Skip to main content

Πότε τελειώνουν τα έργα στον διάδρομο του «Μακεδονία»

Νωρίτερα ολοκληρώνεται η αναβάθμιση στο χερσαίο τμήμα που συναντώνται οι διάδρομοι 10/28 και 16/34. Βελτιώσεις στο τέρμιναλ από τη Fraport.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει παραδοθεί το χερσαίο τμήμα του διαδρόμου 10/28, στο τμήμα που τέμνεται με τον 16/34 και έτσι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα επανέλθει σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, αφού ο διάδρομος προσαπογειώσεων 16/34 θα αρχίσει να χρησιμοποιείται και πάλι ενώ με τη λειτουργία του συστήματος ILS II θα διευκολυνθούν οι προσγειώσεις αεροσκαφών σε συνθήκες ομίχλης.

Ο «καιρός στάθηκε εξαιρετικά καλός» με τον ανάδοχο του έργου (ΕΤΕΘ Α.Ε.), ο οποίος θα παραδώσει το έργο δέκα ημέρες νωρίτερα από το χρονικό όριο που του είχε τεθεί και παρότι οι εργασίες, άρχισαν με ένα μήνα καθυστέρηση, αντί για μέσα Οκτωβρίου 2017, μετά τα μέσα Νοεμβρίου. Ως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί τα ασφαλτικά στο τμήμα συνάντησης των δύο διαδρόμων και θα ακολουθήσουν οι εργασίες για διαγραμμίσεις και τοποθέτηση των σωμάτων φωτισμού. 

Σε ό,τι αφορά τους εμπορικούς χώρους του αεροδρομίου «Μακεδονία», η Fraport προσπαθεί να κάνει λειτουργικές βελτιώσεις ώστε στο κτήριο του τερματικού σταθμού και με τους περιορισμούς που εκ των πραγμάτων έχει, να διευκολυνθούν οι επιβάτες και να υπάρξει καλύτερη ροή στα σημεία ελέγχων. Οι βελτιώσεις αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Μαρτίου, οπότε και αρχίζει η θερινή σεζόν για τον τουρισμό.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την εταιρεία, άρχισαν οι αλλαγές στο τμήμα ελέγχου επιβατών (x-rays screeners), ώστε με τη δημιουργία περισσοτέρων σημείων ελέγχου να μη δημιουργούνται ουρές είτε πρόκειται για επιβάτες intra Σένγκεν, είτε extra Σένγκεν.

Επίσης, με εσωτερικές αναδιατάξεις θα δημιουργηθεί μεγαλύτερος χώρος αναμονής για τους ταξιδιώτες που περιμένουν να επιβιβαστούν.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την καλύτερη αξιοποίηση της έκτασης του τερματικού σταθμού – ο οποίος σημειωτέον με το μεγάλο έργο επέκτασης θα διπλασιαστεί ως το Σεπτέμβριο του 2020- πολλά γκισέ εταιρειών που έχουν μείνει κλειστά από χρόνια, θα δεχτούνε νέες εταιρείες.

Συμπερασματικά, από τον Μάρτιο η κίνηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα βελτιωθεί, ενώ πια μπαίνοντας στην άνοιξη αναμένεται να απαλλαγεί η περιοχή του «Μακεδονία» από τις χαμηλές νεφώσεις που ήταν μία αιτία καθυστερήσεων στις πτήσεις.

Σημειώνεται ενημερωτικά ότι τον Ιανουάριο 2018 διακινήθηκαν από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης λιγότεροι επιβάτες, κατά 12,2%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017. Μεγαλύτερη ήταν η μείωση των επιβατών σε πτήσεις εσωτερικού.