Skip to main content

Αυστηρή σύσταση του ΥΠΕΞ σε Χαν που αποκάλεσε «Μακεδονία» την ΠΓΔΜ

«Καλούμε τον Επίτροπο Χαν να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και να μην παραβιάζει, μεταξύ άλλων, τις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις της ίδιας της ΕΕ»

Aυστηρή σύσταση προς τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν απηύθυνε το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την επαναλαμβανόμενη εκ μέρους του αναφοράς της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Καλούμε τον Επίτροπο Χαν να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και να μην παραβιάζει, μεταξύ άλλων, τις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις της ίδιας της ΕΕ. Ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη συγκυρία όπως η σημερινή όπου σχετικές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Τα επαναλαμβανόμενα εκ μέρους του ατοπήματα δεν συμβάλλουν στην επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό. Δεν συνάδουν δε, με τον εποικοδομητικό ρόλο που οφείλουν να έχουν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Σε συνέντευξή του στο «Der Spiegel ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, χρησιμοποιεί για την ΠΓΔΜ », τον όρο «Μακεδονία» μιλώντας για την πρόταση ενταξιακών διαπραγματεύσεων που θα απευθύνει σύντομα η ΕΕ στα Σκόπια.