Skip to main content

Λάρνακα:Αεροπειρατεία για προσωπικούς λόγους σε αεροπλάνο της EgyptAir

Συναγερμός έχει σημάνει από το πρωί στην Κύπρο για αεροπλάνο στο οποίο έχει εκδηλωθεί αεροπειρατεία και το οποίο προσγειώθηκε στη Λάρνακα

Συναγερμός έχει σημάνει από το πρωί στην Κύπρο για αεροπλάνο στο οποίο έχει εκδηλωθεί αεροπειρατεία.

Το αεροπλάνο, Airbus Α310 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, ζήτησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, κάτι το οποίο τελικά έγινε λίγο πριν τις 9 το πρωί.

Πρόκειται για την πτήση MS181 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που είχε απογειωθεί από την Αλεξάνδρεια στις 8 το πρωί και προσγειώθηκε στις 8:46 στη Λάρνακα. στο αεροσκάφος επέβαιναν 81 επιβάτες.

Το αεροσκάφος εκτελούσε εσωτερική πτήση Αλεξάνδρεια-Κάιρο. Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε όταν το αεροσκάφος βρισκόταν 70 μίλια από το αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Για αρκετή ώρα πετούσε πάνω από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο πιλότος ζητούσε συνεχώς άδεια από τον Πύργο ελέγχου για αναγκαστική προσγείωση και εξηγούσε πως ο αεροπειρατής απειλούσε πως αν δεν δοθεί άδεια θα ανατινάξει το αεροσκάφος.

«Στο Airbus 320 πτήση 181, με 81 επιβάτες από την Αλεξάνδρεια στο αεροδρομίου του Καΐρου υπάρχει υπόθεση απαγωγής. Ο πιλότος Ομάρ Τζαμάλ ανέφερε πως υπάρχει απειλή από την παρουσία επιβάτη, που έχει στην κατοχή του ζώνη με εκρηκτικά. Ανάγκασε τον πιλότο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Κύπρο, με τις αρχές να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αεροπορική εταιρεία.

Ποιος είναι ο αεροπειρατής

Λίγο μετά την προσγείωση στη Λάρνακα, οι αεροπειρατές απαίτησαν σκάλες και μετά από διαπραγματεύσεις απελευθέρωσαν αρχικά γυναίκες και παιδιά αιγυπτιακής καταγωγής, ενώ στη συνέχεια όλους τους επιβάτες εκτός από τέσσερις και το επταμελές πλήρωμα. Μεταξύ των επιβατών που απελευθερώθηκαν είναι και οι δύο μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος.

Σύμφωνα με πληροφορίες των κυπριακών μέσων ενημέρωσης, ο 27χρονος αεροπειρατής Ιμπραΐμ Σαμάχα είναι αιγυπτιακής καταγωγής και είναι καθηγητής κτηνιατρικής σε πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας. Ο 27χρονος φέρεται να θέλει να παραδώσει φάκελο με τετρασέλιδη επιστολή στην πρώην σύζυγό του η οποία είναι Κύπρια. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές την έχουν εντοπίσει τη γυναίκα και τη μετέφεραν στο αεροδρόμιο. Άλλες πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής ζητά πολιτικό άσυλο.

Φωτογραφία του 27χρονου αεροπειρατή

 

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ για προληπτικούς λόγους έχουν φτάσει ασθενοφόρα. Έχει στηθεί ομάδα κρίσεως για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τις απαραίτητες διαβουλεύσεις αλλά μέχρι στιγμής ο αεροπειρατής δεν υπέβαλε κανένα αίτημα.

Το αεροσκάφος βρίσκεται απομονωμένο, σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου, το οποίο έχει κλείσει. Οι πτήσεις με προορισμό τη Λάρνακα προσγειώνονται πλέον, στο αεροδρόμιο της Πάφου.

Η αστυνομία της Κύπρου από την πρώτη στιγμή βρέθηκε επί ποδός και συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου. Για το γεγονός ενημερώθηκε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και τον πληροφόρησε ότι οι αρχές χειρίζονται την κατάσταση.

Δεν πρόκειται για τρομοκρατία δήλωσε ο Αναστασιάδης

Οι κυπριακές αρχές κάνουν τα πάντα για να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι της σημερινής αεροπειρατείας αλλά το περιστατικό δεν σχετίζεται με τρομοκρατία, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Μάρτιν Σουλτς.

«Όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα πάντα» δήλωσε χαμογελώντας ο Κύπρος Πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το περιστατικό που εκτυλίσσεται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Την... αστεία πλευρά της σημερινής αεροπειρατείας είδε και ο Μάρτιν Σουλτς, που γελούσε και με την ερώτηση και με την απάντηση.

 Πηγή φωτογραφιών: Reuters