Skip to main content

Αυτά τα θέματα θα βρεθούν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει του Ευρωπαϊκός Συμβούλιο για τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το Κυπριακό

H μεταναστευτική κρίση και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η πολιτική άμυνας της ΕΕ, η Ουκρανία και η Συρία, αλλά και το Brexit είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το θέμα της μετανάστευσης είναι πρώτο στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, και οι 28 ηγέτες αναμένεται να στείλουν σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. «Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι η συμφωνία δουλεύει», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι οι μεταναστευτικές εισροές μειώθηκαν δραστικά και ότι παρά τις όποιες εντάσεις, όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι δεσμευμένα στην εφαρμογή της. Όσον αφορά το θέμα της απελευθέρωσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία προθεσμία. «Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα και κυρίως το πλέον ευαίσθητο ζήτημα που αφορά στον αντιτρομοκρατικό νόμο», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επικεντρωθούν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με την επιστολή του προέδρου του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προς τους «28», θα αναζητηθεί λύση που θα ανοίγει τον δρόμο προς την επικύρωση της Συμφωνίας Συνεργασίας με την Ουκρανία -μια συμφωνία την οποία μπλοκάρει η Ολλανδία. «Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ θα παρουσιάσουν την κατάσταση σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, αλλά και σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία», αναφέρει ο κ. Τουσκ στην επιστολή του.

Στη συνέχεια, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. «Είναι ένα σημαντικό ζήτημα που έχει επίδραση στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία», σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος.