Skip to main content

Αεροδρόμιο Μακεδονία: Ομαλή η λειτουργία την πρώτη ημέρα της Fraport

Συνύπαρξη ΥΠΑ και του παραχωρησιούχου Fraport Greece. Ο καινούργιος διαχειριστής πρέπει να ετοιμαστεί για το μεγάλο τεστ της θερινής περιόδου.

Από σήμερα 11 Απριλίου 2017 το αεροδρόμιο «Μακεδονία» περνάει σε μία εποχή, με την παράδοση – παραλαβή να έχει υπογραφεί από τον επικεφαλής της ΥΠΑ αερολιμενάρχη κ. Αχ. Τοπούζα και τον airport manager κ. Γιάννη Βογιατζή.

Οι πτήσεις στο «Μακεδονία» γίνονται κανονικά όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο αφού ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας όπως και οι άλλοι κρίσιμοι τεχνικοί τομείς της λειτουργίας παραμένουν στην ευθύνη της ΥΠΑ.

Βεβαίως η ανάληψη της διαχείρισης του αεροδρομίου από την Fraport Greece έγινε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και όλη η περίοδος του Πάσχα είναι διάστημα αυξημένης συγκριτικά κίνησης, αλλά όχι τόσο μεγάλης ώστε να υπάρξουν πιέσεις που να μη δίνουν περιθώρια στο νέο μοντέλο διαχείρισης να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των μετακινήσεων. Το πραγματικό τεστ για τη Fraport Greece θα είναι η θερινή περίοδος όταν ο αριθμός διεθνών πτήσεων και επιβατών θα αυξηθεί κατακόρυφα λόγω κυρίως της προσέλκυσης τουριστών από τη Χαλκιδική.

Εν τω μεταξύ θα πρέπει να ρυθμιστούν τα θέματα που αφορούν τους 200 υπαλλήλους της ΥΠΑ, καθώς τουλάχιστον ένα μέρος αυτών ( από τα τμήματα διοίκησης και οικονομικού) θα πρέπει να στελεχώσουν την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας(ΑΠΑ), μια ανεξάρτητη αλλά δημόσια Αρχή με ρυθμιστικές, κανονιστικές και εποπτικές αρμοδιότητες. Εάν οι υπάλληλοι της ΥΠΑ, για την ΑΠΑ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», κριθούν υπεράριθμοι, θα πρέπει το ζήτημα να αντιμετωπιστεί από το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών.

Σημειώνεται ότι με την αναδιάρθρωση της ΥΠΑ, η Υπηρεσία «σπάει» σε δύο, με την ΥΠΑ να έχει τον έλεγχο και τις υπηρεσίες αεροναυτιλίας στα 14 αεροδρόμια που παραχωρήθηκαν στη Fraport Greece, αλλά και στα 24 μη παραχωρημένα, ενώ υπό τον έλεγχο της θα είναι και τα υδατοδρόμια, όταν και όποτε αυτά γίνουν.

Υπενθυμίζεται ότι η Fraport Greece παραλαμβάνει 14 περιφερειακά αεροδρόμια στα οποία περιλαμβάνονται τρεις πύλες εισόδου στην κύρια χώρα (Θεσσαλονίκη, Άκτιο, Καβάλα) και 11 στα νησιά (Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Ζάκυνθος). Ταυτόχρονα με την παράδοση των αεροδρομίων θα πραγματοποιηθεί η καταβολή του εφάπαξ τιμήματος του 1,23 δισ. ευρώ.