Skip to main content

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Σβήνονται όλα τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Τίτλοι τέλους στο σίριαλ των προστίμων για τους παραβάτες των 2010 και 2014 - Κανείς δεν έμαθε ποιοι παρέβησαν το νόμο και τι πρόστιμα... γλίτωσαν

Τίτλοι τέλους στο σίριαλ της διαγραφής των προστίμων για τους παραβάτες των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010 έπεσαν πριν από μια εβδομάδα, με την τελική διοικητική πράξη του υπουργείου Εσωτερικών να δημοσιεύεται με θέμα: «Διαγραφή προστίμων των περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών και υποψηφίων στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του έτους 2010, λόγω μη δημοσιοποίησης των εκλογικών εσόδων και δαπανών στην Κεντρική Βάση Δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών».

Η Voria.gr είχε αναδείξει το συγκεκριμένο ζήτημα, με τελευταίο δημοσίευμά της τα προηγούμενα Χριστούγεννα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για «διαχρονικό, διακομματικό πλυντήριο», με αφορμή τη διαγραφή των προστίμων των παραβατών, χωρίς καν να δημοσιοποιηθούν ποτέ ούτε τα ονόματά τους, ούτε το είδος των παραβάσεων που είχαν διαπιστωθεί.

Οι παραβάσεις αφορούσαν στο νόμο Ραγκούση που ψηφίστηκε πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα και η ισότιμη μεταχείριση όλων όσοι συμμετείχαν στις εκλογές, αλλά και να περιοριστεί το «μαύρο πολιτικό χρήμα».

Ωστόσο, εκείνος ο νόμος φαίνεται ότι... ξεβόλεψε πολλούς κι έτσι, παρότι και παραβάσεις διαπιστώθηκαν και πρόστιμα επιβλήθηκαν, τελικά όλα σβήστηκαν και ούτε γάτα, ούτε ζημιά...

Ο τελευταίος κύκλος του «πλυντηρίου» ήταν η απόφαση της 15ης Μαρτίου 2017, που δημοσιεύει σήμερα η Voria.gr. Στην απόφαση αυτή επισημαίνεται ότι τα πρόστιμα διαγράφηκαν ήδη με το περιβόητο άρθρο 42 του νόμου 4447 του 2016 «Χωρικός σχεδιασμού – Βιώσιμη ανάπτυξη και άλλες διατάξεις», που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση. Επισημαίνεται μάλιστα ότι τα πρόστιμα αναφέρονται στη δημοσιοποίηση των στοιχείων στην Κεντρική Βάση Δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών. Μόνο που παρότι υπήρχε υποχρέωση για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, κάτι τέτοιο δεν αφορούσε ποτέ στην ενημέρωση της κοινωνίας, παρά μόνο σε μια βάση δεδομένων του υπουργείου, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μη μάθει ποτέ ούτε τη φύση των παραβάσεων, ούτε τους παραβάτες, ούτε το ύψος των προστίμων που έπρεπε να τους επιβληθούν. Κι αυτό είναι μείζον ζήτημα γιατί αποτελεί ερώτημα ακόμη και για το πώς επηρεάστηκε το εκλογικό αποτέλεσμα από αυτές τις παραβάσεις... Διότι ορισμένοι που ακολούθησαν τη νομιμότητα μπορεί να μην εξελέγησαν λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού από συνυποψήφιούς τους.

Με το συγκεκριμένο έγγραφο ενημερώνονται οι εφορείες και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες για τις εξελίξεις στο ζήτημα των προστίμων, τα οποία έχουν διαγραφεί, όπως αναφέρεται ρητώς, χωρίς να μάθει ο πολίτης σε ποιους επιβλήθηκαν και για ποιο λόγο.

Το ιστορικό

Το ιστορικό είναι δεδομένο και αναφέρεται –με την υπηρεσιακή ορολογία- και στο συγκεκριμένο υπηρεσιακό έγγραφο της αρμόδιας διεύθυνσης εκλογών του υπουργείου.

Το καλοκαίρι του 2010, λίγο πριν τις τότε αυτοδιοικητικές εκλογές ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ψηφίζει το νόμο για τις εκλογικές δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων, που αφορούσε στον έλεγχό τους για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Οι κανόνες ήταν αυστηροί και οι περιορισμοί επίσης για τους υποψηφίους και τη σωστή διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας, τόσο από τους συνδυασμούς και τους επικεφαλής τους, όσο και από τους υποψήφιους συμβούλους. Άλλωστε, αυτός ο νόμος σηματοδοτούσε και την είσοδο στη νέα εποχή –τότε- του «Καλλικράτη». Τα πρόστιμα ανάλογα με το είδος και τη σοβαρότητα της παράβασης κυμαίνονταν από 10.000 ευρώ μέχρι και 100.000 ευρώ.

Οι παραβάτες (έστω ορισμένοι) του νόμου εντοπίστηκαν, όμως με νέο νόμο τα «τσουχτερά» πρόστιμα περιορίστηκαν δραστικά. Η διακύμανση έπεσε στα 1.000 ως 10.000 ευρώ. Έκοψαν δηλαδή ένα μηδενικό, ρίχνοντας στο ένα δέκατο την ποινή, για να μπορεί –όπως έλεγαν τότε- να τα πληρώσει ο παραβάτης...

Η «χάρη» αυτή όμως δεν ήταν αρκετή για όσους παρέβησαν το νόμο αν και επεκτάθηκε και σε όσες αποφάσεις στο μεταξύ είχαν εκδοθεί, πριν την τροποποίηση της αρχικής νομοθεσίας.

Στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, ο νόμος Ραγκούση ίσχυε επίσης με τα «αυξημένα» πρόστιμα του 2010. Όμως οι παραβάτες (που κάποιοι επίσης εντοπίστηκαν) δεν δέχτηκαν την «αδικία» σε σχέση με τους παραβάτες του 2010 και θέλησαν επίσης... σκόντο στα πρόστιμα.

Η σημερινή κυβέρνηση εκεί στα Χριστούγεννα του 2016, για να μην υπάρξουν «παραβάτες δυο ταχυτήτων» και να τηρήσει την αρχή της ισονομίας (μεταξύ παραβατών...) εισήγαγε σε ένα άσχετο νομοσχέδιο ένα σχετικό άρθρο, με το οποίο διαγράφηκαν όλα τα πρόστιμα για όλους όσοι παρανόμησαν και έτσι καθάρισαν όλοι... Με την τροπολογία διαγράφηκαν από χρηματικούς καταλόγους βεβαιώσεις που αφορούν στα συγκεκριμένα πρόστιμα για όλους όσοι παραβίασαν τους κανόνες της προεκλογικής εκστρατείας. Πλέον μπήκαν και οι τίτλοι τέλους στην υπόθεση κι ας φωνάζουν όσοι πήγαν με το... σταυρό στο χέρι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τηρώντας το νόμο, ότι εξομοιώνονται με όσους με παράνομο τρόπο κατόρθωσαν να εκλεγούν.