Skip to main content

Αυτοψία στις βιομηχανίες της δυτικής Θεσσαλονίκης για τη δυσοσμία

Περιφέρεια και τρεις δήμοι ξεκινούν σε λίγη ώρα τις προσπάθειες εντοπισμού της αιτίας της έντονης δυσοσμίας που καταγγέλλουν οι πολίτες.

Αυτοψία στα Ελληνικά Πετρέλαια και σε άλλες «ύποπτες» βιομηχανικές εγκαταστάσεις της δυτικής Θεσσαλονίκης αναμένεται να πραγματοποιήσουν σε λίγη ώρα η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος και Κορδελιού Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, για το θέμα των καταγγελιών πολλών κατοίκων της περιοχής εξαιτίας της έντονης δυσοσμίας που επικρατεί.

Ο κ. Φωτόπουλος επισήμανε ότι ενώ έχουν γίνει όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι για τυχόν επεισόδιο ρύπανσης έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εντούτοις δεν εντοπίστηκε κάτι επιλήψιμο.

«Δυστυχώς, η Περιφέρεια δεν έχει όμως τα εργαλεία για να εντοπίσει τη ρύπανση σε όλα τα επίπεδα. Μετρά ατμοσφαιρικούς ρύπους, όμως ορισμένες ουσίες δεν μπορεί να τις μετρήσει με τον εξοπλισμό που διαθέτει. Θέλουμε να αποκτήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τα κατάλληλα όργανα ώστε να εντοπίζουμε άμεσα τους παραβάτες και βεβαίως να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τους πολίτες. Η δυσοσμία είναι όντως έντονη και είναι μεγάλο το πρόβλημα και χρόνιο. Θα προσπαθήσουμε να δούμε εάν υπάρχει κάποιο πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα, προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε», επισήμανε.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής, η κα. Πατουλίδου είπε: «Μετά από την πολύμηνη διερεύνηση του φαινομένου της δυσοσμίας στην περιοχή του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου από τις υπηρεσίες της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και του δήμου, καθώς και τον αποκλεισμό άλλων περιοχών, αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες εντοπίζουν την εντονότερη δυσοσμία και την μεγαλύτερη πυκνότητα οσμών στην τοπική κοινότητα Κορδελιού».

«Παράλληλα προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο η δυσοσμία να προέρχεται μέσα από τις αποχετεύσεις, όπου ενδέχεται ασυνείδητοι να απορρίπτουν ουσίες – απόβλητα που δημιουργούν χημικές ενώσεις, με συνέπεια να προκαλείται δυσοσμία», πρόσθεσε.

Η κα. Πατουλίδου διευκρίνισε ότι μετά τις διαπιστώσεις αυτές θα διερευνηθεί το πρόβλημα της δυσοσμίας και σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.