Skip to main content

Τα αγάλματα στα Σκόπια και οι Τούρκοι τουρίστες στη Θεσσαλονίκη

Η μονομέρεια Πολάκη για τις δηλώσεις Καϊλή, οι προθέσεις των Σκοπίων για τα αγάλματα Μακεδόνων και το κυπριακό... κάρφωμα

Κακό πράγμα η μονομέρεια στη «μόρφωση» [λέμε τώρα]. Ο Πολάκης -ο οποίος μάλλον έχει λύσει τα ζητήματα υγείας, κι επειδή δεν έχει αντικείμενο να ασχοληθεί, παίζει με το διαδίκτυο- απάντησε στην Εύα Καϊλή, που είπε ότι «Η οικογένειά της είχε δεχθεί επιθέσεις από "κομμουνιστές εγκληματίες"», και έγραψε:

«Οι κομμουνιστές στην Κατοχή κυνηγούσαν μαυραγορίτες και δοσίλογους». Πέρα από το ότι προσβάλλει την Καϊλή, ότι η οικογένειά της είχε δοσίλογους ή μαυραγορίτες, το υποστηριζόμενο είναι το παραμύθι, ελλείψει επιχειρημάτων. Ας έρθει ο Πολάκης μια βόλτα στο Κιλκίς, στο Μνημείο με τους 7.500 νεκρούς από τους κομμουνιστές, να διαβάσει τα ονόματα και να πει, πόσα από τα ανήλικα παιδιά και τους υπέργηρους νεκρούς ήσαν δωσίλογοι και μαυραγορίτες.

Μακάρι να σκότωναν δωσίλογους οι κομμουνιστές. Έλα όμως, που αυτοί ενσωματώθηκαν στο σύστημα και αναβαπτίσθηκαν! [Κεντροαριστερές κυβερνήσεις ήσαν στην εξουσία, κ. Πολάκη, μέχρι το 1951].

Τα ίδια συνέβησαν και με τους λεγόμενους χουντικούς. Δήλωσαν στην αντιπολίτευση αριστεροί, και βρέθηκαν και σε υπουργεία. [Αλήθεια, το Σύμφωνο συνεργασίας του ΚΚΕ με την Γκεστάπο, με υπογραφή του γ.γ. Σιάντου, το έχει υπόψη του ο Πολάκης; Αν θέλει, να του υπενθυμίσουμε και έγγραφα παρόμοιας συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα].

Τουρκόψυχος δημοσιογράφος της Θράκης διαμαρτύρεται επειδή δεν έχει τζαμί η Θεσσαλονίκη. Δημοσιεύει και φωτογραφία να προσεύχονται στην ύπαιθρο, και γράφοντας ότι οι 4.000 μουσουλμάνοι της Θεσσαλονίκης δεν έχουν πού να προσευχηθούν. Μόνο που οι προσευχόμενοι είναι… 16. Οι άλλοι 3.984 που πήγαν;

Μάλιστα, φέρνει και το επιχείρημα ότι ο Μπουτάρης θέλει Τούρκους τουρίστες, πώς όμως να έρθουν χωρίς τόπο προσευχής; Δηλαδή, πιστεύει, ότι μόλις φτάσουν στην Θεσσαλονίκη Τούρκοι τουρίστες, ρωτούν πού είναι το τζαμί; Ή μήπως ρωτούν που είναι το πιο κοντινό μπαράκι να πιουν ένα ποτήρι μπύρας ελεύθεροι, χωρίς κίνδυνο να συλληφθούν;

Δεν ξέρει ίσως, ότι οι Τούρκοι που έρχονται εδώ, οι μεν θρησκόληπτοι πηγαίνουν στο Προξενείο και ξαναφεύγουν με το πούλμαν, φέρνοντας μαζί τους και σάντουιτς, οι δε άλλοι ξεσαλώνουν και το μόνο που δεν τους ενδιαφέρει είναι το τζαμί. Μήπως έχει δει τζαμιά στα κέντρα διασκέδασης της Μυκόνου που συχνάζουν;

Η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια θέλει να απομακρύνει τα αγάλματα των Μακεδόνων που ύψωσε ο Νίκολα Γκρουέφκσι, αλλά δεν το κάνει επειδή, όπως ισχυρίζεται, δεν έχει χρήματα. Ο Νίκος Κοτζιάς από την πλευρά του δηλώνει πρόθυμος να τους βρει τα χρήματα, εάν αυτό είναι το πρόβλημα.

Χοντρό καρφί στην ελληνική κυβέρνηση, από τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών: «Το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτύχαμε δεν επετεύχθη με φόρους, σε καιρό ύφεσης οι φόροι είναι αντιπαραγωγικοί». Το αυτονόητο, δηλαδή, είπε ο άνθρωπος. Μόνο που στην Κύπρο ήθελαν να φτιάξουν κράτος ελεύθερο, δημοκρατικό. Άλλος είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Αλλά, και στην Κύπρο όπως και σε όλα τα σοβαρά κράτη, το μοναδικό προσόν για να γίνει κάποιος πρωθυπουργός ή υπουργός, δεν είναι οι καταλήψεις και οι διαδηλώσεις. Χρειάζεται και στοιχειώδης παιδεία.