Skip to main content

Άφθονη μπύρα και χοροί από Γερμανία και Ελλάδα στο φετινό Oktoberfest

Στη φετινή γιορτή θα υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη μπύρας ενώ θα δοθεί μεγάλη σημασία στο μουσικό πρόγραμμα - Θα γίνει το Σάββατο στη Γερμανική Σχολή

Με άφθονες ποσότητες μπύρας, παραδοσιακές γερμανικές λιχουδιές και με την υπόκρουση γερμανικής και ελληνικής μουσικής θα πραγματοποιηθεί για ακόμα χρονιά το «Oktoberfest» το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στη Γερμανική Σχολή.

Στη φετινή γιορτή θα υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη μπύρας (Stella Artois, Beck's, Φραγκισκάνα) ενώ θα δοθεί μεγάλη σημασία στο μουσικό πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά τόσοι μουσικοί. Μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα θα συμμετάσχει η 13μελής μπάντα «Donau Express» από το Μαύρο Δάσος που θα έρθει από τη Γερμανία ειδικά για το «Oktoberfest» ενώ στη διάρκεια της γιορτής γερμανικά συγκροτήματα θα παίξουν ελληνική παραδοσιακή μουσική για να συνοδέψουν τον χορό παραδοσιακών συλλόγων.

Οι διοργανωτές αναμένουν το Σάββατο να στηθεί μια μεγάλη γιορτή στην αυλή της γερμανικής σχολής στην οποία οι επισκέπτες θα χορέψουν τόσο γερμανικούς όσο και ελληνικούς χορούς σε ένα αντάμωμα της κουλτούρας των δύο χωρών.

Oι επισκέπτες του Oktoberfest ua μπορούν να δοκιμάσουν τις γνωστές γερμανικές σπεσιαλιτέ βασισμένες σε αυθεντικές συνταγές, όπως το περίφημο κότσι με ξινό λάχανο, το Leberkaese και το λουκάνικο με πατατοσαλάτα.

Η εκδήλωση έχει αγκαλιαστεί από το κοινό της πόλης καθώς οι επισκέπτες αυξάνονται σταδιακά και πέρσι έφτασαν τους 10.000. Σημειώνεται μάλιστα ότι στην προηγούμενη διοργάνωση καταναλώθηκαν 2.400 λίτρα μπύρας και 4.000 λουκάνικα.

«Δεχόμαστε τηλεφωνήματα όπου μας ρωτούν πότε θα γίνει φέτος το Oktoberfest, ενώ προ διετίας που είχε αναβληθεί λόγω καιρού, δεχθήκαμε πλήθος παραπόνων» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου φίλων της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκη, Αστέριος Κρεμέτης, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι το Oktoberfest είναι πλέον παράδοση και απαραίτητος θεσμός για τη Θεσσαλονίκη. «Με λεωφορεία έρχεται κόσμος από τις γύρω περιοχές, όπως την Κατερίνη και τη Δράμα για το φεστιβάλ» πρόσθεσε ο ίδιος.

Για να αναδείξει μάλιστα την ιστορικότητα του θεσμού και τη σύνδεση του με τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κρεμέτης επισήμανε πως το πρώτο Oktoberfest στην περιοχή έγινε τη χρονιά ίδρυσης της Γερμανικής σχολής, δηλαδή το 1888 στον Άγιο Αθανάσιο.

Η αναπληρώτρια πρόξενος της Γερμανίας Ανίτα Ενγκλερτ-Τσερμπίν τόνισε από την πλευρά της ότι οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Βορείου Ελλάδος είναι πολύ δυνατές και αυτό φαίνεται και στο Oktoberfest.

Ως εκπρόσωπος του δήμου Θεσσαλονίκης, που στηρίζει τη διοργάνωση, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας υπογράμμισε ότι ο δήμος στηρίζει τη γιορτή αυτή γιατί πρώτον θέλει να στέκεται δίπλα στις πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού της πόλης και δεύτερον, επειδή το Oktoberfest εντάσσεται με τη σειρά του στην προσπάθεια του δήμου να αναδείξει τη Θεσσαλονίκη σε γαστρονομικό προορισμό.

Η ιστορία του Oktoberfest

Το κλασικό Οktoberfest ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1810 στο Μόναχο, όταν ο τότε διάδοχος του θρόνου της Βαυαρίας και μετέπειτα βασιλιάς Λουδοβίκος ο Α’ και η πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξωνίας-Χίλτμπουργκχαουζεν γιόρταζαν το γάμο τους, ενώ η γιορτή χρόνο με το χρόνο γιγαντώθηκε, καθώς συγκεντρώνει πια πάνω από 6 εκατομμύρια επισκέπτες. Τα απόλυτα ρεκόρ καταρρίφθηκαν τις χρονιές 1984, 1985, 1996 και 2000, όταν οι επισκέπτες ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια, ενώ η φετινή διοργάνωση στο Μόναχο ξεκίνησε το Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

Αλλά και η Θεσσαλονίκη δημιούργησε ήδη τη δική της παράδοση, με εκατοντάδες επισκέπτες και με τη φετινή εκδήλωση να γίνεται για δέκατη τέταρτη φορά.  Σε ένα εκπαιδευτικό χώρο με μεγάλη παράδοση, όπως είναι η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί στην πόλη ήδη από το 1888 και έχοντας συμπληρώσει πλέον 129 χρόνια ζωής.

«Η πρώτη έγινε το χρόνο που γεννήθηκε η Γερμανική Σχολή, οκτώ χρόνια μετά το ξεκίνημα του Oktoberfest στο Μόναχο.

Πληροφορίες

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και οι επισκέπτες θα πληρώσουν ό,τι καταναλώσουν. Οι τιμές για τις μπύρες θα κυμαίνονται από 3 έως 6 ευρώ.