Skip to main content

Αυτή είναι η αλήθεια για την εισαγγελική έρευνα και τα ομόλογα Σώρρα

Διαβάστε στη Voria.gr ποια είναι η πραγματική διάσταση του «θέματος» με την εισαγγελική έρευνα και τα ομόλογα Σώρρα. Ποια έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μια λανθασμένη πληροφορία που δημοσιεύτηκε και αναπαρήχθη ως είδηση, χωρίς να  διασταυρωθεί, δημιούργησε αναστάτωση στους κόλπους της Δικαιοσύνης και της κοινωνίας.

Πρόκειται για δημοσιεύματα που έκαναν λόγο περί εισαγγελικής έρευνας σε βάρος διοικητή ταμείου που αρνήθηκε να δεχτεί τα ομόλογα Σώρρα, τα οποία δεν επιβεβαιώνονται από τις εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης. Βέβαια προέκυψε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σχετική προκαταρκτική εξέταση αλλά έχει διαφορετική  διάσταση.

Όταν η πληροφορία είδε το φως της δημοσιότητας και «το θέμα» άρχισε να αναπαράγεται από ΜΜΕ, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε ενημέρωση από τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Όλοι έψαχναν να βρουν ποιος εισαγγελέας παρήγγειλε τέτοια έρευνα. Σήμερα το μεσημέρι,  από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρο Τσόγκα ενημερώθηκε δια ζώσης, ο επιθεωρητής -αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Μπόμπολης  ο οποίος  διαπίστωσε ότι «η υπόθεση στερείται σοβαρότητας» και ότι «δεν έχει αντικείμενο η έρευνα».  Για την αποκατάσταση της αλήθειας, η Voria.gr παραθέτει τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και είναι τα παρακάτω:

Η ιδιοκτήτρια επιχείρησης πυροσβεστικών ειδών κατέλαβε δημόσια έκταση και της επιβλήθηκε διοικητική αποβολή και  συνολικό πρόστιμο 71.000 ευρω, ως αποζημίωση στο δημόσιο, για την αυθαίρετη χρήση. Προχώρησε σε ανακοπή την οποία δεν έκαναν δεκτή τα  δικαστήρια, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, και η απόφαση κατέστη τελεσίδικη ενώ κλήθηκε να πληρώσει και  τα δικαστικά έξοδα.

«Δεν υπάρχει ευρώ - πάρτε τα έξοδα από τον Σώρρα». Αυτή ήταν η ουσία  του εξωδικού που απέστειλε, στη συνέχεια, η συγκεκριμένη επιχειρηματίας  στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία, καλώντας το δημόσιο να λάβει την αποζημίωση, που της επιβλήθηκε, για την αυθαίρετη χρήση «από τα κεφάλαια που διαθέτει ο Σώρρας, υπέρ του ελληνικού δημοσίου»!

Με αφορμή το εξώδικο, ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας υπέβαλλε σχετική αναφορά στο υπουργείο Οικονομικών και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η εξώδικη αναφορά είναι εκτός των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας, η αποστολή της όποιας  είναι η είσπραξη οικονομικών εσόδων. Η αναφορά κοινοποιήθηκε  στην  Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, κατά παντός υπευθύνου, στις 10 Νοεμβρίου 2016.

Φυσικά η προκαταρκτική εξέταση δεν αφορά το αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί Σώρρα περί κατοχής ομολόγων, αλλά διεξάγεται για να ελεγχθεί αν υπάρχει διαφορά μεταξύ της ιδιοκτήτριας της επιχείρησης και της οικονομικής υπηρεσίας. Στο πλαίσιο της έρευνας η εισαγγελέας  ζήτησε να συγκεντρωθούν τα σχετικά έγγραφα που προσκόμισε η ιδιώτης στην οικονομική υπηρεσία και να διαπιστωθεί αν η ίδια έχει υποβάλει μήνυση. Στο πλαίσιο της έρευνας κλήθηκαν να καταθέσουν ενόρκως ως μάρτυρες- και όχι ανωμοτί ως ύποπτοι - η καταγγέλουσα και ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας που υπέβαλλε την αναφορά. Η προκαταρκτική εξέταση αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές χρονικό διάστημα  ενώ δεν αποκλείεται η αρχειοθέτηση της δικογραφίας.

Να σημειωθεί ότι, η ίδια εισαγγελέας προ μηνών έστειλε στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο οπαδούς του Αρτέμη Σώρρα που δημιούργησαν επεισόδιο σε ΔΟΥ  και μετήχθησαν στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ενώ υπήρχαν φόβοι από την αστυνομία για περαιτέρω αντιδράσεις.