Skip to main content

Αυτοί κατέθεσαν τις δεσμευτικές προσφορές για τις θυγατρικές της ΕΒΖ

Μια κοινοπραξία και δύο εταιρείες από το εξωτερικό κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την αγορά των μετοχών των θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία.

Οι τρεις υποψηφίοι αγοραστές για τις θυγατρικές εταιρίες της ΕΒΖ είναι η κοινοπραξία της γαλλικής Cristal Union με την κροατική VIRO, η αυστριακή Agrana και η σέρβικη MK Group.

Οι τρεις παραπάνω επιχειρήσεις και σχήματα είναι αυτοί που το βράδυ της Παρασκευής 30 Ιουνίου κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την αγορά των μετοχών των δύο θυγατρικών εταιρειών που έχει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στο Ζάμπαλι και Σρβένκα της Σερβίας.

Οι δύο αυτές εταιρείες που είναι από τα πολύ ισχυρά assets της ΕΒΖ πωλούνται με τίμημα εκκίνησης και για τις δύο τα 25 εκατ. ευρώ προκειμένου να μειωθεί το πολύ μεγάλο δανειακό άνοιγμα της ΕΒΖ στην πιστώτρια τράπεζα Πειραιώς.

Από τους τρεις που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές, οι δύο είναι παλιοί γνώριμοι της ΕΒΖ για τον πρόσθετο λόγο ότι τόσο η Cristal Union όσο και το MK Group του κ. Κόστιτς είχαν συμμετάσχει σε προηγούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες που αφορούσαν την είσοδο ιδιώτη στην ίδια την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Σε ό,τι αφορά τον εν εξελίξει διαγωνισμό η επιτροπή που παρέλαβε και άνοιξε τους φακέλους θα τους προωθήσει για αξιολόγηση τόσο σε ό,τι αφορά τα νομιμοποιητικά όσο και τα τεχνικά στοιχεία ενώ βεβαίως θα αξιολογηθούν και τα τιμήματα που προσφέρονται. Η αξιολόγηση θα γίνει από το ΔΣ της ΕΒΖ σε συνεργασία με την τράπεζα Πειραιώς.

Ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός, που προκηρύχθηκε φέτος στο τέλος Ιανουαρίου στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ που κατέθεσε η βασική πιστώτρια, Τράπεζα Πειραιώς, αφορά την πώληση του συνόλου των 776.564 μετοχών της εταιρείας AD Fabrica Secera Sajkaska Zabali και του συνόλου των 550.729 μετοχών της εταιρείας Crevnka Fabrica Secera AD Crevnka που κατέχει η ΕΒΖ, στις δύο προαναφερόμενες θυγατρικές της (ποσοστά 92,6% και 87,5% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου των δύο εταιρειών αντίστοιχα).