Skip to main content

Αυτοχρηματοδοτούμενο το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Το ΕΚΕΤΑ πέτυχε να καλύπτει το 90% των πόρων του, πάνω από 20 εκατ το χρόνο, από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και έργα για τη βιομηχανία.

Το ΕΚΕΤΑ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, στα 15 χρόνια από την ίδρυσή του, έχει πετύχει τη συμπερίληψή του στα 20 κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ότι αφορά στη διεκδίκηση ανταγωνιστικών έργων.

Όπως μάλιστα είπε ο πρόεδρος του δ.σ. του ΕΚΕΤΑ κ. Αθ. Κωνσταντόπουλος με αφορμή τη διοργάνωση του 3ου Technology Forum, το Κέντρο από την ίδρυσή του το 2000, έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 1.390 ερευνητικά έργα με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 450 εκατ ευρώ και με περισσότερες από 1.200 διεθνείς συνεργασίες, ενώ έχει δημιουργήσει τέσσερις spin off εταιρείες.
Επίσης, το ΕΚΕΤΑ συντονίζει το cluster επιχειρήσεων καθαρής ενέργειας CHORUS, με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογιών για την παγκόσμια αγορά καθαρής ενέργειας και πράσινης κινητικότητας.
Αυτό το οποίο τονίσθηκε και έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι το ΕΚΕΤΑ-  με παρουσία σε 4 περιφέρειες και 6 πόλεις της χώρας,  5 Ινστιτούτα και 700 επιστήμονες- είναι ουσιαστικά αυτοχρηματοδοτούμενο.  

Το Κέντρο εξασφαλίζει ετησίως περίπου 23εκατ ευρώ, από τα οποία ποσοστό μικρότερο του 10% προέρχεται από κρατική χρηματοδότηση. Το υπόλοιπο 90% προέρχεται από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και, από αυτό το ποσοστό, άνω του 30% είναι από διμερή συμβόλαια με βιομηχανίες, κυρίως του εξωτερικού.  

Ειδικότερα, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ, έχει να επιδείξει μέσα στο 2015:

-36 έργα του Horizon 2020 με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 14,2 εκατ ευρώ.

-Ανάγκες για 50 επιπλέον θέσεις εργασίας

-Συνεργασίες με μεγάλες εταιρίες όπως ABB, COMAU & SUNLIGHT, EXUS (UK), PLux Wireless Biosignals S.A (Portugal), RISA SICHERHEITSANALYSEN (Germany), ATOS (Spain) καθώς και τις Microsoft Hellas και Cosmote στην Ελλάδα