Skip to main content

Αυστρία: Δραματική μείωση των κρατήσεων για Τουρκία

Το 2016 η Τουρκία έπεσε στην έκτη θέση των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών των Αυστριακών από τη δεύτερη που κατείχε τα προηγούμενα χρόνια

Για παραπέρα αρνητικές εξελίξεις για τον τουρκικό τουρισμό και μέσα στο 2017, έπειτα από εκείνες πέρυσι εξαιτίας της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο και μιας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων, κάνουν λόγο σε σημερινές τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι της αυστριακής τουριστικής αγοράς.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της εκπροσώπου της μεγαλύτερης αυστριακής αλυσίδας τουριστικών γραφείων RUEFA, Μπίργκιτ Ραιτμπάουερ στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), σύμφωνα με την οποία, «η Τουρκία δεν ανακάμπτει και έπειτα από την περυσινή μείωση κατά 60% των κρατήσεων, στα τουριστικά γραφεία της αλυσίδας καταγράφεται και εφέτος νέα μείωση κατά 60% σε σχέση με το 2016».

Το 2016, η Τουρκία, από τη δεύτερη θέση που κατείχε τα προηγούμενα χρόνια στον κατάλογο των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών των Αυστριακών, πέρασε στην έκτη θέση, με την Ελλάδα και την Ισπανία να είναι οι κερδισμένες από τις εξελίξεις.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τους τουρίστες, επικρατεί μία κατάσταση αναμονής ως προς τις κρατήσεις και όπως ανέφερε σήμερα η διευθύντρια του μεγαλύτερου αυστριακού τουριστικού ομίλου, του «TUI Austria», Κάθριν Λίμπελ, «υπάρχει μεν ενδιαφέρον για την Τουρκία, αλλά ακόμη δεν γίνονται κρατήσεις», οι οποίες, όπως πιστεύει η ίδια, θα υπάρξουν, όπως και πέρυσι, «την τελευταία στιγμή».

Από την πλευρά του, ο ελληνικής καταγωγής διευθυντής Αυστρίας του μεγάλου διεθνούς ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook, Ιωάννης Αφουκατούδης, αναφέρει σε σημερινές δηλώσεις του, πως για τον τουρισμό προς την Τουρκία «δεν μπορεί καν να είναι πολύ χειρότερα από πέρυσι», ενώ και ο ίδιος εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Ενδεικτικό για την επικρατούσα κατάσταση είναι και σημερινό δημοσίευμα της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» με τίτλο «Μετά το αμόκ του σουλτάνου καταρρέει ο τουρισμός στην Τουρκία».

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως «στρατιωτικό πραξικόπημα, τρομοκρατικός κίνδυνος και τώρα το αμόκ του Ερντογάν κατά της Ευρώπης λόγω της απαγόρευσης των εμφανίσεων πολιτικών, αυτή η διαρκής κρίση στην Τουρκία οδηγεί σε συντριβή τον τουρισμό της, με τις κρατήσεις και των Αυστριακών τουριστών να καταρρέουν εκ νέου».

Επισημαίνεται επίσης πως, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Αυστριακών Τουριστικών Γραφείων, έπειτα από τη γενική μείωση κατά 40% στις περυσινές κρατήσεις για την Τουρκία, ο αριθμός τους μειώνεται και εφέτος κατά το ήμισυ.

Σύμφωνα με την «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», τα ξενοδοχεία στις τουρκικές πόλεις και τις παραλίες, όπως στην τουρκική Ριβιέρα, αγωνίζονται να επιβιώσουν, «για την Τουρκία αυτό συνιστά μία οικονομική καταστροφή, γιατί ο τουρισμός αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές χρημάτων, και εδώ δεν βοηθούν ούτε και οι Ρώσοι που ταξιδεύουν και πάλι περισσότερο στην Τουρκία, λόγω της φιλίας προς τον τσάρο΄Πούτιν, η οποία ανακαλύφτηκε εκ νέου».