Skip to main content

Αυξάνει τα επιτόκια για πρώτη φορά μέσα στο 2018 η Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προέβλεψε τουλάχιστον δύο ακόμη κινήσεις εντός του έτους. Ακόμα πιο επιθετική, με τρεις κινήσεις, το 2019.

Στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων για το 2018 προχωρά, όπως αναμενόταν, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ υπό τον νέο της διοικητή, Τζερόμ Πάουελ.

Συγκεκριμένα,  η Federal Reserve ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες, στο εύρος 1,5%-1,75%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προέβλεψε τουλάχιστον δύο ακόμη κινήσεις εντός του έτους και τρεις για το 2019, καθώς εκτιμάται πως οι φοροελαφρύνσεις και η αύξηση των κρατικών δαπανών από την κυβέρνηση Τραμπ, θα δώσουν ώθηση στην αμερικανική οικονομία και τον πληθωρισμό, οδηγώντας στο μέλλον σε πιο επιθετικές κινήσεις αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το naftemporiki.gr, η αγορά ανέμενε έως και πριν από λίγο καιρό τρεις αυξήσεις μέσα στο έτος, οι οποίες θα οδηγήσουν το επιτόκιο στο 2% με 2,25%. Υπολογίζουν δε ότι έως και τα μέσα του 2019 δεν θα υπερβεί το 2,75%. 

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2017 η Fed είχε προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων (Μάρτιο, Ιούνιο και Δεκέμβριο) των 25 μονάδων βάσης έκαστη. Έχει δε αυξήσει συνολικά πέντε φορές τα επιτόκια από τότε αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων, με την οποία απάντησε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Το πρώτο βήμα για την απομάκρυνση από την υπερβολικά χαλαρή πολιτική είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ η δεύτερη αύξηση των επιτοκίων αποφασίστηκε ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2016.