Skip to main content

Αυθάδης απάντηση των Τσάμηδων στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Πώς αντέδρασε το Κόμμα των Τσάμηδων μετά από τη δήλωση του ΥΠΕΞ για τον διορισμό του Σπετίμ Ιντρίζι ως αντιπροέδρου της αλβανικής Βουλής.

Όπως είναι γνωστό, το ελληνικό ΥΠΕΞ δια του εκπροσώπου Τύπου, αντέδρασε στον διορισμό, ουσιαστικώς, ως αντιπροέδρου της αλβανικής Βουλής, του αρχηγού του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων, κ. Σπετίμ Ιντρίζι. Διορισμός, που έφερε την παραίτηση του ετέρου, ελληνικής καταγωγής, αντιπροέδρου, ως κίνηση διαμαρτυρίας.

Σε προχθεσινό σημείωμα της στήλης, εξήγησα τους λόγους για τους οποίους το ελληνικό ΥΠΕΞ, αναφερόμενο στους Αλβανοτσάμηδες τους χαρακτήρισε ως πρόσωπα «αλυτρωτικής αντίληψης, συνδεδεμένης άμεσα με το τρομακτικό παρελθόν της ναζιστικής και φασιστικής Ευρώπης».

Το Κόμμα των Τσάμηδων αντέδρασε μετά από αυτήν την δήλωση και εξέδωσε δελτίο τύπου, που δημοσίευσε το βορειοηπειρωτικό μπλογκ himara. Αναφέρει πως «η εκλογή του προέδρου μας, βουλευτής για αρκετά χρόνια στην Αλβανική Βουλή, σύμφωνα με το Αλβανικό Σύνταγμα, το καταστατικό της Βουλής και μια πολιτική συμφωνία για την διακυβέρνηση, είναι μια εσωτερική ανεξάρτητη πράξη των ανώτατων μας θεσμών». «Μας κάνει εντύπωση, πώς ένα υψηλόβαθμο στέλεχος μιας γειτονικής χώρας, που έχει μεγάλα προβλήματα, με σοβαρές συνέπειες για όλη την Ευρώπη, βρίσκει τον χρόνο για να σχολιάσει τις εσωτερικές μας πράξεις ρουτίνας της Βουλής.

Είναι γεγονός πως η νέα πλειοψηφία με έναν υψηλό βαθμό ανεξαρτησίας στις αποφάσεις της, έχει ξεκαθαρίσει συγχρόνως πως είναι υπέρ φιλικών σχέσεων με την Ελλάδα σεβόμενη τις αρχές της ανεξαρτησίας, μη επεμβατικότητας στις εσωτερικές υποθέσεις του καθενός, επικυρωμένα μεταξύ άλλων και από το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας», αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με αυτό το Κόμμα και ο κ. Ιντρίζι εμπνέονται από το ίδιο πνεύμα φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα, με τους γείτονές μας, με όλους τους στρατηγικούς μας εταίρους. Σε σχέση με τους πολιτικούς χαρακτηρισμούς, συνεχίζει το δελτίο, θα θέλαμε να πούμε πως το πρόγραμμα του Κόμματός μας, οι πολιτικές του θέσεις δεν έχουν κανένα ίχνος «αλυτρωτικής αντίληψης, συνδεδεμένης άμεσα με το τρομακτικό παρελθόν της ναζιστικής και φασιστικής Ευρώπης.

» Τέτοιου είδους ορισμοί έχουν ως βάση μία ιστορική πλαστογραφία, από την οποία θεωρούσαμε πως η σημερινή Ελλάδα που κυβερνάται από την Αριστερά, η οποία έχει κοινή πολεμική ιστορία με τους αντάρτες, παρτιζάνους μας, θα ήταν απελευθερωμένη. Βοηθάμε λίγο τον επίσημο Έλληνα εκπρόσωπο να καταλάβει την πλαστογραφία αυτή».

Άλλα αντ’ άλλων λέγει η ανακοίνωση, αλλά δεν περίμενε κάποιος κάτι διαφορετικό. Εκείνο που έχει σημασία είναι πως δεν θα συγκινηθεί κανείς από τους κατά τα συμφέροντά τους ευαίσθητους στις δημοκρατικές διαδικασίες, αν γίνει γνωστή σε όλους η συνεργασία των Τσάμηδων με τα χιτλερικά και ιταλικά στρατεύματα, όπως δεν συγκινούνται που στην Ουκρανία συγκυβερνούν οι Ναζί, και μάλιστα με Εβραίο πρωθυπουργό. Οι ευαισθησίες -όπως και των δικών μας «προοδευτικών»- εμφανίζονται μόνον όταν εξυπηρετούνται τα ιδιοτελή συμφέροντά τους.

Ο Μακεδών