Skip to main content

Το αποτύπωμα του Εμπράρ δεν υπάρχει μόνο στην Αριστοτέλους

Το πρόγραμμα του Εμπράρ είναι σημαντικό για την πόλη μας, γιατί εκτελέστηκε σε δύσκολη περίοδο και ήταν ιδιαίτερα ριζοσπαστικό, είπε η κ. Γερόλυμπου.

Η επίδραση του οράματος του Έρνεστ Εμπράρ και της σταδιακής εφαρμογής του ανά τα χρόνια, στη διαμόρφωση του αρχιτεκτονικού τοπίου της Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο αρχιτέκτονα, που πραγματοποιείται στο Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ομότιμη καθηγήτρια αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Αλέκα Καραδήμου - Γερόλυμπου, παρουσίασε την εξέλιξη του αστικού τοπίου της Θεσσαλονίκης, από πριν την πυρκαγιά του 1917 μέχρι την εκτέλεση του σχεδίου Εμπράρ, παρουσία φοιτητών αρχιτεκτονικής και πολιτών. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, καθώς και ο αρχιτέκτονας της Νέας Παραλίας, Πρόδρομος Νικηφορίδης.

«Το πρόγραμμα του Εμπράρ είναι σημαντικό για την πόλη μας, γιατί εκτελέστηκε σε μια δύσκολη περίοδο και ήταν ιδιαίτερα ριζοσπαστικό», είπε η κ. Γερόλυμπου και πρόσθεσε πως «αυτό σημαίνει ότι όταν οι Έλληνες θέλουμε να κάνουμε κάτι, μπορούμε να το κάνουμε ακόμα και σε δύσκολες στιγμές».

Παρά την πεποίθηση ότι το σχέδιο Εμπράρ δεν ολοκληρώθηκε, η κ. Γερόλυμπου υποστήριξε ότι έγιναν περισσότερα από όσα μπορεί κανείς να φανταστεί, παρά τις δυσκολίες.

«Καταρχήν, τα πολεοδομικά σχέδια δεν εφαρμόζονται με μιας. Ακόμα και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου το κέντρο ήταν λευκό χαρτί, πέρασαν πολλά χρόνια. Κι όσο η εφαρμογή πλησιάζει προς το τέλος, τόσο διαρκεί περισσότερο γιατί αλλάζουν οι απαιτήσεις», ανέφερε η καθηγήτρια. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα, την οδό Ιασωνίδου που ήταν χαραγμένη από το 1917, αλλά διανήχθηκε μετά τον σεισμό του '87.

«Οι περισσότεροι λένε ότι το σχέδιο του Εμπράρ αποτυπώνεται κυρίως στην Αριστοτέλους, εγώ λέω ότι το βρίσκουμε και στο Σέιχ Σου, στο λιμάνι που αναπτύχθηκε προς τα δυτικά. Ακόμη, εικόνες από το σχέδιο Εμπράρ στη σημερινή Θεσσαλονίκη είναι το Πανεπιστήμιο, οι δρόμοι, το οδικό δίκτυο και η ιεραρχική του οργάνωση, τα οικοδομικά τετράγωνα, οι οικοδομικοί κανονισμοί, η υποχρέωση να χτίζονται οι κατοικίες με μπετόν που πύκνωσε την πόλη», ανέφερε η κ. Γερόλυμπου.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Μπίλλιας αναφέρθηκε στην δράση συλλογής υπογραφών για την ονοματοδοσία στην αδιαμόρφωτη περιοχή πάνω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, του ονόματος του Έρνεστ Εμπράρ, ως τιμή στον αρχιτέκτονα που οραματίστηκε την αναγέννηση της Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΚΜ προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να υπογράψουν, ώστε να δημιουργηθεί μετά από σχετική ανάπλαση η πλατεία Ερνέστου Εμπράρ στο υψηλότερο σημείο του άξονα της Αριστοτέλους.

Για τη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει βραβευμένη μελέτη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προκήρυξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΚΜ (2012-2013), στο πλαίσιο της δράσης «Μικροί Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί για την ανάκτηση και ανάπλαση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο κ. Νικηφορίδης, που εξήρε το έργο του Εμπράρ και προέτρεψε το κοινό να υπογράψει.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ αναρτήθηκε κείμενο προς υπογραφή για τη συγκέντρωση υποστηρικτών της παραπάνω πρότασης ονοματοδοσίας. «Για να τιμήσουμε οι Θεσσαλονικείς τη σπουδαία αυτή προσωπικότητα, που άφησε το στίγμα της στην πόλη, ζητούμε να ονομαστεί “πλατεία Ερνέστου Εμπράρ (Ernest Hebrard) η πλατεία πάνω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου, στην οποία καταλήγει ο μνημειακός άξονας της Αριστοτέλους», υπογραμμίζεται στην πρόταση ονοματοδοσίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ.