λιγότερο στην ένδυση (13%), όπως επίσης σε χημικά & πλαστικά (12%) και μέταλλα (8%).

«Η οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας όπως και συνολικά η ελληνική οικονομία, πρέπει να κινηθεί δυναμικότερα στα εξαγώγιμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως για παράδειγμα είναι τα τρόφιμα, τα χημικά και πλαστικά. Εάν οι προβλέψεις μας για το 2017 επιβεβαιωθούν - όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο δείκτη ΤCI του ΣΕΒΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2017- τότε οι εξαγωγές της Κεντρικής Μακεδονίας θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του 2012, δηλαδή κοντά στα 4,7 δισ., έχοντας ξεφύγει από μία πορεία αδιάλειπτης μείωσης που κράτησε πέντε χρονια», τόνισε ο κ. Λουφάκης.

Να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο του ΣΕΒΕ, στη μελέτη του επικεντρώνεται αποκλειστικά στα εξαγώγιμα αγαθά και δεν συμπεριλαμβάνει στις μετρήσεις του τον τουρισμό παρότι είναι μία μεγάλη δραστηριότητα που φέρνει συνάλλαγμα στη χώρα και την Κεντρική Μακεδονία.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης ΤCI(καταρτίζεται από το ΣΕΒΕ και την εταιρεία DHL) δείχνει μία σαφή αντιστροφή του κλίματος στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, στο 2ο εξάμηνο 2017, κυρίως λόγω εξεύρεσης νέων διεθνών πελατών, με τις περισσότερες θετικές προσδοκίες να αφορούν τους κλάδους τροφίμων, δομικών υλικών, πλαστικών - χημικών και την κλωστοϋφαντουργία.

Ο κ. Λουφάκης υπογράμμισε ότι από τη συνολική εικόνα των ελληνικών εξαγωγών, οπωσδήποτε δεν μπορει να εξαιρεθεί ο πολύ μεγάλος κλάδος των πετρελαιοειδών, ισχυρός και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρότι οι εξαγωγές πετρελαιοειδών είναι μικρής προστιθέμενης αξίας και εξαρτώνται από τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών στο αργό και τις σύνθετες εξελίξεις στον ενεργειακό χώρο.

Η Αττική ευθύνεται για εμπορικό έλλειμμα

Αναλύοντας γενικότερα την πορεία του εξωτερικού εμπορίου σε πανελλαδικό επίπεδο και κατά τα έτη 2012-2016, αυτό που προκύπτει είναι ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται κυρίως στην Περιφέρεια Αττικής, μια περιφέρεια εσωστρεφή, η οικονομία της οποίας βασίζεται κυρίως στις Υπηρεσίες. Το εμπορικό έλλειμμα της Αττικής, συμπαρασύρει προς τα κάτω το εμπορικό ισοζύγιο όλης της χώρας, όπως επισήμανε ο κ. Χασάπης.

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές στο ΑΕΠ της Αττικής έχουν συμμετοχή μόλις 15,2%, όταν στην Κεντρική Μακεδονία η εξαγωγική επίδοση φτάνει στο 18,3% του ΑΕΠ της Περιφέρειας. Σε απόλυτο νούμερο, οι εξαγωγές της Κ. Μακεδονίας το 2016 ανήλθαν σε 4,2 δισ.ευρώ.

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που τόνισε ο κ. Χασάπης και το οποίο δείχνει προς τα πολύ πρέπει να κινηθεί η ελληνική παραγωγή, είναι η σύγκριση των ελληνικών εξαγωγών και η συμμετοχή τους στο ΑΕΠ, με το μέσο όσο των εξαγωγών στην Ε.Ε.  Στην Ελλάδα λοιπόν οι εξαγωγές (στοιχεία 2016) συμμετέχουν στο ΑΕΠ με 14,4%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 30%-33%.

Η Περιφέρεια που δείχνει να πηγαίνει πολύ καλά και μάλιστα ευρισκόμενη πάνω στο σωστό δρόμο, είναι η Θεσσαλία.

Στη Θεσσαλία, οι εξαγωγές είναι σχεδόν διπλάσιες από τις εισαγωγές(δείκτης επικάλυψης, εξαγωγές/ εισαγωγές 187,3%). Η Περιφέρεια είναι σχεδόν αυτάρκης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία ενώ η συμμετοχή των εξαγωγών στο περιφερειακό ΑΠΕ με ποσοστό 10,9% μόνο, οφείλεται στο ότι πολλά από τα παραγώμενα προϊόντα είναι ταχείας κατανάλωσης ( πχ γάλα). Η Θεσσαλία είναι επίσης καλό παράδειγμα γιατί επενδύει στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ενώ είναι δυνατή και στους κλάδους μετάλλων και κλωστοϋφαντουργίας.

Καλό επίσης παράδειγμα, με μία ισοκατανεμημένη παραγωγική δραστηριότητα και με θετικό εμπορικό ισοζύγιο, αποτελεί και η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης, ενώ τα τρόφιμα είναι ο κλάδος που σηκώνουν τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, όπως επίσης της Ηπείρου αλλά και της Κρήτης.

Ο ΣΕΒΕ περιμένει απάντηση από την κυβέρνηση

Ο κ. Λουφάκης αναφέρθηκε τέλος στην επεξεργασμένη πρόταση που κατέθεσε πριν δύο μήνες ο ΣΕΒΕ, τόσο στο ΥΠΟΙΚ όσο και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση του μέγιστου από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

«Το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι της υπερφορολόγησης και των υψηλότατων ασφαλιστικών εισφορών. Προτείναμε λοιπόν μία μέθοδο, με την οποία θα υπολογίζεται η προστιθέμενη αξία που φέρνει στη χώρα μία εξαγωγική επιχείρηση και, ανάλογα με το ύψος της αξίας, να υπάρχουν κίνητρα με τη μορφή ελαφρύνσεων στις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές», εξήγησε ο κ. Λουφάκης.

Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε στην κυβέρνηση αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, πριν δύο μήνες. Όλοι είπαν ότι θα την εξετάσουν αλλά ακόμη δεν έχει κατατεθεί το όποιο σχετικό σχόλιο.