Skip to main content

Άδωνις: Θα έρθει η ώρα του Τσίπρα να υπογράψει το πρώτο του μνημόνιο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Ποια θέματα συζήτησαν.

«Θα έρθει η ώρα που θα υπογράψει και ο κ. Τσίπρας το πρώτο του μνημόνιο. Σίγουρα η κυβέρνηση θα υπογράψει μια συμφωνία και η συμφωνία λέγεται memorandum of understanding…». Αυτό δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι με τον κ. Τζιτζικώστα «συμμερίζονται κοινές αγωνίες για το πού πάει η χώρα και ελπίζουμε η Κυβέρνηση να καταφέρει να κλείσει μια συμφωνία που θα κρατήσει τη χώρα στην ευρωπαϊκή της πορεία. Είναι το όραμα που μας ενώνει όλους ανεξαρτήτως κομμάτων και προσωπικών άλλων απόψεων, είναι το μέλλον του τόπου, το όραμα του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Οι δυο άνδρες συζήτησαν για μια σειρά από ζητήματα και κυρίως για τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης που κάνει η κυβέρνηση με τους εταίρους. Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα είπε ότι η νίκη Κάμερον στη Βρετανία δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Γεωργιάδης είπε στον κ. Τζιτζικώστα ότι οι περιφερειάρχες έβαλαν πλάτη για την κυβέρνηση για να πάρει την απάντηση ότι «βάλαμε πλάτη για τη χώρα».

«Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, με αποκλειστική ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης. Κανείς δεν περίμενε ότι μέσα σε μόλις τρεις μήνες από τις εκλογές θα βρισκόμασταν σε μια τόσο δύσκολη θέση, αλλά όταν η χώρα μας έχει ανάγκη, όταν η κοινωνία και οι πολίτες μας έχουν ανάγκη, εμείς οι Περιφερειάρχες δεν μπορούμε να μη βάλουμε πλάτη. Βέβαια, με τους δικούς μας όρους. Όρους τους οποίους αποδέχτηκε η κυβέρνηση με τον πλέον επίσημο τρόπο, δια στόματος του Πρωθυπουργού, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι είναι ένα μέτρο έκτακτο και προσωρινό και μόνο ως τέτοιο το αποδεχτήκαμε», είπε ο περιφερειάρχης.

Συμφωνία απόψεων διαπιστώθηκε στο μεταναστευτικό, όπου ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «όπως πάει να το χειριστεί η κυβέρνηση μπορεί να αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια των Περιφερειών και των τοπικών κοινωνιών».

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «η Κυβέρνηση κινείται στη λογική του ‘βλέποντας και κάνοντας’, χωρίς κανένα σχέδιο απολύτως κανένα σχέδιο και με μία λογική θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και υγειονομικά για την Περιφέρειά μας, αλλά θα λειτουργήσει και σε μια τελείως λάθος λογική στο ζήτημα της αποτροπής που πρέπει να υπάρχει σε κάθε είδους μεταναστευτική πολιτική, ειδικά για μια χώρα – πύλη εισόδου, όπως η Ελλάδα. Εμείς ως περιφερειάρχες έχουμε ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση ότι δε δεχόμαστε το σχέδιο που μας παρουσίασε για προσωρινή διαμονή μεταναστών σε κάθε πόλη της Ελλάδας, αλλά αντιθέτως λέμε ότι η χώρα έχει νομοθετικό πλαίσιο για τη μετανάστευση, υπάρχουν τα κέντρα φιλοξενίας και είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με την Κυβέρνηση τρόπους, ώστε να ενισχυθεί το ήδη υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο».

Στα άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020), η απορροφητικότητα των κονδυλίων του τρέχοντος ΕΣΠΑ, στο οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι για δεύτερη χρονιά πρώτη πανελλαδικά με ποσοστό 91%, αλλά και η ανυπαρξία Αναπτυξιακού Νόμου, με αποτέλεσμα η αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας να έχει «στεγνώσει» από ρευστό και τα «λουκέτα» να διαδέχονται το ένα το άλλο. «Η πραγματική οικονομία στενάζει. Πρέπει η κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει σε συμφωνία», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.