Skip to main content

Αειφόρος ανάπτυξη μέσω του τουρισμού στη Χαλκιδική

Με γνώμονα την ενίσχυση του τουρισμού και ανάδειξη των άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων του νομού, οι κινήσεις του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.
Παρά την οικονομική κρίση θετικό είναι το ισοζύγιο εγγραφών- διαγραφών του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο οκτάμηνο του 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη Voria ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γεώργιος Γκίλης, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ανήλθαν σε 467 έναντι 246 διαγραφών.
 
Η επιχειρηματικότητα στην περιοχή αναπτύσσεται, παρά την οικονομική κρίση, όπως φαίνεται από τα στοιχεία εγγραφών και διαγραφών των επιχειρήσεων. Ωστόσο ο κ. Γκίλης παραδέχεται ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση, που είναι υπαίτια της μείωσης της τουριστικής κίνησης στο νομό, σαφώς επηρέασε τη βιωσιμότητααρκετών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους. Για το λόγο αυτό το  Επιμελητήριο αναπτύσσει δράσεις υποστήριξης του τουρισμού. Οργανώνει κάθε χρόνο επιχειρηματικέςαποστολές σε διάφορες τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, προβάλλοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τουριστικού προορισμού της Χαλκιδικής, που είναι από τους ελκυστικότερους της χώρας.

Σημειώνει ότι ο τουρισμός  απασχολεί το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων στη Χαλκιδική. Ωστόσο, το πρόβλημα για τους εργαζόμενους, όπως αναφέρει, επικεντρώνεται στο ότι ο κλάδος παρουσιάζει έντονη εποχικότητα γιατί τους χειμερινούς μήνες η τουριστική κίνηση μειώνεται  ραγδαία, με συνέπεια την αναπόφευκτη μείωση του απασχολούμενου προσωπικού.

Ο κ. Γκίλης επισημαίνει ότι η επιχειρηματικότητα στο νομό Χαλκιδικής είναι συνδεδεμένη με τον τουρισμό, ο οποίος συμβάλει καθοριστικά στο ΑΕΠ, στην απασχόληση και στην περιφερειακή ανάπτυξη. Σπεύδει, ωστόσο, να συμπληρώσει ότι επιβάλλεται η παροχή ενίσχυσης και  στους άλλους τομείςδραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στο νομό.

Βέβαια για τον κ. Γκίλη πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ποιοτική αναβάθμιση τουτουρισμού με την υλοποίηση ανάλογων έργων υποδομής, ενώ η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, μπορεί να συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και στην προσέλκυση επισκεπτών τους χειμερινούς μήνες. Κατά τον κ. Γκίλη στη Χαλκιδική είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος ο θρησκευτικός τουρισμός και λόγω του Αγίου Ορους, οορεινός, εκπαιδευτικός, ιαματικός-θεραπευτικός και αγροτουρισμός. Παράλληλα αναφέρει στην περιοχή ήδη επιδιώκεται η ανάδειξη παραδοσιακών οικισμών και ιστορικών χώρων.

Επισημαίνει την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων  υποδομών με στόχο  τη διαφοροποίηση τουπροσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και τη βελτίωση της ποιότητας του.

Ως μείζον θέμα θεωρεί την  ολοκλήρωση της κατασκευής των κάθετων αξόνων  με τις βαλκανικέςχώρες,  τη διαπλάτυνση των οδικών κυκλωμάτων των χερσονήσων Κασσάνδρας και Σιθωνίας που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αντιμετωπίζουν έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και τη βελτίωση του οδικού δικτύου Θεσσαλονίκης-Πολύγυρου-Ιερισσού, ώστε να αναδειχθεί η Βόρεια Χαλκιδικήκαι να αποφορτιστεί κυκλοφοριακά η Νότια. Επίσης στον τομέα τωνθαλάσσιων μεταφορών προτείνει  να συνδεθούν οι περιοχές της Χαλκιδικής, όπουδραστηριοποιούνται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με τη Θεσσαλονίκη καιτα μεγάλα λιμάνια της Βόρειας, Κεντρικής και νησιωτικής Ελλάδας, ενώ θαπρέπει να υπάρξει σιδηροδρομική και προαστιακή σύνδεση του νομού με την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Με τις προτεινόμενες αυτές λύσεις αναμένει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα, η οποία θα συμπαρασύρει σε περαιτέρω  ανάπτυξη όλα τα συναφή επαγγέλματα μετον τουρισμό στο νομό Χαλκιδικής. Άμεση ωφέλεια θαπροκύψει γενικότερα σε όλους τους τομείς δραστηριότητας (εμπορία,μεταποίηση κτλ), συμβάλλοντας κατά σημαντικό τρόπο στην αειφόροοικονομική ανάπτυξη του νομού, όπως υποστηρίζει.

Το Επιμελητήριο της Χαλκιδικής, με μια νέα αντίληψη και φιλοσοφία γιατην επιχειρηματικότητα, προσανατολίζεται στη διάνοιξη νέωνεπιχειρηματικών οριζόντων για τα μέλη του,  με συνιστώσες τηνεξωστρέφεια και την ανάληψη από μέρους του συνεχών δράσεων, προκειμένουνα τα στηρίξει για να ξεπεράσουν τις δύσκολες στιγμές. Ακόμα φροντίζεινα τα ενημερώνει συνεχώς για τα διάφορα επιχειρησιακά προγράμματα πουείναι σε ισχύ  (πχ, ΕΣΠΑ 2007-2013), μέσω ημερίδων και εκδηλώσεων πουδιοργανώνει σε συνεργασία και με άλλους φορείς (όπως πχ ΤράπεζαEurobank, Πειραιώς).

Στους άλλους τομείς δραστηριότητας γίνονται επίσης κινήσεις από πλευράς Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για την ανάδειξη του έργου τους. Στον κλάδο της αγροτικής παραγωγής  προτείνει να εντατικοποιηθεί η τυποποίηση των τροφίμων  και η καθετοποιημένη επεξεργασία  τους προς όφελος μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού.  Στον τομέα της μεταποίησης  επισημαίνει οτι δεν υπάρχουν οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές ή βιομηχανικά πάρκα, αλλά σε συνεργασία με τη νομαρχία και τρεις δήμους του νομού (Ν. Μουδανιών, Πολυγύρου, Ν. Καλλικράτειας) υπεβλήθη πρόταση για τη δημιουργία τριών νέων επιχειρηματικών πάρκων στο υπουργείο Ανάπτυξης και αναμένεται  η εξέλιξή τους.

Επιπροσθέτως  ιδιαίτερη βαρύτητα εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί στην κατασκευή έργων υποδομής και στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού δίκτυα ύδρευσης & αποχέτευσης, χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ & ΧΑΔΑ), σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, είναι έργα που η υλοποίησή τους, μέσω των κρατικών και τοπικών φορέων, θα συντελέσουν στην οικονομική αναβάθμιση της περιοχής και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Χαλκιδικής.