Skip to main content

Τα μέτρα του επικαιροποιημένου μνημονίου - Τι προβλέπει για τον «κόφτη

Η Κομισιόν κάνει λόγο για «πέντε κινδύνους» στην υλοποίηση του προγράμματος. Τι προβλέπεται για ιδιωτικοποιήσεις και «κόφτη».

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα κείμενα του επικαιροποιημένου μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση, το οποίο περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που ενέκρινε πρόσφατα η ελληνική Βουλή. Τα κείμενα έλαβαν το πράσινο φως των θεσμών, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την τελική απόφαση εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ που αναμένεται το πρωί της Παρασκευής.

Η συμφωνία περιγράφεται σε 41 σελίδες στις οποίες καταγράφονται οι υποχρεώσεις που καλείται να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και οι δημοσιονομικοί στόχοι που πρέπει να επιτύχει. Επιπλέον, εμπεριέχει και επικαιροποιημένη λίστα με τις ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, αναφέρεται ότι απαιτείται συνεπής εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών για πολλά χρόνια, κάτι το οποίο απαιτεί πολιτική δέσμευση, αλλά και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει όχι μόνο να συνεννοείται, αλλά και να συμφωνεί με την Επιτροπή και το ΔΝΤ για όλες τις ενέργειες σχετικά με τους στόχους για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου πριν αυτοί οριστικοποιηθούν και υιοθετηθούν νομικά.

Τα μέτρα φτάνουν σε ύψος τα 5,6 δι.σ ευρώ έως και το 2018, ενώ γίνεται αναφορά στα συνοδευτικά κείμενα για δημοσιονομική απόδοση 300 εκατομμυρίων ευρώ από παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια που θα φανεί κυρίως το 2018.

Για τον αυτόματο «κόφτη» δαπανών έως το 2019 ορίζεται ότι δεν υποκαθιστά τη μόνιμη εκ των προτέρων αποτίμηση των δημοσιονομικών κενών και την υιοθέτηση πολιτικών προσαρμογής που στοχεύουν στο να αποτρέψουν την πιθανότητα αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους, φέρνοντας νέα αποτίμηση κενού με την 2η αξιολόγηση.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνει ακόμη ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πώληση του 5% του ΟΤΕ που κατέχει το δημόσιο, οι μετοχοποιήσεις και πώληση μεριδίων από τις εταιρίες υδάτων (ΕΔΑΠ, ΕΥΑΘ).

Δείτε εδώ τις προβλέψεις του συμπληρωματικού μνημονίου.

Δείτε εδώ την έκθεση συμμόρφωσης.

Δείτε εδώ το πρώτο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εδώ την επικαιροποίησή του.

Πέντε κινδύνους «βλέπει» η Κομισιόν

Στην έκθεση συμμόρφωσης που συνοδεύει τα κείμενα του συμπληρωμένου μνημονίου διαπιστώνονται από την Κομισιόν πέντε σημαντικοί κίνδυνοι στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για κινδύνους που σχετίζονται με:

- την αποτυχία της κυβέρνησης να υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων,
- ένα υψηλότερο από το αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό,
- το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου και
- την πιθανότητα μεγαλύτερων  επιπτώσεων από  παρατεταμένους κεφαλαιακούς  ελέγχους
- η έλλειψη προόδου από τις αρχές και τις τράπεζες κατά την εκπόνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εξυγίανση και την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών, καθώς «θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν περισσότερη ρευστότητα για να υποστηρίξουν έτσι ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και της απασχόλησης.

Στόχος του συμπληρωματικού μνημονίου είναι:

- Η επίτευξη βιώσιμων δημοσιονομικών μεγεθών,
- Η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας,
- Η στόχευση σε ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις και
- Η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους και σύγχρονης δημόσιας διοίκησης.