Skip to main content

Αυτό δεν είναι καθόλου αστείο κύριε... διαχειριστή

Το δίδυμο του υπουργείου Εργασίας, που θα κληθεί να σηκώσει το κύριο βάρος των προαπαιτουμένων της συμφωνίας με τους εταίρους, ακόμα ενημερώνεται...

Πρώτη εβδομάδα της νέας κυβέρνησης και ο απολογισμός της είναι κάτι παραπάνω από φτωχός. Το δίδυμο του υπουργείου Εργασίας, που θα κληθεί να σηκώσει το κύριο βάρος των προαπαιτουμένων, που θα μας οδηγήσουν στο γ' μνημόνιο και από εκεί οριστικά μακριά από το ενδεχόμενο Grexit, ακόμα ενημερώνεται.

Λογικό. Ακόμα και οι πιο βαθείς γνώστες του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας να ήταν, θα ήθελαν τουλάχιστον έξι εβδομάδες για να αρχσουν να «μυρίζονται» τι συμβαίνει. Οχι έξι μέρες, που είχαν τώρα. Πόσω μάλλον που αυτό το «καυτό» πρόβλημα (για να μην μιλάμε για «πατάτες») καλούνται να το διαχειριστούν ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Παύλος Χαϊκάλης.

Ο πρώτος ξήλωσε σε δύο - τρεις νύχτες, ό,τι με κόπο και κόστος είχαν φτιάξει όλοι οι προκάτοχοι του, την τελευταία 5ετία στο πρώην υπουργείο του. Προσέλαβε συγκεκριμένους απολυμένους (καθαρίστριες και δημοσιογράφους - τεχνικούς), σε βάρος των όποιων προσλήψεων ήταν προγραμματισμένες ως το 2019. Δηλαδή, αν του χρόνου ήταν να προσληφθούν 400 νέοι υπάλληλοι στο Δημόσιο, θα προσληφθούν 300, το 2017 το ίδιο και ούτω καθεξής. Κατά συνέπεια, δεν εξασφάλισε θέσεις εργασίας, δεν χτύπησε την ανεργία, αλλά κατάφερε να βαθύνει κι άλλο το έλλειμμα εμπιστοσύνης με τους δανειστές. Εννοείται ότι αν είχε καταφέρει να αψηφίσει τους θεσμούς και παράλληλα να διασφαλίσει και ακέραιες τις νέες προλήψεις, θα τον χειροκροτούσαμε όλοι. Δυστυχώς, όμως, δεν το έκανε...

Οσον αφορά τον κ. Παύλο Χαϊκάλη, θα ήταν άδικο να τον κρίνει κανείς με βάση την πρώτη εβδομάδα στο υπουργείο του. Θα ήταν επίσης άδικο να τον κρίνει αποκλειστικά και μόνο με βάση την προηγούμενη επαγγελματική του σταδιοδρομία. Ολα αυτά είναι εύκολες προσεγγίσεις για τα social media. Ο κ. Χαϊκάλης θα κριθεί όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και όταν απέναντι του θα καθίσουν οι τροικανοί.

Αν καταφέρει να τους πείσει - με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα και κάνοντας χρήση του καλλιτεχνικού ταλέντου του - τότε «γιασάν» του «κ.διαχειριστή». Αν όμως αποτύχει, τότε θα πρέπει να ξέρει ότι «θα του μείνει στα χέρια» όλο το ασφαλιστικό πρόβλημα της Ελλάδας, των τελευταίων 10ετιών.

Κι αυτό δεν είναι αστείο...
 
Ο Τειρεσίας