Skip to main content

AfD: Χάρη σε μας η Μέρκελ βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία

Ένας εκ των επικεφαλής του ακροδεξιού «Εναλλακτική για τη Γερμανία» δήλωσε πως το κόμμα του θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Ο καιρός της Μέρκελ έχει περάσει, θέλουμε να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή, δήλωσε ένας από τους επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), Αλεξάντερ Γκάουλαντ, σε συνέντευξή του στο AFP, προσθέτοντας πως «η καγκελάριος βρίσκεται σε μια εντελώς φθίνουσα πορεία και αυτό εν μέρει χάρη σε εμάς».

Σημειώνεται ότι η προεκλογική εκστρατεία του AfD βασίστηκε στο σύνθημα «Η Μέρκελ πρέπει να φύγει».

Το κόμμα σχηματίστηκε το 2013 και αρχικά είχε κυρίως αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα, όμως αργότερα στράφηκε στην ακροδεξιά εκμεταλλευόμενο την ανησυχία των Γερμανών μετά την είσοδο στη χώρα το 2015 περισσότερων από ενός εκατομμυρίου προσφύγων.

Αν και οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίδας καγκελαρίου κέρδισαν τις εκλογές, σημείωσαν ιστορικά χαμηλό ποσοστό και έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων δεν έχουν καταφέρει να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Η απειλή της κήρυξης νέων εκλογών είναι πλέον ορατή και ίσως αυτό να σημάνει και το τέλος της Μέρκελ, που βρίσκεται στην καγκελαρία εδώ και 12 χρόνια.

Ο Γκάουλαντ από την πλευρά του αναμένει τα καλύτερα για το κόμμα του σε περίπτωση νέων εκλογών και οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να τον δικαιώνουν. «Δεν θα αποφασίσουμε εμείς αν θα γίνουν νέες εκλογές. Δεν το ζητάμε εμείς, όμως είμαστε έτοιμοι και μάλλον θα κερδίσουμε», πρόσθεσε.

Παρά το ιστορικά χαμηλό ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία, το AfD εκμεταλλεύεται την κοινωνική κατάσταση. Την προηγούμενη εβδομάδα η Siemens ανακοίνωσε την περικοπή σχεδόν 7.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, εκ των οποίων 920 στη Σαξονία, προπύργιο του ακροδεξιού κόμματος. «Αυτό μάλλον θα μας βοηθήσει», εκτίμησε ο Γκάουλαντ, που παραδέχεται ότι το κόμμα του προσελκύει κυρίως τους διαμαρτυρόμενους. «Οι άνθρωποι δεν ψηφίζουν το AfD εξαιτίας των προσώπων που το απαρτίζουν, αλλά για να διαμαρτυρηθούν για τα όσα συμβαίνουν», εξήγησε.